Weizen / Weissbier (pšeničné pivo)
Přidáno: 23. března 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 14180x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 14180x
Svrchně kvašené pivo vařené ze sladu s vysokým podílem sladované i nesladované pšenice (nejméně 50%, často až 70%). Piva se silnou intenzitou vůně a chutě, kde převládají banánové tóny, silným řízem a plností a s nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Jejich charakteristickým rysem je většinou světle žlutá barva (i když může být i polotmavá až tmavá), vysoká pěnivost a většinou zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Pšeničná piva se v závislosti na použité technologii a kmeni kvasnic značně liší, především intenzitou charakteristické vůně a chuti. Velké rozdíly jsou také mezi pivy z různých regionů. Vyznačují se nižším obsahem polyfenolů, vyšším obsahem bílkovin, esterů a CO2. Na kvašení se významně podílejí i kvasinky mléčného kvašení, které pšeničnému pivu dodávají osvěžující natrpklou příchuť.
Vyrábí se ve dvou základních variantách:
Hefeweizen (kvasnicové) – nefiltrované, případně se po filtraci dodává směs kvasinek a sacharidů pro dokvášení v láhvi. Vyznačuje se typicky zakaleným vzhledem.
Kristallweizen – čiré, filtrované pšeničné pivo, ve kterém oproti kvasnicové variantě ještě více vynikají ovocné tóny.
Pšeničné pivo se vaří v různých obměnách v řadě zemí (před nástupem spodně kvašeného ležáku plzeňského typu bylo po staletí dominantním pivním stylem i v Českých zemích) a těší se velké oblibě pro svůj osvěžující charakter především v letních měsících. Původem z jižního Německa, ale rozšířilo se do celého světa. Podává se ve speciálních vysokých, úzkých sklenicích, často s plátkem citrónu.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 1 komentář, poslední komentář: 04.03.2009 18:37 | Komentovat |
Lahůdka Zbyněk Kummer | 04.03.2009 18:37 |
---|---|
Kdo si na tato piva zvykne tak mu chutnají.Bohužel dovozová jsou drahá.Dříve byl bílý... |
Vyhledávání