Roggenbier (žitné pivo)
Přidáno: 23. března 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 2900x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 2900x
Svrchně kvašené pivo vařené ze sladu, který obsahuje vysoký podíl žita (okolo 50%, někdy i 65%), zpravidla nefiltrované a dokvašované v láhvi. Obsah alkoholu 4,5-6%. V barvě polotmavé, případně dobarvované karamelem na tmavé. Vzhledem připomíná dunkelweizen, je tmavě zakalené a s bohatou pěnou. Chuť bývá trochu hrubší, ale příjemně vyvážená, s lehce chmelovým dozníváním.
Tradičně německý, především bavorský pivní styl, připomínaný už římským historikem Tacitem (100 n. l.) v díle Germania. Nikdy se ale příliš nerozšířil mimo oblast svého vzniku. Dnes vařen několika pivovary v Německu, Rakousku a USA celoročně či jako sezónní specialita.
Schremser Roggen Bier (Privatbrauerei Karl Th. Trojan)
Roggen (Thun Und Taxis Regensburg Fürstliche Brauerei)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání