English India Pale Ale (IPA)
Přidáno: 13. května 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3619x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3619x
Piva s původní koncentrací mladiny 16 – 18 %, obsahem alkoholu 6 – 8 % a hořkostí přibližně dvojnásobnou než Pale Ale, od kterého je tento styl odvozen. Technicky i technologicky jde o pivo totožné s Pale Ale, používají se stejné kvasinky i stejný technologický postup. Ovšem podíl chmele použitý pro „dry hopping“ (chmelení za studena) bývá vyšší, často výrazně. Zlatě až tmavě jantarová barva a vysoká plnost zůstaly zachovány, chuti dominuje chmelová hořkost, ve vůni se rovněž prosazuje především trávové aroma chmele.
Pivní styl vytvořený v 17. století za účelem zásobování posádek britských imperiálních jednotek především v Indii. Zvýšený obsah alkoholu a vyšší chmelení zajistily dostatečné konzervační prostředky, aby pivo vydrželo dlouhou dobu a vysoké teploty během námořního transportu na místo určení. Zde se podle některých pramenů pro mužstvo ředilo vodou, zatímco důstojníci si užívali plné síly piva.
Burton Bridge Empire IPA (Broughton Bridge Brewery)
Fuller´s IPA (Fuller, Smith & Turner)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání