úvod
homepage

Pivovar Kaltenecker Rožňava – skvost mezi minipivovary na Slovensku vytisknout článek

Přidáno: 11. srpna 2006  •  Autor: Juraj Martoník
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,06 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 7223x

O dovolené jsem se cestou do Košic stavil v Rožňavě ve vyhlášeném malém pivovaru Kaltenecker. Pivovar je situován na kraji sídliště (Zakarpatská 28), pár metrů od pumpy Shell na hlavním tahu Košice-Rožňava-Bratislava.

Tento pivovar znám už delší dobu, a tak mě tady překvapila celková rekonstrukce interiérů a nové venkovní dřevěné přístřešky, kde se velice příjemně sedí. Pivo i pikantní jídlo většinou na maďarský způsob bylo excelentní, proto v dobré náladě jsem se dal do řeči s majitelem a zároveň i vedoucím pivovaru-restaurace pane Ladislavem Kovácsem.

Dozvěděl jsem se, že osvěžující světlá nepasterizovaná 11,5 a lahodná černá nefiltrovaná kvasnicová třináctka, které jsem ochutnal, obstály na nedávné červnové 6. mezinárodní soutěži malých pivovarů v maďarském Miskolci, kde soutěžilo 80 malých pivovarů z Francie, Maďarska, Řecka,Japonska či Uzbekistánu a jiných zemí. Soutěž byla anonymní a odborná porota hodnotila více než 160 druhů piva.

Výsledek byl nad očekávání: světlá 11,5-ka obsadila druhé místo a tmavá 13-ka získala dokonce zlatou medaili. Určitě je to perfektní ocenění práce vedení a sládka a zároveň dárek k oslavě 10-letí existence pivovaru Kaltenecker v Rožňavě, které se chystá na leden 2007.



K pivu podávanému do originálního vlastního skla patří i výborná slovensko-maďarská kuchyně, kde si kromě vyhlášeného perkeltu či brynzových halušek můžete dát i dršťkový guláš. K tomu můžete mít nově zavedenou specialitu - pivo čepované přímo z tanku! Jinak piva chuťově připomínají česká hořká piva s výraznou chmelovou vůní a pěkně kroužkují.

Nevím, dokdy Kaltenecker vydrží jako minipivovar, protože zájem o tuto poctivě vedenou značku je mimořádný. Zatím se nezačalo pivo lahvovat, protože všechno co se vyrobí se hned i vypije. Koncem tohoto léta se ale připravuje zkušební série lahvového nepasterizovaného piva. Pan Kovács mluvil o svých plánech na rozšíření pivovaru o dalších 5 tanků a prostor pro hosty kolem stávajícího pivovaru-restaurace. Myslí i na separé pro rodiny s dětmi, kde budou i prolézačky, na nové parkovací stání či střešní terasu. Světlé i tmavě pivo dostanou nové názvy, ale to je překvapení podniku.

Zlatavý mok na východě Slovenska rozhodně všem doporučuji na cestách do košické metropole za středověkou architekturou či jako součást na výletu do Slovenského krasu, kde kromě známé Zádielské doliny najdete unikátní a jednu z mála zpřístupněných aragonitových jeskyň světa – Ochtinskou aragonitovou jeskyni nebo jeskyni ze světového dědictví - Domici, kde se můžete plavit po podzemní říčce Styx.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 16.02.2010 16:04 Komentovat
Je výborné Vláďa16.02.2010 16:04
Nedávno jsem ho ochutnal v plzeňském KMP a byla to fakt pecka!
minipivovary jaroslav stofko11.02.2007 14:37
nedalo mi to nereagovat na tento clanok,ale musim potvrdit,ze roznavske pivo je vyborne.27.1.2007...
Kaltenecker má už aj fľaškové pivo Ing. Tibor Bajcsy21.10.2006 15:51
Pivovar Kaltenecker v poslednom období urobil veľké zmeny. Dobudoval sa priestor v zadnej...
Plešivec Martin Borský14.08.2006 22:28
Byl jsem v okolí Rožňavy - ve Slovenském Krasu - za posledních pár let s kamarády...
Vyhledávání