úvod
homepage

Jasná zpráva o nejmladším pražském minipivovaru vytisknout článek

Přidáno: 10. listopadu 2006  •  Autor: Tomáš Maier
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 9092x

Poněkud neočekávaně (alespoň z mého úhlu pohledu) se pod článkem nazvaném „Britská legenda Ale“(zde) rozvinula diskuze ohledně sedmého a nejmladšího pražského (polokomerčního) minipivo

Pivovar se nachází v areálu České zemědělské univerzity v Praze a provozuje ho Katedra technologických zařízení staveb Technické fakulty. Byl slavnostně otevřen na svatého Jiří (24.4), ovšem pivo začal komerčně prodávat až po prázdninách.


Pivní tácek – Suchdolský Jeník dostal jméno podle současného rektora profesora Jana Hrona

Doposavad na něj bylo možné narazit spíše sporadicky, nicméně teď by mělo být na čepu přece jen častěji. A kde vlastně konkrétně je možno na pivo narazit? Točí se pouze v areálu univerzity a to hned na třech místech – v Restauraci G , v Restauraci JIH a ve studentském klubu . Otvírací dobu se pokusím doplnit v nejbližších dnech, jenom vím, že Restaurace G má mít ve všední den otevřeno od 14:00 (dnes ale měla ještě ve 14:09 zavřeno, což jsem jako silně hladová osoba poměrně nelibě nesl). Z výše jmenovaných podniků právě tuto restauraci doporučuji, normálně zde funguje teplá kuchyně a nekouří se zde. Restaurace JIH je poněkud jiný typ podniku, seženete zde pouze předkrmy a obvykle tam bývá dosti nakouřeno. Pivo zde stojí 25 Kč. A studentský klub je pro pivní fajnšmekry patrně nejhorší volba, taky kdo by si chtěl pochutnávat na pivě v prostředí nadměrné hustoty decibelů. Všechno je přesně zakresleno v mapě včetně pivovaru, jehož varnu na zhruba 10 hl můžete vidět skrze okno. Ve výše zmíněných hospodách ještě můžete v točené podobě narazit na Staropramen Granát a (Staropramen) Braník. Není tedy pravda (jak jsem se někde dočetl), že se Suchdolský Jeník točí ve všech hospodách areálu; v areálu je totiž ještě Klub C a Restaurace Na Farmě, kde se točí produkty Plzeňského Prazdroje.



Mapa areálu s výčepními místy Suchdolského Jeníka
Klikni ZDE pro větší rozlišení

Jak je patrné, pivovar primárně slouží k výukovým účelům – studenty při výuce vede špičkový odborník „pan starý“ Ladislav Chládek, původem strojař (viz tento článek). Pivovar vaří černé a světlé pivo. V úterý jsme na kurzu degustace piva ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském světlé degustovali a sklidilo velký úspěch. Jedná se o zhruba třináctistupňové samozřejmě kvasnicové pivo vyšší plnosti se středním řízem a s vyšším ovocným a sladovým nádechem slabší hořkosti. Černé jsem zatím ještě nechutnal, ale od těch, kdo ho ochutnali, jsem slyšel jen chválu.

Spokojeni mohou být i sběratelé pivních suvenýrů, v budově menzy (ovšem pouze v době obědů od 12 do 14) můžete zakoupit pivní tácek a sklenice, které ovšem kvapem mizí. I když se areál České zemědělské univerzity nalézá na samotném okraji Prahy, je sem slušné spojení autobusem 107, případně 147 ze stanice metra Dejvická.



Sklenice o velikosti 0,4 l, 0,25 l a 0,3 l s logem České zemědělské univerzity kvapem mizí, půllitrová už je beznadějně vyprodaná

Je dobře, že v poslední době rostou minipivovary jako houby po dešti a že pivní fajnšmekr má více než kdykoliv předtím možnost se vyhýbat „pivní šedi“. Mně už nezbývá, než Suchdolskému Jeníkovi popřát plný, hořký, řízný a velmi dlouhý život a čekat na otevření dalšího pražského minipivovaru, který prý bude v Celetné ulici.
Dej Bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání