úvod
homepage

Baltic Porter (baltický porter) vytisknout článek

Přidáno: 13. května 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2729x
Tradičně silná piva (obsah alkoholu ne méně než 7,5%, ale často až okolo 10%) tmavě měděné až temně hnědé barvy, s velmi bohatou vůní po karamelách, tmavém ovoci (rozinky, švestky, černý rybíz), občas až se stopou po portském vínu. Chuť je podobně komplexní, bohatá a hladká, hřejivá díky vyššímu obsahu alkoholu, který ale nevyčnívá. Tělo je plné, sladké, někdy s praženými tóny, doznívání po lékořicových bonbonech či pražené kávě je dlouhé. Tradiční pivní styl ze států oblasti Baltického moře, kde se vyvinul jako pozůstatek anglických importovaných piv typu Imperial Stout, určeného pro dvůr carskéhu Ruska. Síla alkoholu původně především zajišťovala trvanlivost piva při transportu z Britských ostrovů po Severním a Baltickém moři. Na rozdíl od svého britského vzrou byl v Pobaltí postupně vařen s využitím kvasinek spodního kvašení. Po nástupu SSSR téměř zmizel z nových pobaltských sovětských republik, ale udržel se v několika pivovarech v Polsku a Skandinávii. Po obnovení nezávislosti Estonska, Lotyšska a Litvy se dočkal určité renesance. Styl je také rozvíjen některými restauračními pivovary v USA pod názvem Imperial Porter. Technologické změny (větší chmelení, kvasinky svrchního kvašení) tato piva navrací blíž k původnímu anglickému vzoru. Saku Estonian Porter (Saku Ollehetas) Porter (Malopolski Browar Strzelec) Sinebrychoff Porter (Oi Synebrychoff)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání