Berliner Weisse
Přidáno: 23. března 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3976x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3976x
Svrchně kvašené pšeničné pivo (podíl sladové pšenice 30-50%), vyráběné s použitím klasických kvasinek spolu s kvasinkami mléčného kvašení Lactobacillus delbrücki. Typické nízkým obsahem alkoholu (3-5%). V barvě slámově žluté, s rychle mizící pěnou a ostře trpkou, kyselou a velmi osvěžující chutí, ve které téměř není patrná chmelová hořkost.
Pro zjemnění kyselosti se může podávat s přídavkem syrupu („mit Schuss“) z mařinky vonné (Waldmeister) nebo malin (Himbeeren).
Jedná se o regionální berlínskou specialitu, která má kořeny v 16. století a v minulosti se těšila široké popularitě. Pro svou elegantní a osvěžující chuť si vysloužila od vojáků Napoleonovy armády přízvisko „šampaňské severu“. Ustoupilo po nástupu spodně kvašeného ležáku, dnes ho vaří v Berlíně pouze pivovar Berliner Kindl, v USA hrstka restauračních pivovarů.
Berniner Kindl Weisse (Berliner Kindl Brauerei)
1809 Berliner Style Weisse (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan)
Southampton Berliner Weisse (Southampton Publick House)
BJs Portlander Weisse (BJs Restaurant and Brewhouse)
The Tap Berlinerweiss (Haverhill Brewery)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání