úvod
homepage

Pivní receptář Aleše Dočkala vytisknout článek

Přidáno: 18. července 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 7500x

Dnes se podává: Klobásy na černém pivu, Pivní polévka, Zvěřinové ragú na tmavém pivu a Králičí roláda na tmavém pivu. Dobrou chuť.

(recepty jsou kalkulovány na 4 porce)

Klobásy na černém pivu

4 dobré a kvalitní, nejlépe paprikové klobásy
1/4 kg cibule
1/4 kg kečupu
trocha tuku nebo oleje
česnek
na špičku nože chilli
0,2 litru kvalitního tmavého ležáku

Klobásy se naporcují (např na čtvrtiny - nejprve na dvě půlky podél a ty se překrojí napříč) a krátce opečou na oleji. Poté se vyjmou a na vypečeném tuku se do světlerůžova orestuje cibule. Přidá se kečup, třený česnek a na špetku nože chilli, zalije se černým pivem a provaří. Česneku a chilli je potřeba přidat uvážlivě podle chuti použitých klobás a případně lze dochutit dle vlastní chuti dalšími přísadami. Podává se ozdobené syrovou cibulkou a jemnou feferonkou s pečivem jako teplý předkrm nebo jako chuťovka k pivu.

zzz

Pivní polévka

1/2 l základní bílé polévky
1/2 l bílého pšeničného piva
trocha smetany
citrónová kůra
skořice
cukr

Ze světlé máslové jíšky a vývaru si připravíme základní bílou polévku. Přidáme pšeničné pivo, krátce provaříme a dle chuti dochutíme citrónovou kůrou, skořicí a lehce dosladíme, zjemníme smetanou.
Jako vložku můžeme přidat světle opečené kostičky z bílého pečiva.

zzz

Zvěřinové ragú na tmavém pivu

0,6 kg očištěné zvěřiny (např. kančí plece)
10 dkg očištěné kořenové zeleniny
10 dkg cibule
trocha tuku
trocha rajského nebo šípkového protlaku
divoké koření
ocet
citron
hladká mouka
švestková povidla
brusinkový kompot
sůl
0,5 l velmi silného tmavého piva (např. typu Porter)

Na tuku připravíme tmavší základ z cibule, kořenové zeleniny, rajského protlaku a cukru, zastříkneme octem, přidáme koření, zalijeme pivem a povaříme. Maso nakrájené na menší kousky se orestuje, přelije procezeným základem a dusí doměkka. Maso vyjmeme a základ podle potřeby dohustíme jíškou, přidáme povidla, brusinkový kompot, citrónovou šťávu, krátce povaříme a vzniklou omáčkou maso opět zalijeme.
Jako příloha se hodí bramborové krokety, noky nebo jemný karlovarský knedlík.

zzz

Králičí roláda na tmavém pivu

4 větší králičí stehna
slanina
pepř mletý
sůl hladká mouka
vývar
0,5 l velmi silného tmavého piva

Králičí stehna vykostíme, nasolíme, napepříme, lehce rozklepeme, vložíme hranolek slaniny a zavineme. Část slaniny nakrájíme na drobné kostičky, rozpustíme na pekáčku a vložíme roládky. Podlijeme pivem a upečeme doměkka. Rolky se vyjmou, šťáva se vydusí na tuk, zasype moukou, zarestuje, zalije vývarem a provaří, dle potřeby dochutí.
Hodí se s širokým výběrem různých příloh, zejména s vařenými bramborami nebo s rýží.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 19.07.2007 03:36 Komentovat
Pivny receptar v Australii M.Hudak19.07.2007 03:36
Asi takto vyzera jedno z mnohych menu v beer cafe Red Oak v Sydney: Seafood Tasting Board:...
Vyhledávání