úvod
homepage

Pivní moučníky a cukroví vytisknout článek

Přidáno: 17. prosince 2002  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,28 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 8709x

Dnes Vám dokážeme, že i z piva se dají vytvořit zajímavé slavnostní pochoutky.
A nemusí mít vždy jen slanou chuť…. Proto zvolíme něco sladkého pro Vaše chuťové buňky. Tyto recepty můžete využít nejen nyní, v předvánočním čase, kdy každá domácnost je prov

ROZÁRČINO PEČIVO

Ingredience:
250 g rozinek, 2 dl granátového piva, 500 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 200 g práškového cukru, 3 ţloutky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 125 g másla, 200 g ořechů, citrónová kůra, muškátový oříšek, hřebíček, skořice, špetka soli.

Nejprve povaříme překrájené rozinky v pivě a necháme zchladnout. Na vál přesijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, žloutky, cukr, změklé máslo, nastrouhaná ořechová jádra, sůl, citrónovou kůru a mleté koření. Nakonec přidáme vychladlé rozinky se zůstatkem piva. Vše zpracujeme v hladké, vláčné těsto, které necháme asi 1-2 hodiny odpočinout. Poté těsto vtlačíme do formiček na pracny (medvědí tlapičky) a zvolna upečeme. Ještě za tepla vyklopíme a obalíme v cukru, část můžeme namáčet též do čokolády.

SMAŽENÉ KVĚTY S PIVNÍM KRÉMEM

Ingredience:
350g polohrubé mouky, 1/4 prášku do pečiva, hladká mouka, vanilkový cukr, citrónová kůra, 2-3 vejce, 1 1/2dl granátového piva, olej na smažení, 4 vaječné žloutky, 60-80g práškového cukru, sůl

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce (lépe jen žloutky), špetku soli, pivo, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a náležitě zpracujeme v hladké, vláčné těsto, z kterého vyválíme placku asi 2-3 mm silnou. Pomocí tvořítka vypichujeme velké, menší a malé hvězdičky, které vždy po třech položíme na sebe a ve středu stiskneme. Takto připravené květy usmažíme dozlatova.
Do kotlíku vlijeme pivo, přidáme vaječné žloutky, cukr a za stálého šlehání utvoříme pěnu (nevaříme). Na talířek nalijeme pivní krém, do kterého položíme ještě teplé osmažené květy a zlehka pocukrujeme.

PIVNÍ TRHANEC S KOKOSEM A ROZINKAMI

Ingredience:
150g polohrubé mouky, 70g másla, 1/8 l 10° světlého piva, lžíce rozinek, lžíce kokosu, vanilkový cukr, citrónová kůra,tři vaječné žloutky, máslo na pekáč.

Do mísy vlijeme pivo, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, mouku, rozpuštěné máslo a vše společně promícháme. Poté přidáme nasekané rozinky a strouhaný kokos. Na pekáč dáme máslo, které nahřejeme. Poté na celé ploše nalijeme připravené těsto, které zapečeme, obrátíme a „roztrháme„. Podle přání pocukrujeme nebo podlijeme ovocnou šťávou.

SMAŽENÍ „KOMINÍCI„

Ingredience:
asi 20 sušených švestek, 20 oloupaných mandlí, 1-1 1/2 dl granátového piva, 150 g polohrubé mouky, 1-2 vejce, strouhaná čokoláda, tuk na smažení, vanilkový cukr, sůl

Sušené švestky zbavíme pecek a naplníme loupanými mandlemi. Z piva, žloutků, soli a mouky připravíme těstíčko, které zlehčíme tuhým bílkovým sněhem. Do tohoto těsta namáčíme švestky a v oleji je usmažíme dozlatova. Jednotlivé porce posypeme vanilkovým cukrem a strouhanou čokoládou.

MRAŽENÝ PIVNÍ KRÉM

Ingredience:
1 1/2 dl světlého piva, 250 g vanilkové zmrzliny, 60 g šlehačky, 20 g rozinek, ozdoba - sezónní ovoce.

Do mixeru vlijeme pivo, přidáme rozinky a rozmixujeme. Poté vmícháme částečně rozmraženou zmrzlinu, šlehačku, náležitě promícháme, vlijeme do tvořítek a zmrazíme. Jednotlivé porce vyklopíme na talířky a doplníme sezónním ovocem.

SMAŽENÉ OVOCNÉ KOBLIŽKY V PIVNÍM OBALU

Ingredience:
800 g ovoce (jablka, ananas, meruňky, broskve, kiwi), 2 1/4 dl černého piva, rum - likér, 200 - 250 g polohrubé mouky, hladká mouka, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, olej na smažení, vanilkový cukr, cukr na posypání, sůl.

Do misky vložíme ovoce bez slupek (pecek, jader) a zlehka postříkáme rumem (nebo likérem), a necháme asi 1/2 hodiny marinovat. Ze žloutků, polohrubé mouky, vanilkového cukru, soli a piva uděláme těstíčko, které zlehčíme tuhým bílkovým sněhem. Poté jednotlivé druhy marinovaného ovoce obalíme v hladké mouce, namočíme do těstíčka, vložíme do horkého oleje a ovoce usmažíme dozlatova. Na porci dáváme několik druhů ovoce a bohatě posypeme cukrem.

HRUŠKA S PIVNÍM KRÉMEM

Ingredience:
4 kompotované hrušky, asi 40 g rozinek, 12-16 ks piškot, 1 - 1 1/2 dl granátového piva, 4 vaječné žloutky, 60-80 g cukru

Rozinky přebereme, propláchneme a namočíme do malého množství piva. Do misky vlijeme pivo, přidáme žloutky a cukr. Poté nádobu dáme nad páru a za stálého míchání utvoříme lehkou, zahoustlou pěnu. Na talířky položíme piškoty, které přelijeme pivním krémem, doplníme rozinkami a řezy kompotované hrušky.

BERLÍNSKÉ KOBLIHY

Ingredience:
250 g polohrubé mouky, 20 g cukru, 30 g másla, 15 g droždí, 1/8 l tmavého piva, 2 vaječné žloutky, citrónová kůra, mouka na vyválení, špetka soli, olej na smažení, krystalový cukr na obalení.

Do mísy vložíme přesátou mouku, rozdrobíme droždí, zalijeme nahřátým pivem a necháme vykynout. Poté přidáme žloutky, cukr, špetku soli, rozehřáté máslo, nastrouhanou citrónovou kůru a vše propracujeme na vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom těsto rozdělíme na 8-12 dílů, zakulatíme je a necháme opět kynout. Těsně před smažením uděláme do každé „koule„ prstem důlek a vložíme do středně nahřátého oleje, kde koblihy usmažíme dozlatova. Po okapání je zlehka potřeme pivem a bohatě obalíme v jemném krystalovém cukru.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 27.12.2002 16:52 Komentovat
granátové pivo máta27.12.2002 16:52
Granátové pivo je takové, v jehož barvě najdeme granátově červený (tedy červenohnědý)...
granátové pivo Radka22.12.2002 11:40
Můžete klidně použít v podstatě jakékoli pivo. Každý může použít to, jakému dává...
pivni moucniky a cukrovi marie20.12.2002 15:09
Zkusila bych, i když si vůbec nedovedu představit, jakou by to mohlo mít chuť, ale nevím,...
Vyhledávání