úvod
homepage

English ales II. vytisknout článek

Přidáno: 14. května 2008  •  Autor: Vít Dvořák
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7159x

Dnes se v druhém pokračování vrátíme na britské ostrovy a abecedně si přiblížíme dalších šest pivních kategorií, které jsou zde běžně k ochutnání.

English Porter Skupina tradičních anglických svrchně kvašených piv, vařených s využitím barevných sladů. Díky tomu barva přechází od světle hnědé přes rubínovou až k tmavě hnědé. Chuť bývá pražená, často s čokoládovými, karamelovými či oříškovými podtóny a střední hořkostí. Tento široký pivní styl vznikl v 18. století v Londýně, původně jako směs tří druhů piva (staré, zvětralé nebo lehce zkyslé, čerstvé a slabé), míchaná přímo v hospodách a známá jako „Three Threads“, kterou začali výrobci cíleně napodobovat. Pivo se stalo velmi populární mezi dělníky, název se údajně odvozuje od portýrů, londýnských nosičů břemen. Později na jeho základě vzniklo několik dalších pivních stylů, především stout, od kterého se porter liší absencí suché pražené chuti. Bývá rozlišován Brown Porter, který má měkčí, sladší a karamelovější chuť, a Robust Porter, který je silnější, chmelenější a někdy také kyselejší, čímž více připomíná původní portery. Fuller´s London Porter (Fuller, Smith & Turner) Meantime London Porter (Meantime Brewing Company) Milk / Sweet Stout Svrchně kvašená piva typu stout, vařená s přídavkem laktózy. Obsahují větší množství reziduálních dextrinů a nezkvašených cukrů. V barvě velmi tmavě hnědé až černé, ve vůni lze najít čokoládové a jakoby smetanově krémové tóny. Obsah alkoholu je nízký, okolo 5%, často jen 3%. Chuť je plná, krémová, se sladkými podtóny, postrádá přílišnou hořkost a suchost. Tento málo obvyklý pivní styl vznikl v Anglii na počátku 20. století a byl zpočátku propagován jako zdravý nápoj. Britská vláda však záhy přidávání laktózy do piva zakázala, stejně jako použití slova „milk“ v názvu piva. Díky tomu se piva tohoto stylu udržela jen v oblastech pod britským vlivem, ale mimo samotnou Velkou Británii, především na Maltě a ostrově Jersey. Lacto Traditional Stout (Simond Farsons Cisk) Marston´s Oyester Stout (Marston, Thompson & Evershed) Oatmeal Stout Svrchně kvašená piva typu stout, vařená s přídavkem ovsa (5-10%), který dodává chuti na hladkosti a sladkosti a zajišťuje oříškové, zrnité nebo zemité podtóny. Barva bývá typická pro stouty obecně, tedy tmavě hnědá až černá, s hustou krémovou pěnou. Obsah alkoholu typicky okolo 4-6%, u některých amerických piv i vyšší (tzv. Imperial Oatmeal Stout). Podle množství použitého ovsa přechází tělo od hedvábně hladkého až po olejové. Tento pivní styl byl v době svého vzniku, podobně jako milk stout, propagován jako zdravý nápoj. Udržel se především v podobě sezónních piv v Anglii i USA. Old Ale Tradiční anglický pivní styl. V barvě od tmavě jantarového až po téměř černý, s rozličným ale zpavidla vyšším obsahem alkoholu. V chuti bohatě sladový, nasládlý jakoby po hnědém cukru, s ovocnými tóny po rozinkách a černém rybízu a hřejivě alkoholový, někdy se blížící až portskému. Vhodný k pomalému popíjení v zimním večeru u krbu (M. Jackson). Po primárním kvašení se zpravidla nechal v pivovaru zrát, někdy byly do várky přidány kvasinky Brettanomyces lambicus pro dosažení kyselejšího charakteru. Využíval se i k míchání s jinými druhy piva, proto byl dříve známý jako „stock ale“. Jednodušší, sladovější verze vařená zpravidla na zimu se označuje jako winter warmer. Fuller´s Vintage Ale ((Fuller, Smith & Turner) Theakston Old Peculier (T&R Theakston brewery) Russian Imperial Stout Skutečný císař mezi svrchně kvašenými pivy typu stout a jeden z nejctěnějších pivních stylů. Vůně je velice bohatá a komplexní. Lze v ní odhalit pražený sladový tón po hořké čokoládě či kávě, řadu ovocných tónů (švestky, višně, černý rybíz, rozinky), chmelová vůně může být od velmi slabé až po agresivně silnou. Delší archivování mění intenzitu a vyváženost jednotlivých složek a může dát více vyniknout alkoholu v podobě lehkého nádechu po portském. Barva tmavě rubínová až sametově černá. Chuť je neméně bohatá, s plným, šťavnatě lahodným tělem a proměnlivým zastoupením pražených tónů, ovocných esterů, chmelové hořkosti a alkoholu (obsah 8-12%). Doznívání může být relativně suché či naopak sladké, hřející díky alkoholové síle. Celková chuťová charakteristika se u jednotlivých zástupců může značně lišit a dává prostor osobitým interpretacím jednotlivých sládků, vždy se však jedná o pivo velmi bohaté a vrstevnaté chuti. Původně piva vařená v 19. století v Anglii pro ruský carský dvůr. Aby vydržela plavbu po Baltu, byla silně chmelena a s vysokým obsahem alkoholu. V oblasti Pobaltí a Skandinávie se uchytila jednodušší varianta, která se proměnila v Baltic Stout. Po pádu carismu a vzniku SSSR styl téměř zcela zanikl, přežíval pouze v podobě jediného představitele, Courage Imperial Russian Stout, který byl vařen jednou za několik let. K renesanci došlo v 80. letech přičiněním dovozce britských piv do USA, kde se stal tento styl záhy velmi populární. Winter Warmer Moderní pivní styl, vařený jako zimní speciál. Barvou kolísá od hnědavě červené až k tmavé černé, obsah alkoholu bývá vyšší, než u běžných piv, ale nižší než u barleywines, obvykle mezi 6-8%. Silně sladový charakter, nízká chmelovost a alkoholová hřejivost. Někdy se vaří s přídavkem koření (wassail) a vydobyl si značnou popularitu ve Velké Británii i v USA, kde mívá značně chmelovější charakter. Fuller´s Winter Warmer (Fuller, Smith & Turner) Full Sail Wassail (Full Saill Brewing Company)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání