Z obdivu k českému pivu se ho Japonec učí správně vařit
Tvrdit o českém pivu, že je světoznámé, to může znít jako klišé. Pokud ale existuje někdo, kdo má české pivo rád, je přitom z druhé strany zeměkoule a rozhodne se, že ho lépe pozná právě tam, kde je toto pivo domovem, to už klišé není.
Takovým člověkem je muž, Japonec z Kjóta, dnes druhého největšího japonského města a kdysi sídla tamějšího císařství.
Dnes šedesátiletý Shoji Yoshikawa je managerem jedné kjótské nemocnice. Jeho velkou láskou je – jako pro nejednoho Japonce – cestování. Objel skoro celý svět a při jedné z cest loni navštívil i Českou republiku. Navštívit ji a neokusit české pivo k sobě moc nejde. A tak si pan Yoshikawa pivo nejen oblíbil, ale také se rozhodl, že jej více pozná. Už jeho první návštěva se díky pivu protáhla ze 14 dní na dva měsíce.
![](https://archiv.pivo-pivo.cz/opivu/data/images/japonec3.jpg)
Letos se přihlásil do kurzu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, aby získal potřebné teoretické znalosti. Vedle toho chce proniknout i do tajů vlastní výroby českého piva, a proto se ho v restauraci a pivovaru v Pivovarském domě, který vlastní PIVO Praha, s. r.o., pod dohledem zkušených sládků a dalších odborníků učí sám vařit.
S vařením českého piva se pan Yoshikawa seznamuje též na dalších místech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Byl např. v pražském restauračním pivovaru U Medvídků, navštívil minipivovar v ostravském Zábřehu a ve Štramberku, podíval se do pivovaru Černá Hora i do Třeboně. Aby jeho znalosti byly úplné, prohlédl si výrobu piva v Plzeňském Prazdroji i Budějovickém Budvaru a v některých dalších velkých průmyslových pivovarech.
![](https://archiv.pivo-pivo.cz/opivu/data/images/japonec1.jpg)
Shoji Yoshikawa ještě neví, jestli bude český typ piva nakonec sám opravdu vařit. Chce však vědět o českém pivu víc i z jiného důvodu. Potřebné znalosti mu pomohou stát se jedním z historicky prvních, ne-li úplně prvním japonským pivním someliérem, nebo jak se stále častěji říká: pivníkem. Člověk, který o pivu nejen hodně ví, ale dovede také přesně určit jeho místo v gastronomii. Např. nabízet jeho jednotlivé druhy ke konkrétním jídlům, k dané příležitosti. A to je podle všeho v Japonsku prozatím málo známé umění.
„O Japonsku se říká, že je to země vycházejícího slunce, Česko je zas zemí piva. Slunce i pivo mají něco společného. Slunci se říká, že je to zlatý kotouč na nebi, českému pivu, že je to zlatavý mok,“ říká o svému vztahu k tradičnímu českému nápoji Shoji Yoshikawa. „A české pivo je pro mne nový život,“ dodává pan Yoshikawa. V jeho hlase nezní ani trochu nadsázky.
![](https://archiv.pivo-pivo.cz/opivu/data/images/japonec2.jpg)
![](https://archiv.pivo-pivo.cz/opivu/data/images/japonec3.jpg)
![](https://archiv.pivo-pivo.cz/opivu/data/images/japonec1.jpg)
![](https://archiv.pivo-pivo.cz/opivu/data/images/japonec2.jpg)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 20.03.2008 14:26 | Komentovat |
Kurzy vaření piva na VŠCHT Marek Kamlar | 20.03.2008 14:26 |
---|---|
Aktualni nabidku kurzu najdete vzdy na http://www.vscht.cz/kch/ Doporucuji kontaktovat... | |
Pivník? CC | 20.03.2008 08:54 |
To se nikdy neujme. Sklepník je sklepník. | |
Kurzy na VSCHT Kulihrasek | 19.03.2008 13:19 |
Vite nekdo vice o kurzech technologie vyroby piva na VSCHT? Jak je mozne se tam prihlasit a jak... |
Vyhledávání