úvod
homepage

Dietní, zeleninová a sójová jídla vytisknout článek

Přidáno: 2. ledna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 5519x

Pokud se Vám o vánočních svátcích podařilo přibrat pár kil navíc, a teď musíte držet přísné diety, kdy je Vám jasné, že si moc nepochutnáte, potom nezoufejte…

I dietní jídla mohou být chutná a přitom se nemusíte vzdát svého oblíbeného nápoje, piva.

SMAŽENÁ ZELENINA V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
2 cukety, 2 lilky, 1 sklenka piva, hladká mouka podle potřeby, olej na fritování, sůl.

Z mouky, piva a špetky soli umícháme těstíčko husté asi jako na lívance. Cukety a lilky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Potom je obalíme v těstíčku a ve fritovacím hrnci osmažíme dozlatova. Zeleninu necháme důkladně okapat na savém papíru nebo ubrousku a podáváme.

DIETNÍ SEKANÁ

Ingredience:
menší hlávka bílého zelí, 2 vařené brambory, 150 g šunky, 1 vejce, 400 g rýžových nudlí, 0,2 l piva, strouhanka, sůl, pepř, česnek

Zelí si předem uvaříme, necháme trochu prochladnout. Potom ho trochu pokrájené umeleme spolu s oloupanými bramborami a česnekem. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku nebo šunkový salám, vejce a strouhanku. Směs osolíme a opepříme. Vytvarujeme „šišku“, kterou vložíme do pekáčku, podlijeme trochou piva a dáme péct. Uvařené rýžové nudle přidáme k sekané do pekáče. Zalijeme opět pivem a zprudka dopečeme. Sekaná je hotová , když je pivo úplně vydušené.

BRAMBORY ZAPEČENÉ V ALOBALU

Ingredience:
brambory (podle počtu strávníků…, asi 80 dkg), 10 dkg slaniny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 1 pórek, 0,15 l černého piva, sůl, pepř, grilovací koření, sojová omáčka.

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme na pánvi spolu s nakrájenou cibulí, česnekem a pórkem. Zalijeme pivem, krátce povaříme a okořeníme. Na alobal rozložíme brambory a přidáme směs. Vše důkladně zabalíme, aby nám nevytekla šťáva a dáme do trouby péct asi na 15 minut.
Můžeme jíst samotné, nebo použijeme jako přílohu k masu.Takto upravené brambory jsou ale výborné i samotné…

PIVNÍ RIZOTO S PÁRKEM

Ingredience:
300 g rýže, 400 g párků, 3 dl světlého piva, 1 mrkev, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 l zeleninového vývaru (nebo vývaru z kostky bujónu ), hrst zelené petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

Ve vyšší pánvi, nebo ve Woku, na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, jemně nasekaný česnek, 2 lžíce zelené petrželky a vše mírně osolíme a opepříme. Když cibule zrůžoví, vmícháme na kolečka pokrájené párky a po obou stranách je osmahneme. Vmícháme důkladně vypranou rýži, zamícháme a podlijeme pivem. Když se pivo do rýže vstřebá, zalijeme ji horkým vývarem a pod pokličku necháme na mírném ohni dusit 15-20 minut. Nakonec vše posypeme zbytkem petrželky.

KVĚTÁK SMAŽENÝ V HOLANDSKÉM TĚSTÍČKU

Ingredience:
1 květák, 0,1 l piva, 1 vejce, špetka Vegety, 1/2 lžičky kari, 1 šálek polohrubé mouky, na špičku nože pečivový prášek, 100 g strouhaného uzeného sýra, sůl, olej na smažení.

Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Umícháme si těstíčko z piva, vejce, koření a mouky společně s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sýr. Květák rozebereme na větší růžičky, které namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji.

HOUBOVÉ LÍVANCE

Ingredience:
100 g sušených hub, nejlépe hříbků, 0,1 l piva, 100 g hladké mouky, celý pepř, bobkový list, 1 vejce, sůl, kypřící prášek do pečiva, olej na smažení.

Sušené houby namočíme spolu s bobkovým listem a pepřem. S tímto kořením houby uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat. Z piva, vejce, mouky a kypřícího prášku připravíme řídké těsto, jako na lívance. Přisypeme houby, které nakrájíme nadrobno. Na lívanečníku na rozehřátém tuku smažíme lívance.
Podáváme se zeleninovým salátem.

SMAŽENÝ CELER V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
Na čtyři porce: asi 8 plátků celeru, 4 plátky debrecínské-cikánské pečeně, olej na smažení, 1 dl světlého piva, 150 g polohrubé mouky, hladká mouka, 2 vejce, bílý pepř, sůl.

Jednotlivé plátky očištěného celeru krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Přidáme sůl, okořeníme a obalíme v hladké mouce. Namočíme do těstíčka připraveného z piva, vajec, polohrubé mouky a malého množství oleje. Vložíme do horkého oleje a usmažíme dozlatova. K celeru podáváme vařené brambory s petrželkou a některou ze studených pikantních omáček.

DOMÁCÍ SÝR „KAKÁNEK“

Ingredience:
350 g tvrdého tvarohu, 1-2 lžíce smetany, 1 1/2 dl světlého piva, sladká paprika, drcený kmín, sůl.

Tvaroh rozdrobíme do kameninové nebo porcelánové nádoby, přidáme sůl, koření, smetanu a část piva. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo zrát několik dní. Každý den s touto směsí zatřeseme a dolijeme pivem. Dobře uleželý sýr natíráme na chutný tmavý chléb. Zapíjíme dobře vychlazeným pivem.

SÝROVÝ ZÁVITEK

Ingredience:
4 plátky šunky (asi 20 g), 4 plátky sýra (asi 20 g), 80 g pivního sýra, 1 dl světlého piva, 150 g polohrubé mouky, hladká mouka, olej na smažení, 2 vejce, 80 g čerstvé papriky, sůl.

Plátky šunky rozložíme na prkénko, přiložíme na ně plátky sýra a potřeme směsí strouhaného pivního sýra s nakrájenou paprikou. Zavineme a obalíme v hladké mouce. Poté namočíme do těstíčka připraveného z piva, soli, vajec, polohrubé mouky a vložíme do horkého tuku a dozlatova usmažíme. K závitkům podáváme různě upravené brambory a pikantní zeleninový salát.

PIVOVARSKÉ DALAMÁNKY

Ingredience:
500 g pšeničná mouka, 100 g žitné mouky (nebo přípravek na chléb), 3 dl světlého piva, 1 lžíce medu, 15 g droždí, kmín, sezam, mák, sůl.

Mouku přesijeme do mísy a přidáme rozdrobené droždí, med a menší množství lehce nahřátého piva. Poté mírně posypeme moukou a necháme asi 10 minut kynout, přidáme zbytek piva, sůl a vypracujeme ve středně husté těsto. Po náležitém vykynutí rozdělíme na dílky, které zakulatíme a opět necháme vykynout. Přendáme na plech, potřeme zlehka vodou nebo pivem a na povrchu nakrojíme do kříže. Posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem a zvolna dozlatova upečeme.

SMAŽENÉ SÓJOVÉ PLÁTKY V TĚSTÍČKU

Ingredience:
4 sójové plátky, 4 plátky šunky, 4-5 dl světlého piva, 150 g polohrubé mouky, hladká mouka, 1-2 vejce, olej na smažení, sůl.

Nejprve na 2-3 hodiny namočíme sójové plátky do piva. Poté je lehce zmačkneme a prokrojíme, vložíme plátek šunky a obalíme v hladké mouce. Ze zbytku piva, vejce a polohrubé mouky připravíme těstíčko, do kterého namočíme naplněné řízky. Potom je vložíme do nahřátého tuku a dozlatova usmažíme. Příloha: bramborová kaše a pikantní zelenina nebo salát.

SÓJOVÉ PLÁTKY NA PIVĚ

Ingredience:
4 sójové plátky, 80 g libové slaniny, 4-5 dl světlého piva, 150 g cibule, Solamyl, Aromat Knorr, sůl.

Sojové plátky na několik hodin namočíme do piva. Poté vložíme do kastrolu na nudličky nakrájenou slaninu a cibuli, osmahneme dozlatova, přidáme namočené sójové plátky a dusíme doměkka. Krátce před dohotovením zalijeme rozmíchaným Solamylem ve zbytku piva. Dochutíme solí, Aromatem a krátce ještě povaříme.

SÓJOVÉ MASO PO ZAHRADNICKU

Ingredience:
100 g sójových hrudek, 350 g směsi zeleniny (cokoliv podle sezóny), 1 malé jablko, 4-5 dl 10° světlého piva, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 1 středně velká cibule, sůl Aromat Knorr, bílý pepř, Provensálské bylinky Primerba, sůl.

Sójové hrudky zalijeme převařeným pivem a necháme je 45-50 minut odležet. Poté na směsi másla s olejem osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sójové maso, nakrájenou zeleninu, jablko, sůl, koření, Aromat a vše společně krátce podusíme. Podáváme s bramborem nebo rýží.

Teď už zbývá jen popřát hodně úspěchů v nesnadném shazování kil a hlavně pevnou vůli !!! Doufáme, že některý z dnešních receptů využijete také například ve Vaší dietě a že Vám budou takto připravená jídla chutnat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání