Scottish Gruit / Ancient Herbed Ale (vřesové pivo)
Přidáno: 3. března 2008 • Autor: Vít Dvořák
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3925x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3925x
Svrchně kvašené pivo vyráběné s přídavkem lístků voskovníku obecného a listů i květů vřesu, případně dalších bylin. Výsledkem je zpravidla jantarově zbarvený ale s velmi osobitou herbální chutí podle převažujících bylinných surovin a velmi suchým dozníváním, typickým spíš pro některá vína.
Celý proces vaření vychází z prastaré metody používané na Britských Ostrovech i v kontinentální Evropě prokazatelně už před dvěma tisíciletími. Na území Skotské vysočiny se udržovala ještě v 18. století, mimo jiné i jako výraz národní svébytnosti a vzdoru proti anglické nadvládě, postupně ale vymizela. Renesance prastarých pivních stylů byla odstartována v 80. letech na základě rodinného receptu na vřesové pivo, přeloženého z gaelštiny. V současné době vaří piva s využitím různých tradičních bylin a plodů jeden skotský a několik amerických pivovarů.
Fraoch Heather Ale (The Brewery Graigmill)
Highland Heather Ale (Highland Brewing)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání