úvod
homepage

Kozlovice vytisknout článek

Přidáno: 15. prosince 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6830x

I když je konec roku spíše časem bilancování uplynulých událostí, nic nebrání tomu, aby svojí činnost zahájil nový minipivovar. Tak jak tomu je v Kozlovicích.

A protože nám vrchní sládek tohoto nového pivovaru Marek Pietoň poslal vyčerpávající informace a fotky, rádi je zde publikujeme. Kozlovice, okr. Frýdek-Místek (mezi obcemi Hukvaldy a Frenštát pod Radhoštěm), bude slavnostně otevřen dne 20/12/2008 při příležitosti konání festivalu Souznění 2008 v součinnosti s folklórním souborem Valašský Vojvoda. Více info k programu na www.relaxvpodhuri.cz. Firma ŠMÍRA-PRINT,S.R.O. z Ostravy uvádí na konci tohoto roku do provozu po Městském pivovaru ve Štramberku (varna 2,5hl) a pikopivovaru ve Frýdlantě nad Ostravicí (0,4 hl) svůj prozatím největší restaurační minipivovar v centru obce Kozlovice, okr. Frýdek-Místek. Minipivovar vznikl v prostorách bývalých stájí a hospodářských budov v areálu Fojtství, ve kterém se již od roku 2007 nachází také renovovaný fojtský obytný dům z 19. století s expozicí muzea Obecné školy.
 Areál fojtství
Areál fojtství
K pivovaru: Varna 5 hl, otevřená spilka a prostorově chlazený ležácký sklep.
Spilka
Spilka
Vyráběná piva: světlý ležák Valašský vojvoda cena cca 25,-Kč 0,5 ltr tmavý ležák Kozlovický fojt cca 28,-Kč 0,5 ltr polotmavý ležák (snad později speciál) Kozlovjan

Generální dodavatel technologie: PIVO Praha, s.r.o. Sládek: Marek Pietoň, který přešel ze Štramberka do Kozlovic, rozjet zdejší výrobu piva celkově už ve třetím zařízení. Varna je vkomponována do prostor historického výčepu a se stylovou restaurací. V té jsou k vidění historické exponáty (akcie, výčepní pípy, reklamní tabule, chmelové známky apod.). Za zmínku stojí především vystavený originál výučního listu sladovnického cechu z r. 1707(!) a potvrzení o zaplacení daně z piva taktéž z 18.století. Místní tradici Kozlovic , jako místa, kde byli v minulosti verbováni portášové a nedalekých vrcholků Ondřejníku, kam se uchylovali v nejistých dobách zbojníci, připomíná nově nabytý originál sekerky zv. valašky, kterým byl podle pověsti zabit zbojník Ondráš svým zrádným druhem Jurášem v janovické hospodě pod Lysou horou.
Varna
Varna
Proč se naše pivo nazývá Valašský vojvoda a jak vlastně chutná, můžete zjistit v pivovarské restauraci při krajových specialitách a také jídlech s kozím sýrem. Srdečně všechny zveme! Od konce roku k prodeji pivní sklo s logem, typ BERNA 0,5 A 0,3ltr a keramické holby 0,7 ltr se znaky piv. A nám nezbývá než popřát mnoho úspěchů a dobrého piva a případné pivní turisty o zaslání jejich prvních zkušeností.
 Sklo a keramika
Sklo a keramika
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 27.01.2009 20:03 Komentovat
Pár minizážitků David Ručka27.01.2009 20:03
Capndorf: Byl jsem ochutnat 27.12.2008. Obojí pivo pitné, leč poněkud "tenké". Předtím...
chybička Jiří Tichánek10.01.2009 16:49
Pěkný článek, ale nutno opravit, že Ondrášovou sekerkou vystavenou v pivovaře Juraš...
zajel jsem, ochutnal jsem... Zoidberg02.01.2009 13:03
Neodolal jsem a pár dnů po otevření Kozlovice navštívil. Hospoda je hned v centru obce,...
Vyhledávání