Strong Scotch Ale / Wee Heavy
Přidáno: 3. března 2008 • Autor: Vít Dvořák
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3084x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3084x
Svrchně kvašené pivo s teplotami kvašení nižšími než většina piv typu ale. K vaření se používá měkké vody. V barvě tmavě měděné až hnědé, v porovnání s běžnými scottish ales výrazně sladší, s plnějším tělem a ještě méně chmelené. V chuti vynikají karamelové, ovocné a pražené tóny a někdy jakoby „čajová“ hořkost. Obsah alkoholu je vyšší (6,5 – 10%), v tradiční skotské nomenklatuře podle šilinku se užívá označení 160/-. Pochází z 19. století, kdy se první piva tohoto stylu začala vařit v Edinburgu. Obvykle se podává do speciální sklenice tvaru bodlákového květu (thistle glass), tradičního rostlinného symbolu Skotska.
Paralelně se Skotskem byl tento pivní styl rozvíjen i v Belgii a přilehlých francouzských regionech. kam ho přenesl belgický importér skotských piv John Martin. Belgická verze má obdobný charakter, ale je výrazněji kvasnicová a ovocná, kvasinky zpravidla zůstávají v suspenzi.
Orkney Skullsplitter (Orkney Brewery)
Wee Heavy (Belhaven Brewery Company)
McChouffe (Brasserie d´Achouffe)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání