úvod
homepage

Pivní recepty z drůbeže vytisknout článek

Přidáno: 10. ledna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,81 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 4239x

Pivní kvasinky propůjčují masu zvláštní neodolatelnou chuť. I Ti, kteří neholdují kuřecímu masu, nebo drůbeži vůbec, zaručeně podlehnou. Zde je několik receptů vhodných zvláště pro slavnostnější příležitosti.

KUŘECÍ PRSÍČKA NA PIVĚ S FAZOLKAMI

Ingredience:
na čtyři porce: asi 4 kuřecí prsa, 100 g libové slaniny, 200 g sterilovaných fazolek(nebo mražených), 150ml 10°světlého piva, lžíce oleje, malá cibule, mletý pepř, sůl.

Kuřecí prsíčka zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji po obou stranách zlehka opečeme, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a cibuli. Opět osmahneme. Poté vložíme fazolky, zalijeme pivem a provaříme. Podáváme s různě upravenými bramborami.

STEHÝNKA V PIVNÍM TĚSTĚ

Nejprve si připravíme těstíčko, ve kterém budeme obalovat:
Smícháme 150 g hladké mouky se 60 ml piva. Do směsi přidáme žloutky ze dvou vajec, spolu se špetkou soli. Našleháme sníh ze zbylých bílků a zapracujeme do těsta. Omyjeme a osolíme 4 kuřecí stehna, které obalíme v těstíčku.
Maso poté velmi zvolna smažíme v rozpáleném tuku. (Zda je hotové poznáme podle toho, že z masa nevytéká žádná šťáva.) Usmažená stehýnka vyrovnáme na talíře a podáváme spolu s ochucenou majonézou. Dozdobíme bylinkami.
Příprava majonézy: do 250 g majonézy vmícháme 1 lžičku hořčice a lžíci kaparů. Přidáme sůl a pepř. Nakrájíme natvrdo uvařené vejce a spolu s nakrájeným rajčetem a asi polovinou nastrouhané okurky je přidáme do majonézy.

KUŘECÍ RARÁŠCI NA ČERNÉM PIVU

Ingredience:
300 g kuřecích prsíček, pepř, sůl, olej na smažení, na těstíčko: 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcestru, 0,2 l černého piva, 1 lžíce hořčice, 50 g hladké mouky, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 1 lžíce oleje, sůl

Plátky masa mírně naklepeme, nakrájíme na nudličky. Osolíme a opepříme a obalíme v těstíčku. Zprudka opečeme po obou stranách asi 3 minuty. Příloha krokety, hranolky, opečené brambory. Zdobíme čerstvou zeleninou. Obměnou tohoto receptu je, že maso nekrájíte na nudličky, ale obalí se celé plátky a upeče jako řízek...

KUŘE PO PLZEŇSKU

Ingredience:
1 kuře,1/2 menšího celeru, 70 g másla, 30 g rozinek, 0,2 l světlého piva, 40 g bílé veky, 4 lžíce vývaru z masoxu, 2 cibule, zelená petrželka, sůl, ml.pepř

Očištěné a omyté kuře rozdělíme na 1/4. Na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme. Cibuli a celer nakrájíme na kostičky, osmažíme na másle dozlatova, přidáme porce kuřete a opečeme. Podlijeme vývarem a kuře upečeme doměkka. Do piva namočíme veku. Měkké kuře vyndáme a zahustíme pivem s vekou. Povaříme a procedíme. Do propasírované šťávy přidáme ve vlažné vodě omyté a nabobtnané rozinky a znovu krátce povaříme. Do omáčky vrátíme zpět kuře a prohřejeme.
Podáváme s vařenými bramborami, které ozdobíme nakrájenou petrželkou.

NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ČERVENÝM ZELÍM

Ingredience:
1 husa, 2 cibule, 1 celer, 1 petržel, 2 mrkve, celý pepř, sůl, hřebíček, nové koření, kmín, bobkový list, 200g strouhanky, 750 g jablek, 0,5 l černého sladkého piva, 0,5 l suchého červeného vína

Třený knedlík:
200 g anglické slaniny, 500 g housek, 200 g másla, 4 vejce, 0,5 l mléka, 300 g hrubé mouky, 100 g strouhanky, sůl
Zelí:
1 kg červeného zelí – hlávka nebo kysané, 2 brambory, 5 stroužků česneku, cukr, ocet, sůl

Husu rozporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče (nebo vhodnější je kameninová nádoba) dáme pokrájenou cibuli, na ní položíme porce husy a posypeme kořením.Tento postup opakujeme, než je nádoba plná. Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme odležet 1 – 2 dny. Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem z piva, dále přilijeme víno, a dusíme do poloměkka. Občas podlijeme.
Poté husu přeložíme na pekáč, obložíme pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu. Posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova. Během pečení obracíme.
Mezitím si připravíme knedlík. Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme na kostičky nakrájenou housku, lehce opečeme a necháme vychladnout. Rozetřeme máslo se solí, přidáme dvě celá vejce, dva žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku. Knedlík vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme a vaříme 45 minut ve vařící vodě. Uvařený knedlík nakrájíme nití na plátky a pokapeme rozpuštěným máslem.
Zelí pokrájíme, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a česnek. Povaříme a nakonec ochutíme.

Jako sváteční nedělní oběd je to super.

KACHNÍ PRSA NA ZÁZVORU, ČERVENÉ ZELÍ S JEŘABINAMI, BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S ŽEMLÍ

Ingredience:
Kachní prsa:
600 g kachních prsou bez kostí s kůží, čerstvý zázvor, 1 cibule, sůl, 2 menší jablka, 0,25 l černého piva
Červené zelí s jeřabinami:
500 g červeného hlávkového zelí, 1 menší cibule, 50 g uzené slaniny, 0,25 l červeného vína, 20 g hrubé mouky, cukr, ocet, 20 g jeřabin
Bramborové knedlíky s žemlí:
400 g uvařených oloupaných brambor, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, 150 g krupice, 100 g žemlí, sůl

Kachní prsa s kůží marinujeme v olivovém oleji s nastrouhaným zázvorem. Vložíme do pekáče, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nakrájená oloupaná jablka. Podlijeme vodou a upečeme doměkka. Na konci pečení podlijeme černým pivem.
Zelí nahrubo nakrájíme, podusíme na slaninovo-cibulovém základě, podlijeme červeným vínem, osolíme, dochutíme cukrem a octem, zaprášíme hrubou moukou a povaříme. Promícháme s jeřabinami. Brambory na knedlíky umeleme, přidáme vejce, mouku, krupici, sůl a zpracujeme v tužší těsto. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené žemle. Vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 20-25 minut.

OPILÉ KUŘE

Ingredience:
1 středně velké kuře,2 lžíce másla, středně velká cibule, 6 větších žampionů, třetinka piva, 2 cl borovičky, 2 cl smetany, sůl

Kuře vložíme na pekáč, posolíme, přidáme lžíci másla a po obou stranách za občasného podlévání vodou upečeme. Pak kuře vyndáme z pekáče, nakrájíme cibulku na drobné kousky a na másle ji necháme zesklovatět a spolu s nakrájenými žampiony dáme do vypečené šťávy. Přilijeme pivo a borovičku. Kuře vložíme zpět do pekáče a ještě 5 minut zapečeme. Pak ho vyjmeme, rozporcujeme a upravíme na mísu. Šťávu necháme do poloviny vydusit a zahustíme 2cl smetany. Zdá-li se nám šťáva příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou mouky. Jako přílohu podáváme nočky nebo široké nudle.

KUŘE PODLE STÁRKA

Ingredience:
celé kuře (nebo 4 stehna), 3 dl granátového nebo tmavého piva, 60 g másla, 1 lžička kečupu, středně velká cibule, 80 g křenu, 1 jablko, 1 lžička cukru, ocet, mletý pepř, sůl.

Kuře rozčtvrtíme a na dvou, třech místech nařízneme, osolíme, opepříme, potřeme směsí nakrájené cibule, másla, kečupu a malé dávky piva. Necháme je 2-3 hodiny odležet. Poté vložíme do trouby a zvolna pečeme. Podle potřeby podlijeme pivem, šťávu necedíme. Křen a jablko oloupeme a nastrouháme, cukr necháme mírně zkaramelizovat, přidáme ocet, sůl a křen s jablkem a podusíme. Po zchlazení přidáváme k jednotlivým porcím kuřete.

KACHNÍ STEHNA PODLE PRABABIČKY

Ingredience:
4 kachní stehna, 250 ml světlého piva, 100 g cibule, 1-2 stroužky česneku, jablko, křen, kmín, sůl.

Očištěná kachní stehna protkneme klínky cibule, potřeme česnekem se solí, okořeníme kmínem a krátce zapečeme. Poté podléváme a přeléváme pivem a zvolna pečeme dozlatova. Jednotlivé porce doplníme strouhaným křenem s jablkem.
Příloha: bramborové knedlíky a zelný salát.

HUSÍ JÁTRA

Ingredience:
400g husích jater, 100g libové slaniny, 150 ml tmavého piva, hladká mouka, 100g cibule, mletý pepř, sůl.

Na pánvi (v kastrole) zlehka rozpustíme slaninu, ke které přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme dorůžova. Poté přidáme na větší díly nakrájená husí játra předem opepřená a obalená v hladké mouce. Krátce je orestujeme, zalijeme pivem a dusíme doměkka. Nakonec přisolíme. K játrům podáváme různě upravenou rýži nebo jen pečivo.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 03.02.2003 17:19 Komentovat
nejsem priznic piva na vareni... tara03.02.2003 17:19
nejsem priznic piva na vareni, ale sbihaji se mi sliny pri cteni receptu, urcite vyzkousim.Dobra...
Vyhledávání