Pivní polévky II.
Hodnocení: 1,67 Hodnotících: 3 Zobrazeno: 3627x
Polévka je grunt, říkaly naše babičky – snad proto, že v naší kuchyni se polévka podává na prvním místě a připravuje trávicí ústrojí na další pokrmy, či proto, že polévky byly mnohdy jediným jídlem.
SELSKÁ PIVNÍ POLÉVKA
Ingredience:100 g uzeného bůčku, 4 dl světlého piva, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g bílého zelí, 100 g pórku, 100 g žampiónů, 60 g tvrdého sýra, 30 g másla, 2 rohlíky, mletý pepř, petrželka, sůl.
Do hrnce vložíme na kostičky nakrájený bůček a zlehka osmahneme. Poté přidáme veškerou nakrájenou zeleninu a žampióny.Opět osmahneme. Potom přidáme sůl, pepř a zalijeme menším množstvím vody a uvaříme téměř doměkka. Na konec přilijeme pivo a povaříme. Do jednotlivých porcí polévky přidáme najemno nasekanou petrželku a krutony (tzn. rohlíky nakrájíme na řezy, na které navršíme strouhaný sýr. Pokapeme máslem a prudce zapečeme).
PIVNÍ POLÉVKA S BRAMBORY A HOUBAMI
Ingredience:1/2 l silného vývaru, 1/4 l světlého piva, 200 g brambor, 200 g čerstvých hub, 100 g kysané smetany, 2 žloutky, drcený kmín a pepř, pažitka, sůl.
Do silného vývaru vložíme na plátky nakrájené brambory, houby, přidáme pepř, drcený kmín, sůl a vaříme téměř doměkka. Poté vlijeme směs piva, smetany a žloutků. Zlehka zavaříme, přidáme jemně nasekanou pažitku a podáváme.
SLEPIČÍ VÝVAR PODLE SLÁDKA
Ingredience:1/4 slepice, 3 dl světlého piva, citrónová šťáva, cukr, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, skořice, bazalka, celý pepř, sůl.
Slepici na několik dílů rozsekneme, vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme do varu. Vzniklou tmavou pěnu sebereme, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli. Potom osolíme, okořeníme, dochutíme a vše společně vaříme doměkka. Krátce před dohotovením přidáme pivo. Do jednotlivých porcí vložíme nakrájené slepičí maso, zeleninu a najemno nasekanou bazalku.
LABUŽNICKÁ PIVNÍ POLÉVKA
Ingredience:2-3 dl silného drůbežího vývaru, 5-6 dl světlého piva, 4 lžíce strouhaného sýra, 1-2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 g zeleniny (směs), mletý pepř, chilli nebo pfeferonka, sůl.
V kastrole na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zlehka osmahneme. Poté přilijeme drůbeží vývar, osolíme, okořeníme, náležitě rozmícháme a provaříme nahusto. Potom zalijeme pivem, převaříme a přecedíme. Do hotové polévky dáme najemno nastrouhaný sýr.
PIVNÍ POLÉVKA S CHLEBEM
- Dánsko Ingredience:25 dkg žitného chleba, 1/8 l vody, litr světlého piva, cukr, strouhaná citrónová kůra, 2 dl smetany.
Chléb nakrájíme na malé kostičky a máčíme 10-12 hodin v 1/2 l piva a 1/8 l vody. Pak přistavíme na oheň, vaříme 20-30 minut a prolisujeme přes jemné síto. Kaši rozředíme zbylým pivem, krátce povaříme, doplníme smetanou a podle chuti cukrem a strouhanou citrónovou kůrou. Je to výborná a velmi výživná polévka.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 1 komentář, poslední komentář: 02.03.2003 06:40 | Komentovat |
nic moc Karel | 02.03.2003 06:40 |
---|---|
No...., abych byl úplně upřímný, tak tou "Pivní polévkou s chlebem" by mě asi nikdo... |