Scottish Ales
Přidáno: 3. března 2008 • Autor: Vít Dvořák
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3074x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3074x
Skupina svrchně kvašených skotských piv, kterou tvoří Scottish Light 60/-, Scottish Heavy 70/- a Scottish Export 80/-. Nomenklatura je založena na ceně za sud v šilincích, staré a dnes zrušené měnové jednotce. Jednotlivé varianty sdílí společnou obecnou chuťovou charakteristiku, liší se extraktem původní mladiny a obsahem alkoholu. Vyznačují se jantarovou až tmavě měděnou barvou, dlouhou dobou varu, dlouhým ležením a nížším chmelením. Chuť je sladově bohatá, někdy s kouřovými podtóny, zakončení suché.
Tradiční skotská piva, jejichž nižší chmelení historicky odráží nutnost dovážet chmel z Anglie. Tak jako u britských piv ale obecne, i u řady scottish ales dochází k dokvašování v sudech při teplotách okolo 15ºC (tzv. cask-conditioned beer). Při čepování není pivo tlačeno žádným transportním plynem, do typických sklenic s rozšíženým vrchním okrajem je pumpováno ruční pístovou pumpou a podává se při vyšší teplotě, často se blížící teplotě pokojové. Tento pivní styl je dále rozvíjen i v amerických restauračních pivovarech, které přispěly k jeho větší popularitě. Přestože výrobní postup se od skotského originálu odlišuje, piva mají obdobnou chuťovou charakteristiku.
Belhaven 60/- (Belhaven Brewery Company)
Caledonian 70/- (Caledonian Brewery)
Black Douglas Ale (Broughton Ales)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání