Komentáře
článku: Lisované kvasnice dodávané VÚPS
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Tak jsem si kupoval kvasnice na VÚPP na Lipové v Praze. Chtěl jsem to, co VÚPP inzeruje na svých stránkách pod http://www.beerresearch.cz/pdf/07sortimentDP.pdf. Bohužel prodávající o tomto odkaze, kde je zmínka o kvasnicích na 20 litrů za 20 Kč, vůbec nic nevěděl. Nejmenší množství, které jsem dostal bylo 100g lisovaných kvasnic, které prý vystačí na 50 litrů mladiny. Cena byla 130Kč. Je to docela rozdíl, když tam příjdete s tím, že vás to víc než pajcku nebude stát. V tom překvapení jsem se úplně zapomněl zeptat, co to je vlastně za kvasnice.Jestli to je W95 nebo co a na malém páskou omotaném sáčku není žádné označení... Nestěžuju si a jsem rád, že jsou takové možnosti pro homebrewaře, i když příště si asi kvasinky seženu po známých zdarma jako doposud. Tak to jen pro info. :-)
Kdysi jsem se pokoušel oživit kvasinky z Pangaminu cca v 0,7 L sklenici. Došlo k tomu, že mladina začala kvasit velmi pozvolna. Na dně se utvořila vrstva kvasinek, ale na povrchu se udělal kroužek, jako kdyby pro soudržnost byl použitý glycerin nebo něco podobného. To zabránilo tvorbě pěny na povrchu. Kdybych pokračoval druhým kvašením a čištěním při nízkých teplotách, možná by se kvasinky nakonec dostaly do původní kondice, ale nedokázal jsem určit, jesli už převládly kulturní nebo divoké kvasinky. Ale kdo chce může si to vyzkoušet, ale chce to max. čistotu a hlavně spoustu trpělivosti. :-)
No na tomto odkaze to jsou sušené krmivářské pivovarské kvasnice. Samozřejmě někdo může zkusit, jestli je přivede zpět k životu, ale jistější je zkusit štěstí v nějakém místním pivovaře nebo ve VÚPS. Myslím, že je tam dostanete za 20Kč. :-)
Takže spíš zkuste tady: http://www.beerresearch.cz/pdf/07sortimentDP.pdf
Takže spíš zkuste tady: http://www.beerresearch.cz/pdf/07sortimentDP.pdf
http://www.centrumkrmiv.cz/SorRoz_KvasnicePiv.htm
Nevím,zda je to využitelné.
Nevím,zda je to využitelné.
Dík za typ,ještě by mne zajímala cena kvasnic ,na zhruba 40 litrú piva.
Zásadním rozdílem je, že lisováním ( t.j. pouze fyzikální metodou) se z kvasnic odstraní voda. To je praktické jednak z důvodu trvanlivosti , a také z důvodu přepravních nákladů dodávky.
Kvasná schopnost tekutých ( resp. hustých) a lisovaných kvasnic je pro účely home-brewingu stejná. Ostatně vyzkoušejte sám a objednejte si lisované kvasnice na E-mailech : schloglova@beerresearch.cz, nebo skach@beerresearch.cz.
Kvalitni susene kvasnice pro spodni kvaseni v podminkach home-brewing dodava : zoufaly@beerresearch.cz.
Dej Buh stesti !
Tomas Zoufaly
www.beerresearch.cz
Kvasná schopnost tekutých ( resp. hustých) a lisovaných kvasnic je pro účely home-brewingu stejná. Ostatně vyzkoušejte sám a objednejte si lisované kvasnice na E-mailech : schloglova@beerresearch.cz, nebo skach@beerresearch.cz.
Kvalitni susene kvasnice pro spodni kvaseni v podminkach home-brewing dodava : zoufaly@beerresearch.cz.
Dej Buh stesti !
Tomas Zoufaly
www.beerresearch.cz
Zajímalo by mne, jestli je rozdíl mezi lisovanýma a tekutýma kvasnicema?
Ahojky mlsouni, výše byla zmínka o pangaminu. Myslíte že by šlo použít pro kvašení tyto sušené kvasnice, nebo jsou jis mrtvé?
Mám podobnou zkušenost. Kvasinky po výrobě z koncentrátu (Muntons - Irish stout) jsem poté ještě 2x použil při výrobě ze sladu (stout, weizenbock) a vše bez problémů. Použil jsem je ale již druhý den.
Zdraví Petr
Zdraví Petr
jesi se dobře upomínám, 3 týdny při 2°C v 10% roztoku sacharózy
jedny a ty samý kvasnice můžeš používat prakticky tak dlouho, dokud to nemá negativní dopad na chuť piva - šalamounská odpověď, není liž pravda :)
jedny a ty samý kvasnice můžeš používat prakticky tak dlouho, dokud to nemá negativní dopad na chuť piva - šalamounská odpověď, není liž pravda :)
Hochu, a co je podle tebe pangamín? Uznávám, že by mohl být levnější. Jinak droždí - taky kvasnice a k jídlu plně dostačuje.
Vařím pivo z mladinových koncentrátu,kde se používají sušené kvasnice.Napadlo mne po kvašení uchovat živé kvasnice pro další várky.Nalil jsem je do sklenice,přidal vodu a dal do ledničky.Vodu jsem každý den vyměňoval.Po týdnu jsem je použil.Po druhé jsem je použil až po 10 dnech a vše probíhalo v pořádku.Chtěl byh jen poradit jak dlouho tento způsob mohu opakovat?Nemá to vliv na kvalitu kvasnic?Dají se žívé kvasnice uchovávát i déle a jakým způsobem?Díky za radu.Jirka
>> Raděj pudu zkusit vyžebrat trochu W 95 do Pernštejna
Ty jsi od Pardubic a varis doma pivo?
Taky se to chystam vyzkouset. Muzes mi poslat mail na petr.kristan(zavinac)epos.cz
Ty jsi od Pardubic a varis doma pivo?
Taky se to chystam vyzkouset. Muzes mi poslat mail na petr.kristan(zavinac)epos.cz
Kvasnice obsahují velké množství vitamínů zejména z řady B a velmi lituji, že nejsou volně prodejné - sušené v potravinářských prodejnách jako tomu bylo dříve. Tehdy se prodávaly pod značkou TEBI. Mužete-li udělejte ve Vaší redakci podnícení k jejich opětovnému zavedení do prodeje - alespoň v supermarketech nebo v prodejnách správné výživy.
Kmen W95 patri mezi "univerzalni" kmeny kvasnic - je vyuzivana radou pivovaru jak s CKT, tak s klasickou spilkou. Prave vzhledem k jejich univerzalnosti a dobrym kvasnym schopnostem jsou take nejpouzivanejsi a proto take dostupne i napr. lisovane. Pokud chcete mene prokvasena piva doporucuji pouzit kmen H 7 ("plzenske"), ktere jsou pro tento ucel vhodnejsi (krom PU se zarucene pouzivaji i nektere minipivovary), dale lze jeste doporucit varit z mene rozlustenych sladu z klasickych ceskych odrud jecmene.
Už kdysi dávno mi vrtalo hlavou, jestli by se nedalo sehnat z českýho kvasinkovýho sortimentu taky něco jinýho než W 95... není to snad kmen přizpůsobenej CK tankům? Takový podmínky jako v tanku doma prostě nenasimuluju. A co když bych chtěl něco míň prokvášejícího? No nic, to už se fakt pohybuju v říši fantasie. Raděj pudu zkusit vyžebrat trochu W 95 do Pernštejna.
Vyhledávání
(v minulém příspěvku jsem nesprávně zaměnil VÚPS za VÚPP - omlouvám se :-)