úvod
homepage

Komentáře

článku: Den D českého homebrewingu

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

kategorie, (mnich, 28.12.2008 19:59) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku, že v kategorii český ležák vyhrálo pivo se stupňovistostí 13 a na druhém místě skončilo pivo se stupňovitostí 15. Ležákem je pivo s EPM 11 až 12 hm. procent, piva s EPM 13 a vyšším jsou piva speciální. Stupňovitost se velmi výrazně odráží v chuti a plnosti piva, a proto mi přijde nekorektní posuzovat všechna tato piva v jedné kategorii. Kategorií "Český ležák bez ohledu na stupňovitost" bych tedy rozuměl piva s EPM 11 a 12.
Re: kategorie, (honza kocka, 29.12.2008 10:29) celé vlákno | reagovat
Bez rozdilu stupnovitosti bylo mysleno opravdu bez rozdilu stupnovitosti hlavne ze dvou duvodu:

1/ mezinarodne se nerozlisuje lezak, lezak premium, vycepni, je to proste lezak ceskeho typu. Pravda sice je, ze Beer Judge Certificate Program ma nasledujici parametry pro danou kategorii:
Vital Statistics: OG: 1.044 – 1.056
IBUs: 35 – 45 FG: 1.013 – 1.017
SRM: 3.5 – 6 ABV: 4.2 – 5.4%

Kde OG,, tedy pudovni stupnovitost je nejakych 14 procent. Jenze jak to kontrolovat? NAvic v jinych zadanich muze byt az tech 15 stupnu.

2/ pro mnohe homebreware je jednodussi uvarit lezak tak, jak se jim zadari.

Treba jednou bude kontrola na stupnovitost, i kdyz ted si to realne neumim predstavit. Proto bez rozdilu vah a stupnovitosti, i kdyz to muze svadet k domence, ze vyssi stupnovitost znamena lepsi pivo. NE vzdy to tak ale samozrejme funguje.
Vyhledávání