úvod
homepage

Pivovar v Dobrušce dnes a zítra vytisknout článek

Přidáno: 3. listopadu 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,24 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 6539x

Společnost “Staročeský pivovárek“ právě dokončuje práce na znovuoživení dobrušského pivovaru. Zajel jsem do Dobrušky zjistit, nakolik už obnovování tradice dobrušského pivovarnictví pokročilo.

Trochu v rozporu s názvem článku nejprve stručně z historie. Pivovar v Dobrušce začal vařit pivo roku 1870, tehdy patřil právovárečnému měšťanstvu. Po znárodnění se stal součástí n.p. Hradecké pivovary. Pivovar prošel modernizací spojenou s výrazným nárůstem výstavu. Koncem sedmdesátých let se však stal provozem náchodského pivovaru. Vlastní výroba pak byla tlumena, od roku 1985 pivovar sloužil jen jako stáčírna náchodského piva. Začátkem devadesátých let se pivovar v rámci s.p. Pivovary Hradec Králové osamostatnil a začal opět vařit vlastní pivo. Roku 1995 však byl kvůli ztrátovosti s.p. uzavřen.



Vzpomínka na původního Rampušáka. Tradice vaření piva v Dobrušce však byla naštěstí „jen“ přerušena.

Na podzim roku 2002 začal jeden východočeský podnikatel pod firmou Staročeský pivovárek s obnovou místní sladovny a části pivovaru. Dobrušku si vybral mimo jiné z patriotismu a souvislosti s jiným malým nezávislým pivovarem.



Fasády dobrušského pivovaru dnes září novotou. Podobně utěšeně však už začíná vypadat i zevnitř.

Revitalizace téměř vybrakovaného areálu pivovaru tedy začala sladovnou. Původní betonové náduvníky byly nahrazeny nerezovými, pískovcové humno bylo vyspraveno a pod dvoulískový hvozd byl osazen plynový hořák s regulací. Sladovna je již druhou kampaň v provozu, přičemž sladovnický ječmen nakupuje od okolních zemědělců. Nyní však začíná být situace v dobrušském pivovaru mnohem zajímavější. Dokončují se totiž práce nutné k obnovení vaření piva a již v prosinci zde bude otevřena stylová pivovarská restaurace.



Sladovna dobrušského pivovaru.

V restauraci se bude točit samozřejmě především Rampušák. Rampušák bude původní klasický 12% ležák a dostanete ho zde v nefiltrované podobě. Produkce pivovaru se pravděpodobně nemusí omezovat jen na vlastní restauraci, v případě zájmu pivo v další etapě rád dodá i okolním hospodám. Dobrušští se prý na „jejich“ Rampušáka těší, což prokázal mj. i značný zájem o tuto značku na letošních místních Svatováclavských slavnostech, konaných koncem září na náměstí v Dobrušce.



Roku 1936 dostal dobrušský pivovar novou dvounádobovou varnu. Po devítileté přestávce se v jejích měděných nádobách začne opět vařit.

Pivovar Dobruška však nemá být jen producentem sladu, sladových produktů a piva. Chce totiž být i společenským centrem. Bude to „zájezdní pivovar“. Prostory budou příhodné pro pořádání různých firemních akcí. V objektu bude možnost ubytování, (nejen) pivní turisté sem tak budou moci vzít i své rodiny s dětmi. Nádvoří pivovaru je vhodným místem pro pořádání všelijakých akcí pro veřejnost.



Čerstvě dokončená bowlingová dráha.

Návštěvníkům s hlubším zájmem o pivo bude připravena naučná exkurse do historie pivovarnictví. Ovšem ne v podobě klasického muzea. Exponáty budou totiž nejen funkční, nýbrž i k vidění v reálném provozu.



Těm, kdo chtějí vidět a vědět víc, nabídne pivovar i exkursi. Návštěvníci se mimo jiné ocitnou 8 metrů pod povrchem.

To ale pořád ještě není všechno. V dobrušském pivovaru je zvažován i mikropivovar. Ano, pivovárek a mikropivovar v jednom. V tom „mikro“ se v budoucnu mají připravovat skutečné speciality.

Navíc, jak říká autor projektu a jeden z majitelů Ladislav Valtr: „Naše firma je zároveň otevřena jakékoli spolupráci s dalšími místními pivovary při prezentaci tradic i podpoře prodeje dobrého piva“.

Podle všeho se jedná o další příznivou zprávu pro milovníky malých a ještě menších pivovarů. A my ve Světu piva se těšíme, až vám někdy v blízké budoucnosti z Dobrušky přineseme další aktuální reportáž.

Kontakt na dobrušský pivovar: rampusak.dobruska@centrum.cz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání