Weizenbock (pšeničný kozlík)
Přidáno: 23. března 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 2846x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 2846x
Polotmavé silné pšeničné pivo (podíl sladové pšenice 50-70%) s koncentrací původní mladiny okolo 16% a obsahem alkoholu 7-10%. Pivo se silnou intenzitou vůně a chutě, kde převládá banánový 4-vinylguajakol, podpořený vysokým obsahem alkoholu, silným řízem, vysokou plností a nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Rozpětí chuťové škály je výrazné, od tmavých, výrazně sladových, s náznaky karamelu přes výrazně alkoholové a bohatě ovocné až k trpkým typům. Jeho charakteristickým rysem je polotmavá jantarová barva, vysoká pěnivost a zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Před pitím se doporučuje lahví mírně zakroužit, aby se sediment kvasinek rozptýlil.
První pivo tohoto stylu, Aventinus, bylo uvařeno v roce 1907 v Mnichově jako reakce na vzrůstající oblibu spodně kvašených ležáků typu doppelbock. Vyrábí se dodnes, stejně jako řada dalších značek, především v Německu a USA.
Aventinus (Privat Weissbrauerei Schneider und Sohn)
Hacken-Pschorr Weisse Bock (Hacken-Pschorr Bräu)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání