Komentáře
článku: Minipivovar a české poměry
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Souhlasím s emu. Myslím, že žádný ze severomoravských pivovarů nemá pivo přes 30 Kč. Také se mi nezdá, že by tu byla větší kupní síla nebo přebytek peněz na investice. Možná je tu více schopných sládků?
V každém případě ten odhad 150 nebyl nijak odůvodněn a ani vysvětleno, proč některé regiony mají na mini větší štěstí.
V každém případě ten odhad 150 nebyl nijak odůvodněn a ani vysvětleno, proč některé regiony mají na mini větší štěstí.
Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(Luděk, 21.03.2009 12:01)
celé vlákno | reagovat
Pivo se dá vyrobit i za několik korun za půllitr. Pomíjím počáteční náklady za pořízení pivovaru (a pak průběžné za další případné rozšiřování), jen "holé" náklady na suroviny, energie atd., bez platů pro personál a umořování provozních nákladů, nájem atp.
zajímalo by mně za kolik se dá pivo vyrobit v minipivovaru
opravdu musí stát pivo z mini 30-40 korun? Některé minipivovary nabízejí pivo za cenu a úrovni Gambrinusu. Napadá mě třeba příklad Chýně, kde stojí pivo v pěkné místní krčmě 21 Kč/0,5l. Bude toho víc. Piva v mini jsou drahá, protože bývajá spojena s restauracemi na vyšší úrovni zaměřené na turisty... Ale pivo samo o sobě rozhodně drahé být nemusí, aby se vyplatila výroba.
Vyjimky se urcite najdou. Krome Zamberka treba Stramberk...
Ať se na mě žamberečtí nezlobí, ale tento minipivovar dle mého názoru ta první vesnická vlaštovka, která už delší dobu zkouší nabízet i jiná piva než světlý a tmavý ležák.
...a taky tu není kupní síla. Pro člověka žijícího na vesnici a dojíždějícího třeba do nedaleké fabriky (což je u nás typický sociologický jev) je pivo za 30- 40Kč prostě příliš drahé.
Tisice asi tezko. Treba proto ze tu neni tolik penez na stavbu minipivovaru, protoze tu neni tolik sladku a treba i proto, ze tu neni tolik konzumentu, kteri by na pdobna piva pravidelne chodili...
Proč by Česko uneslo zrovna 150 mini? Proč ne každá větší vesnice a každá normální městská čtvrť? Tedy tisíce.
V blízkém okolí F-M je tuším 7 minipivovarů a v nedaleké Ostravě další dva. Každý je přitom jiný, od obyčejné dědinské hospy po zámek. Chybí tam pravda pale ale, pšenice apod., ale doufám,že i na to najdou sládci a majitelé odvahu a místní se nebudou štítit.
V blízkém okolí F-M je tuším 7 minipivovarů a v nedaleké Ostravě další dva. Každý je přitom jiný, od obyčejné dědinské hospy po zámek. Chybí tam pravda pale ale, pšenice apod., ale doufám,že i na to najdou sládci a majitelé odvahu a místní se nebudou štítit.
1 | 2 |
Vyhledávání
Do ceny se, kromě samotných nákladů na výrobu piva, promítne třeba výše nájmu, potřeba splácet pivovar apod. Ohledně kupní síly to vcelku dobře vyřešili třeba na Zvíkově, kde místní mají pivo levnější než turisté.