Komentáře
článku: Den D českého homebrewingu
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Díky za odpověď, tak si je budu hezky jako doteď obcházet sám :-)
letos homebrewarsky sraz neporadam, neni na to cas.
Vracim se z cest v nedeli 6. prosince, navic v sobotu 5.12. konci sesty beh Kurzu vareni piva pro verejnost, dalsi sobotu 12.12. bude Vanocni pivni besidka a pak uz bude priprava na Vanoce...
Vracim se z cest v nedeli 6. prosince, navic v sobotu 5.12. konci sesty beh Kurzu vareni piva pro verejnost, dalsi sobotu 12.12. bude Vanocni pivni besidka a pak uz bude priprava na Vanoce...
Chtěl bych se zeptat, jestli se chystá sraz homebrewářů 2009? Listopad zítra odpíská první třetinu a zatím je podezřelé ticho?
Myslím, že by se naše legislativa měla vrátit k označování piva stupňovitostí EPM. Dodnes nechápu důvody pro zrušení tohoto označování. Paradoxem pak bývá označování svrchně kvašených piv se EPM 12 jako ležák. To je přece paskvil. Nebo pivo s extraktem bůhvíčeho pak nemůže být označeno jako speciální pivo. :-)
Já osobně označení "ležák" přiřazuji právě k spodně kvašenému, klasicky vařenému "českému" pivu.
Definice podle aktuální legislativy mě jako staromilce a pamětníka doby kdy se pila desítka místo dnešní výčepní osum a půlky, nezajímá.
Definice podle aktuální legislativy mě jako staromilce a pamětníka doby kdy se pila desítka místo dnešní výčepní osum a půlky, nezajímá.
Já bych zatím pojmy, jak zcela zprávně namítá autor "mnich" vůbec neřešil. Toto je setkání naprostých amatérů, kteří většinou teprve začínají a určitě zatím spíše řeší jiné problémy než jsou tyto. Z diskuze na chodbě školy to ostatně vyplývá, řešily se spíše otázky přesnosti teplot, kvašení, určení konce kvašení a mnoho dalších. Vezmu li např. "Jarní cenu sládků", tam také nikdo neřešil podobné námitky. Do jaké kategorie, tam pivovar nahlásil své pivo, bylo jen jeho věcí. Vždyť i restaurační pivovary nemají žádné laboratoře, mají většinou jen ten hustoměr a teploměr. Časem se možná změní podmínky pro hodnocení, ale jak už jsem uvedl, bylo to PRVNÍ setkání a tak Dej bůh štěstí a přejme všem vítězům jejich radost a my ostatní se musíme snažit o příští vítězství ... Franta
Ještě bych to doplnil, spíše bylo myšleno, že se jedná o kategorii spodně kvašené pivo českého typu. Pojem ležák, jak ho definuje česká legislativa (11 - 12,99 EPM), se s tímto nemusel shodovat. Prostě záleželo na konkrétním domavarníkovi, do jaké kategorie pivo při degustaci přihlásil.
Bez rozdilu stupnovitosti bylo mysleno opravdu bez rozdilu stupnovitosti hlavne ze dvou duvodu:
1/ mezinarodne se nerozlisuje lezak, lezak premium, vycepni, je to proste lezak ceskeho typu. Pravda sice je, ze Beer Judge Certificate Program ma nasledujici parametry pro danou kategorii:
Vital Statistics: OG: 1.044 – 1.056
IBUs: 35 – 45 FG: 1.013 – 1.017
SRM: 3.5 – 6 ABV: 4.2 – 5.4%
Kde OG,, tedy pudovni stupnovitost je nejakych 14 procent. Jenze jak to kontrolovat? NAvic v jinych zadanich muze byt az tech 15 stupnu.
2/ pro mnohe homebreware je jednodussi uvarit lezak tak, jak se jim zadari.
Treba jednou bude kontrola na stupnovitost, i kdyz ted si to realne neumim predstavit. Proto bez rozdilu vah a stupnovitosti, i kdyz to muze svadet k domence, ze vyssi stupnovitost znamena lepsi pivo. NE vzdy to tak ale samozrejme funguje.
1/ mezinarodne se nerozlisuje lezak, lezak premium, vycepni, je to proste lezak ceskeho typu. Pravda sice je, ze Beer Judge Certificate Program ma nasledujici parametry pro danou kategorii:
Vital Statistics: OG: 1.044 – 1.056
IBUs: 35 – 45 FG: 1.013 – 1.017
SRM: 3.5 – 6 ABV: 4.2 – 5.4%
Kde OG,, tedy pudovni stupnovitost je nejakych 14 procent. Jenze jak to kontrolovat? NAvic v jinych zadanich muze byt az tech 15 stupnu.
2/ pro mnohe homebreware je jednodussi uvarit lezak tak, jak se jim zadari.
Treba jednou bude kontrola na stupnovitost, i kdyz ted si to realne neumim predstavit. Proto bez rozdilu vah a stupnovitosti, i kdyz to muze svadet k domence, ze vyssi stupnovitost znamena lepsi pivo. NE vzdy to tak ale samozrejme funguje.
Chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku, že v kategorii český ležák vyhrálo pivo se stupňovistostí 13 a na druhém místě skončilo pivo se stupňovitostí 15. Ležákem je pivo s EPM 11 až 12 hm. procent, piva s EPM 13 a vyšším jsou piva speciální. Stupňovitost se velmi výrazně odráží v chuti a plnosti piva, a proto mi přijde nekorektní posuzovat všechna tato piva v jedné kategorii. Kategorií "Český ležák bez ohledu na stupňovitost" bych tedy rozuměl piva s EPM 11 a 12.
Vyhledávání