úvod
homepage

Lisované kvasnice dodávané VÚPS vytisknout článek

Přidáno: 27. března 2006  •  Autor: Ondra Koucký
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 15182x

Jedná se kvasnice taxonomického zařazení Saccharomyces cerevisiae var. Carlsbergensis kmen W 95 dle sbírky při Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Jedná se o v ČR nejrozšířenější hlubokoprokvašující kmen kvasnic spodního kvašení.

Lisované kvasnice připomínají svou konzistencí droždí, které je připravováno z jiného kmene kvasnic odstraněním mimobuněčné vody až na 30 % sušiny. Jedná se tedy o nativní (živé) kvasnice. Snížením obsahu vody tekutých kvasnic z cca 90 % na 70 % se do jisté míry omezí jejich metabolické procesy při zachování dobré vitality a viability (životnosti). Jejich výhoda spočívá v možnosti delšího uchovávání bez zvláštního ošetřování (stačí pouze chladnička) oproti kvasnicím tekutým, které je při delším skladování nutno přiživovat a pravidelně jim měnit vodu. Ve srovnání se sušenými nebo lyofilizovanými kvasnicemi, kde se obsah vody pohybuje kolem 3 - 5 % zde není nutná doba pro revitalizaci (znovuoživení) v tekutém médiu a rovněž nehrozí problémy s nežádoucími cizími příchutěmi v pivu, které jsou někdy pro suché kultury charakteristické.

Optimální podmínky pro skladování jsou 2 °C v čistém, suchém prostředí. Při dodržení této teploty je možno lisované kvasnice skladovat i déle než 14 dní. Obecně se však doporučuje kvasnice použít co nejdříve, zejména pak jsou-li skladovány při vyšších teplotách, které v běžných lednicích panují. Je velmi důležité, aby kvasnice nepřemrzly, tím by došlo k poškození kvasničných buněk a nebylo by možné je použít!


Před použitím je doporučeno kvasnice pro lepší nástup kvašení rozmíchat v malém množství mladiny, slabého cukerného roztoku případně vody v poměru 1 díl kvasnic ku 3 dílům mladiny zhruba 1 – 2 hodiny před zakvašením. Zapomenete-li, nic se neděje. V takovém případě rozmíchejte lisované kvasnice do malého množství zakvášené mladiny a hned použijte. Kvašení se však o několik hodin (někdy i o 12 a více) protáhne.

S pozdravem DEJ BŮH ŠTĚSTÍ!

Lisované kvasnice budou od září k zakoupení v našem prodejním skladě v Cukrovarnické ulici č.78 na Praze 6.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 15.12.2007 23:01 Komentovat
Re: Lisované kvasnice z VÚPP petrbrew15.12.2007 23:01
Ale pro zachování férovosti, je pravda, že možná jsem měl chtít mluvit přímo s paní...
Lisované kvasnice z VÚPP petrbrew15.12.2007 22:56
Tak jsem si kupoval kvasnice na VÚPP na Lipové v Praze. Chtěl jsem to, co VÚPP inzeruje na...
Re: petrbrew29.11.2007 08:49
Kdysi jsem se pokoušel oživit kvasinky z Pangaminu cca v 0,7 L sklenici. Došlo k tomu, že...
Re: A tohle jste četli? petrbrew26.11.2007 10:42
No na tomto odkaze to jsou sušené krmivářské pivovarské kvasnice. Samozřejmě někdo...
A tohle jste četli? 19.01.2007 14:03
http://www.centrumkrmiv.cz/SorRoz_KvasnicePiv.htm Nevím,zda je to využitelné.
... HAD15.01.2007 19:26
Dík za typ,ještě by mne zajímala cena kvasnic ,na zhruba 40 litrú piva.
Re: PIVO Tomáš Zoufalý15.01.2007 08:23
Zásadním rozdílem je, že lisováním ( t.j. pouze fyzikální metodou) se z kvasnic odstraní...
PIVO HAD12.01.2007 10:52
Zajímalo by mne, jestli je rozdíl mezi lisovanýma a tekutýma kvasnicema?
Vyhledávání