úvod
homepage

Minutky a další specialitky s pivem vytisknout článek

Přidáno: 21. ledna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 6355x

Proč ne….Až ochutnáte naše dnešní speciality, jistě neodoláte pokušení si je připravovat znovu a znovu. Proč si doma nedopřát opravdu výborné minutky, které jsme zvyklí jíst pouze v restauracích.

PIVOVARSKÁ JEHLA

Ingredience:
300 g vepřové kýty, 200 g kuřecích jater, 100 g anglické slaniny, 1 klobása, 3 střední cibule, olej, mletý pepř, sůl
na směs: 3 lžíce oleje, 2 cibule, 2 lžíce sterilované kapie, 3 lžíce kečupu, 0,15 l světlého piva, sůl, mletý pepř.

Z vepřového nakrájíme malé plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Játra nakrájíme také na plátky, slaninu na tenké menší čtverečky. Klobásu oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli na dílky. Vše nyní střídavě napichujeme na grilovací jehly. Špízy pokapeme olejem, necháme krátce odležet a pečeme na grilu nebo pánvi.
Příprava směsi: Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme kapie nakrájené na nudličky, kečup, pivo a ostatní suroviny. Vše krátce podusíme. Jednotlivé špízy na talířích přeléváme připravenou směsí.

PIVOVARSKÝ TOKÁŇ

Ingredience:
4 plátky libového vepřového masa, 2 cibule, sůl, 1 lžíce vepř.sádla, 4 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, 1 šálek světlého piva, 1 čerstvá paprika, vývar nebo voda, strouhaný tvrdý sýr

Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, které jsme nakrájeli na hranolky a prudce opečeme. Zaprášíme moukou a necháme půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Potom maso ochutíme solí, utřeným česnekem, mletou paprikou. Zamícháme, podlijeme pivem a horkou vodou (nebo vývarem) a zvolna dusíme doměkka. Poté přidáme na nudličky nakrájenou papriku a ještě chvíli povaříme.
Na talíři posypeme sýrem.
Příloha - kari rýže a zeleninový salát

SMĚS BŘEZNOVSKÉHO SLÁDKA

Ingredience:
400 g kuřecích řízků, 200 g vepřových jater, 100 g paprikové klobásy, 1 větší cibule, 2 lžíce tuku, chilli, sůl, 1 menší sklenička sterilovaného paprikového salátu, 3 lžíce kečupu 100 g hlívy plicní, 0,15 l piva, 1 lžíce másla

Kuřecí maso, játra a oloupanou klobásu nakrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a hlívu na plátky. V hrnci nebo kotlíku rozehřejeme olej, vložíme maso a opečeme. Poté přidáme zvlášť opečená játra a klobásu, cibuli, máslo, překrájený paprikový salát, kečup a vše zalijeme pivem. Krátce podusíme a podle potřeby dochutíme.

VEPŘOVÁ PANENKA NA PIVĚ S BYLINKAMI

Ingredience:
400-600 g vepřové panenky, 80 g libové slaniny, 1-2 dl světlého piva, 2 lžíce tuku, 1 lžíce sekaných čerstvých bylinek, středně velká cibule, hladká mouka, bílý pepř, sůl.

Z vepřové panenky ukrojíme 8 řezů, protáhneme (prošpikujeme) proužky slaniny, osolíme, okořeníme a zlehka obalíme v mouce. Poté je zprudka na sádle po obou stranách opečeme, přidáme na proužky nakrájenou cibuli, zalijeme pivem a krátce podusíme. Podáváme s různě upravenými brambory.

TELECÍ JÁTRA PAVLOVICKÁ

Ingredience:
300 g telecích jater, 30 g slaniny, olej, 30 g másla, 20 g kečupu, 40 g žampiónů, citrón, 40 ml tmavého piva, kapary, 20 ml šlehačky, sůl, mletý pepř.

Játra opečeme se slaninou na tuku, přidáme žampióny, orestujeme. Dále přidáme kečup, pivo a kapary. Na talíři ozdobíme citrónem se šlehačkou.

PLNĚNÁ VEPŘOVÁ PANENKA

Ingredience:
400 g vepřové panenky, 100 g žemle, 3 dl 10° světlého piva, 100 g žampiónů nebo i jiných hub, 2 lžíce másla, hladká mouka, 2 vejce, malá cibule, bílý pepř, sůl.

Panenku překrojíme, naklepeme, osolíme, opepříme a naplníme směsí nakrájené žemle, hub a vajec. Poté pevně zarolujeme, vložíme do pekáčku, přidáme máslo a zapečeme. Podlijeme mírně pivem a zvolna dále pečeme. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, zalijeme pivem a provaříme.
Je to vynikající !!

SMAŽENÉ ŘÍZEČKY V ZELNÉM TĚSTĚ

Ingredience:
8 plátků vepřové kýty nebo panenky, 1 dl světlého piva, 150 g polohrubé mouky, hladká mouka, olej na smažení, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, mletý pepř, sůl.

Z uvedeného množství piva, vajec, soli a polohrubé mouky připravíme těstíčko, do kterého vmícháme překrájené zelí. Plátky masa zlehka naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a namočíme do připraveného těstíčka.Potom je vložíme do horkého oleje a dozlatova usmažíme. Přílohou jsou různě upravené brambory i kaše.

PLNĚNÉ KOTLETY NA PIVĚ

Ingredience:
4 vepřové kotlety (může být i kuřecí nebo hovězí maso), 150 g drůbežích jater, 2 lžíce másla, lžíce oleje, hladká mouka, 2 dl 10° světlého piva, malá cibule, mletý pepř, drcený kmín, sůl.

Na části másla osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájená jatérka, okořeníme a podusíme. Do kotlet vpíchneme ostrý nůž a utvoříme větší kapsičku, kterou naplníme jatérky a párátky uzavřeme. Osolíme, obalíme v mouce a na směsi másla s olejem po obou stranách opečeme. Zalijeme pivem a podusíme. Poté vyjmeme párátka a šťávu přecedíme. Podáváme se šunkovou rýží a salátem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání