English Pale Ale / Bitter
Přidáno: 13. května 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6592x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6592x
Skupina tradičních a ve své domovině nejběžnějších anglických svrchně kvašených piv s vysokým podílem pšenice a jiných obilovin (např. ovsa), zpravidla vařených pouze z anglických surovin. Vyznačují se zlatou až granátovou barvou, nižším řízem, vysokou plností a hořkostí. Byla vyráběna za různých podmínek, proto je technologie výroby oproti spodně kvašeným ležákům podstatně jednodušší. Dokvašování je v současné době buď obdobné jako u ležáků (2 – 4ºC), případně tradičněji probíhá v transportních obalech až v hospodě (cask condition), běžně za teplot do 15ºC. Technologickou zvláštností je chmelení za studena (dry hoppinng), kdy se část chmele přidává až při dokvašování. Při čepování není pivo tlačeno žádným transportním plynem, do typických sklenic s rozšíženým vrchním okrajem je pumpováno ruční pístovou pumpou.
Původ této široké pivní kategorie spadá do začátku 20.století, kdy se rozvinula jako tzv. „running beer“, točené pivo. Zatímco pivovarníci používali tradičně termín English Pale Ale, pro běžné konzumenty v Anglii se více vžil název bitter, který zdůrazňuje vyšší hořkost proti pivům typu porter či mild.
Přes určitou nestálost v názvosloví lze rozlišovat tři skupiny piv této kategorie:
Standard/Ordinary Bitter – alk. 3.2-3.8%, nejlehčí, často prostě pouze „bitter“
Special/Best/Premium Bitter – alk. 3.8-4.6% a zpravidla plnější v chuti a více chmelený
Extra Special/Strong Bitter – alk. 4.6-6.2%, ve Velké británii je označení ESB exkluzivní obchodní značkou pivovaru Fuller´s, ostatní proto někdy používají názvy golden bitter nebo summer bitter>.
Adnams Bitter (Adnams Sole Bay Brewery)
Cains FA (Cains Brewery)
Fuller´s ESB (Fuller, Smith & Turner)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání