Komentáře
článku: Pivní Belgie
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Zatim je nekolik variant - od Belgie, vanocni pivni besidky, americka piva atd... Vse zalezi, jak se podari sehnat piva a v jake pestrosti...vse se bude vedet v zari.
Mám otázku - připravuje se něco podobného v Praze i letos?
Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Marian Hudak, 29.10.2009 01:30)
celé vlákno | reagovat
Hm, ku niektorym pivam sa treba "prepit"...;-) Ale za par pokusov to stoji a ten Cantillon by som prave naopak zaradil k najlepsim lambicom, co na akcii boli.
Co se týče jídla, opravdu to nevypadalo na tradiční belgickou kuchyni, ovšem mě to příliš nezajímalo. Šlo mi v prvé řadě o pivo a o párování s jídlem až ve druhém sledu. Na druhou stranu dušená šunka s medovo-pivní krustou byla výborná. Druhý den jsem zvolil co nejméně výrazné jídlo - lososa, abych si příliš nenamáhal chuťové buňky, které i tak dostávaly zabrat. Lososa jsem si dal společně s La Trappe Witte Trappist a myslím, že to byla celkem dobrá kombiance lehkého jídla a nenáročného piva (Honza Šuráň doporučoval saison). Každopádně po tahle stránka byla akce trochu zanedbaná.
Jinak výběr piva byl úžasný a jeho ceny více než přívětivé (tedy až na pár výjimek - Westvleteren, Boon). A u těch dražších značek jste si mohli dát degustační množství za pár desetikorun, abyste neutráceli hodně peněz za jednu láhev (dražší lahve měly většinou také větší objem). Navíc se k tomu daly využít tří degustační "povolenky", které člověk dostal ke vstupence.
Jak už jsem napsal, výběr piv byl opravdu úctyhodný a (téměř) každý si mohl vybrat. Já např. ignoroval sekci pilsů (ochutnal jsem pouze točenou Spartu, které nebyla žádný zázrak) a věnoval se převážně silnějším aleům, včetně těch klášterních (vynechával jsem ovšem trapistická, které lze u nás sehnat) a spontánně kvašeným pivům. Chápu, že někomu tyhle styly příliš nevyhovují, ale za 1. jsou určeny k jinému stylu pití, než jsme zvyklí z českých hospod, resp. když jdu večer s kamarády na pivo, rád si dám nefiltrovanou Chotěboř nebo extra chmeleného Poutníka a dám si těch půllitrů klidně víc, ovšem Rodenbach Grand Cru si např. vychutnám sám v klidu a doma, za 2. to, že jsou některá belgická piva kyselá, trpká, jakoby po octu, neznamená, že jde o piva špatná (vždy to může být vůně ušlechtilého vinného octa a ne českého octa za 12 korun, který je čas od času cítit ve zkyslých českých ležácích), a že jsou piva typu fruit lambic přeslazené limonády? Tak to snad ne! Kriek od Lindemanse sice chutná po marmeládě, ovšem už Mort Subite má více vyrovnanou chuť mezi ovocnou sladkostí a trpkou nakyslostí, ovšem lépe je vyzkoušet třeba kriek od Boona, 3. vyšší obsah alkoholu také není problém, protože taková piva nejsou primárně určená k lemtání. Navíc hlavně v případě belgických, ale i německých piv je vyšší obsah alkoholu většinou v dobrém souladu s ostatními složkami aromatu a chutě, piva jsou pak dobře vybalancovaná, komplexní, okrouhlá a chuťově zajímavá. A rozhodně je nesmysl srovnávat je s českým speciály, rozhodně ne s zde zmiňovanými Primátory. Ty mají podobný problém jako většina tuzemských silných piv, v nich se přebíjí nepříjemně sladká sladovost s až lihovou alkoholovostí.
Na závěr bych rád poděkoval organizátorům za vynikající akci a doufám, že se zase budu moci brzo na něco podobně zajímavého těšit. Přeci jenom, kdybych si pro to, co jsem koupil v Praze měl jezdit do Belgie, asi by to bylo o dost dražší. Tedy pokud bych si toho nepřivez zásobu rovna na několik let.
Jinak výběr piva byl úžasný a jeho ceny více než přívětivé (tedy až na pár výjimek - Westvleteren, Boon). A u těch dražších značek jste si mohli dát degustační množství za pár desetikorun, abyste neutráceli hodně peněz za jednu láhev (dražší lahve měly většinou také větší objem). Navíc se k tomu daly využít tří degustační "povolenky", které člověk dostal ke vstupence.
Jak už jsem napsal, výběr piv byl opravdu úctyhodný a (téměř) každý si mohl vybrat. Já např. ignoroval sekci pilsů (ochutnal jsem pouze točenou Spartu, které nebyla žádný zázrak) a věnoval se převážně silnějším aleům, včetně těch klášterních (vynechával jsem ovšem trapistická, které lze u nás sehnat) a spontánně kvašeným pivům. Chápu, že někomu tyhle styly příliš nevyhovují, ale za 1. jsou určeny k jinému stylu pití, než jsme zvyklí z českých hospod, resp. když jdu večer s kamarády na pivo, rád si dám nefiltrovanou Chotěboř nebo extra chmeleného Poutníka a dám si těch půllitrů klidně víc, ovšem Rodenbach Grand Cru si např. vychutnám sám v klidu a doma, za 2. to, že jsou některá belgická piva kyselá, trpká, jakoby po octu, neznamená, že jde o piva špatná (vždy to může být vůně ušlechtilého vinného octa a ne českého octa za 12 korun, který je čas od času cítit ve zkyslých českých ležácích), a že jsou piva typu fruit lambic přeslazené limonády? Tak to snad ne! Kriek od Lindemanse sice chutná po marmeládě, ovšem už Mort Subite má více vyrovnanou chuť mezi ovocnou sladkostí a trpkou nakyslostí, ovšem lépe je vyzkoušet třeba kriek od Boona, 3. vyšší obsah alkoholu také není problém, protože taková piva nejsou primárně určená k lemtání. Navíc hlavně v případě belgických, ale i německých piv je vyšší obsah alkoholu většinou v dobrém souladu s ostatními složkami aromatu a chutě, piva jsou pak dobře vybalancovaná, komplexní, okrouhlá a chuťově zajímavá. A rozhodně je nesmysl srovnávat je s českým speciály, rozhodně ne s zde zmiňovanými Primátory. Ty mají podobný problém jako většina tuzemských silných piv, v nich se přebíjí nepříjemně sladká sladovost s až lihovou alkoholovostí.
Na závěr bych rád poděkoval organizátorům za vynikající akci a doufám, že se zase budu moci brzo na něco podobně zajímavého těšit. Přeci jenom, kdybych si pro to, co jsem koupil v Praze měl jezdit do Belgie, asi by to bylo o dost dražší. Tedy pokud bych si toho nepřivez zásobu rovna na několik let.
Mno, snad ty výjimky jako je Malakin, o němž je nechuť mít chuť na jakékoli přespolní pivo obecně známa, nejsou radikální odmítnutí nabídky. I podle reakcí na pivních serverech i mezi lidmi z pivního gheta, jak nás označil Pavel Hrabina, převládala a převládá spokojenost. Lukáš Provazník seděl u vedlejšího stolu a absenci dvojky Jobánek-Žalio osobně považuju za vyloženě trestuhodnou - i když se asi záhy dozvím, že jste všechna (kromě pár výjimek) na akci nabízená piva ochutnávali nejméně čtyřikrát - v každém ročním období :-)
Ač jsem se této senace nezúčastnil, tak považuji piva zde prezentovaná za velmi solidní průřez belgickým pivovarnictvím.
Vzhledem k tomu, že jsem již kromě asi 10 piv (hlavně pilsenery) všechna zde nabízená ochutnal mi cesta do Prag připadala zbytečnou. Nicméně jsem požáda našeho pivního přítele a vynikajícího znalce piva Elfa (Lukáše. P.) o pár vzorků, které jsme neměli. Mrzí mě to radikální odmítnutí tamních piv a z už jen z důvodu podpory těchto akcí se příští seance zúčastním!
Vzhledem k tomu, že jsem již kromě asi 10 piv (hlavně pilsenery) všechna zde nabízená ochutnal mi cesta do Prag připadala zbytečnou. Nicméně jsem požáda našeho pivního přítele a vynikajícího znalce piva Elfa (Lukáše. P.) o pár vzorků, které jsme neměli. Mrzí mě to radikální odmítnutí tamních piv a z už jen z důvodu podpory těchto akcí se příští seance zúčastním!
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Weetek, 27.10.2009 15:47)
celé vlákno | reagovat
Já zase nepochopil tvrzení, že výběr piv nebyl nic moc, takže na nepochopení 1-1 :-) Ale doufám, že vám ta mapa opravdu k něčemu bude...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(tomas, 27.10.2009 10:53)
celé vlákno | reagovat
Tu poznámku jsem nepochopil. Proč bych si tu mapu nevzal, když byla v rámci vstupnýho a slečna u vstupu mi ji sama nabídla? Do Belgie se někdy na pivo určitě vydám a rozhodně nezatracuju všechno. Příště vám udělám radost a pochválím tady v diskuzi všechna piva, i když mi některá třeba nechutnají jako správný snob, protože se to asi u Belgických speciálů automaticky očekává a kdo vyjádří jinej názor je hned u vás za nechápajícího čecháčka.
Tak to jste určitě prima parta, když jste se na tom tak shodli :-) Jen mě pobavila ta poznámka o mapě belgických pivovarů zdarma. Sice Vám ta piva v podstatě moc nechutnají, připadají Vám divná, ale když je mapka zadarmo, tož to si vezmu, to bych byl blbej, no ne? Český člověk se nezapře :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Luděk, 27.10.2009 10:23)
celé vlákno | reagovat
Taky souhlasím, začal jsem právě pilsy, abych se "rozpil" a pak už jsem jel v ochutnávání podle svého předem připraveného itineráře. Protože i lidí vůkol bylo tak akorát, nikdo nikde dlouho nezevloval a hned si objednával, nebyly ani žádné picí prostoje.
Zdravím severomoravskou trojku Doris a spol. :-)
Zdravím severomoravskou trojku Doris a spol. :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Doris, 27.10.2009 10:01)
celé vlákno | reagovat
Mám naprosto stejný názor jako Henri. Vystihl to přesně.
Už teď se těším na další akci. H+H velké díky.
Už teď se těším na další akci. H+H velké díky.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Henri, 27.10.2009 09:03)
celé vlákno | reagovat
V úvodním slovu p. Šuráň jasně řekl, že v Belgii se pije 70% ležáků (pilsů) a ten zbytek připadá na ty různé speciálky, trapisty, lambiky, prostě chuťovčičky a i třeba už hodně nezvyklé záležitosti. Celé to bylo přeci o tom ochutnat něco zajímavého a neobvyklého a ne o tom, že si tam mám vybrat pivo na které jsem zvyklý a styl který piji stále a u kterého budu sedět celý večer. A mimochodem ty pilsy tam byly také a třeba s takovou Spartou bych si já osobně celý večer představit rozhodně dovedl na rozdíl od mnoha našich výtvorů této pivní kategorie i když už v současné době není mým snem ani cílem sedět celý večer u piva a lít do sebe jedno za druhým, ale raději si dám jedno, dvě, ale opravdu dobré. Já sám jsem také velký příznivec Bavorského pivovarnictví a pivní kultury, která je minimálně o level výše než u nás a samozřejmě každého našeho dobrého piva a pivovaru, ale takovouto akci a příležitost ochutnat zajímavé styly a piva rozhodně vítám a věřím, že i v budoucnu Honza připraví něco podobného. A samozřejmě, že každému nemůže chutnat vše, ale kde jinde bych měl tak komplexni příležitost si zjistit, co mi valstně chutná, co bych rád ještě zkusil o co už opravdu nemusím.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(tomas, 27.10.2009 07:00)
celé vlákno | reagovat
Já to nechci nějak zobecňovat, je to jen můj osobní názor, ale myslím, že kvalitní pivka z CZ a Německa mají v sobě pitelnost, která těm Belgickejm speciálům schází. To jsou spíš aperitivy (snad kromě Witt) u kterých řeknu dobrý, vypiju třetinku, ale nemám chuť už to třeba opakovat a sedět u toho celej večer. Takže brát nějakej reprezentativní vzorek čistě na procenta, tak u mě CZ+SRN určitě vyhraje, protože u nich mám někdy problém se od piva odtrhnout, což se mi zatím u Belgií nestává, ale třeba se do nich taky jednou propiju a za rok za dva budu mluvit jinak. Takže tak.
Rodenbach Grand cru tam byl, ale u stánku naproti.
Re: Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Honza Kočka, 26.10.2009 23:45)
celé vlákno | reagovat
kdyz vetsina piv nestala za nic, tak ta tretina byla co jste zminil driv, byla pitelna, nebo byste si je dal i po druhe? A tretina z 112 piv, rekneme 30, at je to min, je porad malo? Nebo dostatecny pocet?
A v porovnani Bayern by dopadl procentualne lip?
A v porovnani Bayern by dopadl procentualne lip?
Z piva, který má cca 8-9% alc. a víc, už většinou čpí moc alkohol, já si ho prostě nevychutnám a může to být klidně Doppelbock. Na tom, že celkový výběr piv nebyl nic moc, jsme se shodli celá parta. Některý lambiky sice můžu, ale Cantilon (co tam byl k mání)to prostě není, stejně jako Rodenbach, i když Grand cru (ten tam nebyl)je prý lepší, tak nevím..Toť můj názor. Potěšila mě ale zdarma rozdávaná mapa belgických pivovarů.
Re: Re: Re: Re: Proč zase zahraniční piva?,
(Jan Kocián - pivní snob, 26.10.2009 21:24)
celé vlákno | reagovat
Souhlas, degustátor Šuráň se ochotně věnoval komukoliv, kdo o to projevil zájem... a stejně tak ochotně se tulil k hosteskám... ;-)
Jinak co jsem se díval na seznam nabízených belgičanů, jsi tam sehnal hodně povedené kousky, navíc v širokém zastoupení a rozmanitosti. Některé špeky se nedají sehnat ani v samotné Belgii. Proto moc nechápu některé reakce?
Kdy? Dnes určitě ne...
Krom obsluhy, co pivo rozlevala, tam byli tri degustatori, kteri by Vam poradili. Navic se delaly i degustace na mikrofon...
Ano, piva chutnaji ruzne. A ze ma belgicky special hodne alkoholu? Je treba ho vypit deset kousku?
a BAyern nema doppelebocky, silna psenicna piva, nakurovana piva?
Ano, piva chutnaji ruzne. A ze ma belgicky special hodne alkoholu? Je treba ho vypit deset kousku?
a BAyern nema doppelebocky, silna psenicna piva, nakurovana piva?
1 | 2 |
Vyhledávání