English Porter
Přidáno: 13. května 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3009x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3009x
Skupina tradičních anglických svrchně kvašených piv, vařených s využitím barevných sladů. Díky tomu barva přechází od světle hnědé přes rubínovou až k tmavě hnědé. Chuť bývá pražená, často s čokoládovými, karamelovými či oříškovými podtóny a střední hořkostí.
Tento široký pivní styl vznikl v 18. století v Londýně, původně jako směs tří druhů piva (staré, zvětralé nebo lehce zkyslé, čerstvé a slabé), míchaná přímo v hospodách a známá jako „Three Threads“, kterou začali výrobci cíleně napodobovat. Pivo se stalo velmi populární mezi dělníky, název se údajně odvozuje od portýrů, londýnských nosičů břemen. Později na jeho základě vzniklo několik dalších pivních stylů, především stout, od kterého se porter liší absencí suché pražené chuti. Bývá rozlišován Brown Porter, který má měkčí, sladší a karamelovější chuť, a Robust Porter, který je silnější, chmelenější a někdy také kyselejší, čímž více připomíná původní portery.
Fuller´s London Porter (Fuller, Smith & Turner)
Meantime London Porter (Meantime Brewing Company)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání