Pivo z Letohrádku
Přidáno: 13. března 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3912x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3912x
Dnes vám přinášíme první dojmy prvního „komerčního“ zákazníka nového pikopivovaru v areálu penzionu Letohrádek ve Frýdlantu nad Ostravicí. Není jim nikdo jiný než Martin Jarošek, autor knihy o pivním putování po světě, první pivní operety a mnoha článků o
Pár let po zahájení provozu Městského pivovaru ve Štramberku a zavedení místní značky Trubač je na letošní prosinec plánováno otevření podobné provozovny i v nedalekých Kozlovicích.
Aby čas příjemněji ubíhal, rozhodla se firma Šmíra mezitím zavést malý pivovárek i na jiném místě. Ve druhé polovině letošního února se pivo začalo vařit v pikopivovaru v areálu penzionu Letohrádek ve Frýdlantu nad Ostravicí.
Jedná se o rekonstruovaný objekt na kraji městečka, který leží v kopci blízko rozcestí k obci s poetickým názvem Metylovice. Aby ani kapička z historicky první várky nepřišla nazmar, hned prvou sobotu, kdy mělo být pivo představeno veřejnosti jsem se na Letohrádek vypravil.
Restaurace otvírá v pravé poledne, štramberský a v budoucnu i kozlovický sládek pan Pietoň se však k památnému aktu dostavil až krátce po druhé odpoledne, takže jsem si krátil čas popíjením příjemného 12° Trubače. Premiérový frýdlantský ležák byl tmavou čtrnáctkou a dostal název Pivo z Letohrádku.
Byl podáván v kameninových půllitrech s logem podniku za zaváděcí cenu 20 Kč za kus a já byl jeho prvním komerčním konzumentem. Můj úvodní dojem byl veskrze pozitivní. Pivo z Letohrádku bylo přírodně aromatické, hutné a pro svou naprosto vyváženou hořko-sladkost, z níž nic nepřijatelně nevyčnívalo, i velice pitelné.
Samotné zařízení pivovárku by se svými rozměry možná hodilo i jako doplňující dekorace k dětskému vláčku. V jedné várce je možno vyrobit maximálně 50 litrů piva. Podnik nemá vlastní chladný sklep, avšak sud, který pojme toto množství moku lze bez problému umístit i do větší ledničky.
Prozatím se frýdlantský ležák bude údajně čepovat v penzionové restauraci převážně o víkendech. I v případě absence tohoto vzácného piva však může být příchozí pravověrný pivař potěšen skutečností, že se na Letohrádku lze napojit solidním štramberským Trubačem a že fajnšmekrům nehrozí akutní otrava Radegastem, Krušovicemi či obdobnou sračkou.
Martin Jarošek
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 18.03.2008 10:42 | Komentovat |
Re: Re: Štramberk a Hlučín Martin Jarošek | 18.03.2008 10:42 |
---|---|
V Ostravě v hospodě U Šimka skutečně čepovali Avar pod jménem Ostravar a po pár letech,... | |
Re: Štramberk a Hlučín Roman Holoubek | 17.03.2008 10:32 |
Jak ale ve svém příspevku píši - viděl jsem v Letohrádku sudy s etiketami z Hlučína.... | |
Re: Štramberk a Hlučín Jiří Kaňa | 17.03.2008 09:10 |
No vida, zdá se, pivu Avar chybí vepředu to "Ostr", aby se mohlo prodávat o pár korun... | |
Re: Štramberk a Hlučín antihnusak | 17.03.2008 09:08 |
Opravdu nechápu minipivovary, které si nechávají vařit pivo jinde. Trošku cti, pánové, by... | |
Štramberk a Hlučín Martin Jarošek | 17.03.2008 08:25 |
Je pravda, že část Trubače se vaří v Hlučíně. Byl jsem však poučen samotným... | |
Re: Re: Byl jsem tam Roman Holoubek | 15.03.2008 16:42 |
Ve Štramberku je skutečně malá kapacita. Jejich varna udělá 2,5 hl mladiny ( a nevím jakou... | |
Re: Byl jsem tam Libor | 14.03.2008 15:15 |
Hoj Roman, len jedna otázka: prečo by mal Trubač točený vo Frýdlante pochádzať z... | |
Byl jsem tam Roman Holoubek | 14.03.2008 14:14 |
Byl jsem tam a pivo z Frýdlantu neměl. Malá várka byla rychle rozebrána. Další se vaří... |
Vyhledávání