úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní město Olomouc

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

pro J.Jobánka, (Tomáš Erlich, 19.04.2007 19:55) celé vlákno | reagovat
Průkopníkem spodně kvašených pšeničných piv u nás je hlavně pivovar Herold, který ho dělá již několik let.
Je toto možné??, (Zbyněk Holan, 19.04.2007 16:03) celé vlákno | reagovat
Tedy Romane, nevěřím svým očiskám, co to tu čtu? Musím prověřit! Inspekci provedu tuto sobotu v odpoledních hodinách!!!
Pivnice Bon, (Tomáš Trojan, 19.04.2007 15:41) celé vlákno | reagovat
Po me sobotni navsteve Pivnice Bon muzu potvrdit ze pivo je opravdu teple a obsluha je tocila cca 15 min. Nebyt toho ze 12tka i cerne byly teple jedna se o velmi dobre pivo ktere si urcite zaslouzi lepsi peci a podnik.
pro Romana Holoubka, (MirEgg, 19.04.2007 11:52) celé vlákno | reagovat
Já nemyslel ty sudy "nakupovat", myslel jsem normálně je nakoupit :-) Ale takhle jednoduše to asi mezi velkými a malými nechodí, co?
Moritz..., (Jiří Jobánek, 19.04.2007 07:59) celé vlákno | reagovat
K Romanovi H.
V hospůdce Bon jsem byl asi začátkem února, tak neví zda to bylo ještě za starého nájemce. Moc mě mrzela kvalita piva, protože značku Bon jsem si hned při jejím prvním ochutnání
zařadil do Top 10 CZ. Je jen škoda, že je těžko k dostání. Snažil jsem se přesvědčit našeho hospodskýho, aby Bon čas od času točil, ale ta lenost našich hostinských:-))
Jinak souhlasím se Stáňou s jeho hodnocením Svatováclavského pivovaru. Také mě moc nenadchl.
Do pivovaru Moritz se uričtě ještě vrátím a cestou se zastavím v mém oblíbeném Ječmínkovi do Prostějova.
můj názor, (Staňa, 18.04.2007 19:31) celé vlákno | reagovat
Byl jsem v Olomouci dvakrát v Moritzu i Václavovi a jednou u Kuděje.Co se týká prostředí,jednoznačně u mne vyhrál Moritz,pak Kuděj a Václav je komerční,neosobní ,ukřičený a jako by průvanový.Jídlo mi u Moritze chutnalo,jinde jsem nejedl.Co se týče piva,Václav nebyl špatný(nejlepší asi dvanáctka),Kuděj měl výborný Lipník a nejlepší byl opět Moritz.Při první návštěvě byla desítka vynikající jedenáctka slabší.Při druhé návštěvě byla třináctka a hlavně dvanáctka vynikající.
Navštívil jsem i Prostějov a byl jsem taky moc spokojen,i manželce se líbilo a hlavně chutnalo jak jídlo,tak hlavně pivo.
Závěrem bych podotknul,že mi většina malých pivovarů chutná,ale někde je cítit výborné pivo,jinde bohužel spíš komerce.

PI, (Chody, 18.04.2007 18:51) celé vlákno | reagovat
Nenalhávejme si ale, že český pivař bude pít všechny tyhle pšenice, bocky či ale. Zřejmě ani minipivovarům se nevyplatí vyrobit pivo, o které není moc zájem.
Český pivař je dost konzervativní a i pouhé pivo nefiltrované v něm může vyvolat nevoli, viď Karle.
Lidí jako je pan Jobánek či pan Žalio je v ČR moc málo, aby se tady ta piva usadila.
Já osobně rád ochutnám nový druh piva, ale většinou mi stačí jedna sklenička, prostě mi tato piva nevybídnou k dalšímu kousku, což typický český ležák vždycky.
A vo tom to je
Spodne kvasena psenicna piva, (honza, 18.04.2007 18:27) celé vlákno | reagovat
take jsem se nad timto faktem nejdriv pozastavil. Spodne kvasene psenicne pivo, co to je vubec zac? Jenz ekdyz se nad tim zamyslite, je to pro provozovatele vyssi naklad - tedy svrchni kvasnice. Ne kazdy s nima navic umi zaobchazet, nejspis si je nebudou drzet v pivovarku, ale museli by je po kazdy kupovat...a jde o tom, jestli tuto vyssi namahu nekdo pak oceni.
ČR - země "jednoho druhu piva", (Petr Žalio, 18.04.2007 15:39) celé vlákno | reagovat
Musím jen plně souhlasit s p. Jobánkem, pivovar Moritz opravdu nabízí kvalitní jídla haličské kuchyně. Ovšem pivo opravdu nikterak zajímavé, klasický tzv."český minipivovarský styl" - všechna piva spodně kvašená, nefiltrovaná, navíc v průměrné kvalitě. Na rozdíl od zahraničí, kde se každý minipivovar snaží zaujmout různými DRUHY piv (Ale, Stout, Weiss, Porter, Barley wine, Altbier atd. atd.) nenabízí, stejně jako většina pivovarů v ČR (až na 3 světlé výjímky) nic jiného než jeden typ piva, který se od sebe liší pouze stupňovitostí. (někdy i barvou:))
Myslím, že je to velká škoda, protože zde je právě ta šance obohatit velice chudý, český pivní trh nějakými zajímavými druhy piv. Příkladem může být Francie, Itálie, Holandsko, ale zejména USA, kde během 80-90 let 20.století, vzniklo na stovky mini a restauračních pivovarů, které vaří všechny TYPY piva co existují. A navíc v extra kvalitě!!!
Byla to odpověď na tehdy velice chudý a nezajímavý americký sortiment " jednoho druhu piva" , který se tenkrát, podobně jako u nás v součastné době, vařil.
Tento rok má v ČR vzniknout dalších cc 10 nových minipivovarů a nezbývá než doufat, že konečně někdo dostane odvahu zkusit alespoň nějaký ten typ piva co se všude "kolem" nás vaří. Hrozilo by jinak nebezpečí, že se staneme opravdu zemí "jednoho druhu piva". Vše naštěstí zachraňuje Honza Kočka a ve spolupráci s Honzou Šuráněm+kolektivem, kteří tuto odvahu našli a zachraňují tak "českou ostudu" vařením různých druhů spodně i svrchně kvašených piv. A opravdu ve špičkové kvalitě!! Tímto jim také chci poděkovat za nás všechny pivní nadšence, kterým doposud zde něco takového moc chybělo a popřád jim ještě více elánu, se kterým se do tohoto projektu vrhli, i do dalších let! Myslím, že by si zasloužili jako jediní v ČR ocenění za NEJLEPŠÍ PŘÍNOS ČESKÉMU PIVOVARNICTVÍ.
Také musím souhlasit s názorem p. Jobánka, že Bonova (neplést s belgickým pivovarníkem Frankem Bonem:))pivnice v Olomouci je opravdu odstrašujícím příkladem pohostinosti. Kromě katastrofálně ošetřeného piva-teplé, zkyslé, na 20krát nachrchlané do kolalokových sklenic, také odpudí socialistický interiér ala Disco bar 80s a nepříjemná obsluha. Doufám, že si to vezme pan Holoubek k srdci abychom mohli ochutnat jeho pivo kvalitně ošetřené. Takhle ani nevíme co jsme to vlastně pili.
Reakce, (Roman Holoubek, 18.04.2007 14:31) celé vlákno | reagovat
Dotaz na pana Jobánka - kdy jste byl u nás v hopodě v Olomouci. Měnili jsme tam pro skutečný nepořádek nájemce a se současným, čistotou, kvalitou čepování apod. jsem spokojený. Zároveň jsme měnili interiér - viz foto, dodali plátno pro sportovní přenosy a hraje už i jiná muzika :-)

Ad sudy. Sudy nekrademe a tak nemůžeme a nechceme "nakupovat" od Prazdroje. Ad Sudex - objednávky nyní vyřizují na začátek podzimu - díky velkým objednávkám od BB a PU. A já bych je potřeboval v létě, ale můj dotaz byla spíše řečnická otázka - kde by čtenáři mohli mít takové sudy, že.
Sudy 15 l, 30l pro pana Holoubka, (Dušan Soukup, 18.04.2007 13:01) celé vlákno | reagovat
Vážený pane kolego, celkem nechápu Váš problém se sehnáním menších sudů, jednak v nich pivo nabízíte na Vašich webových stránkách a potom jsou běžně ke koupi od firmy SCHÄFER – SUDEX s.r.o. z Ledče nad Sázavou, ale to snad víte. Jinak Vašemu pivu fandím i když v Praze není k dostání a měl jsem ho možnost ochutnat pouze jednou na akci pořádané Honzou Kočkou.
15l sudy Master, (MirEgg, 18.04.2007 12:31) celé vlákno | reagovat
Tak PP stáčí i Mastera do 15l soudků, ne? Takže předpokládám, že si jich nakoupili hodně a nějaký ten sud by postrádat mohli.
K tématu pivního Olomouce nemohu poznamenat nic, neb jsem ještě neměl možnost zavítat do těchto končin pivním výletem... Žeby letos při příležitosti pivního festivalu?
pro Romana Holoubka, (Martin Štros, 18.04.2007 11:57) celé vlákno | reagovat
Nešlo by ty sudy nějak koupit od Prazdroje, který je teď zavádí pro Birell?

http://www.svetpiva.cz/pressrel.php?ID=349
reakce, (Tomáš Maier, 18.04.2007 11:56) celé vlákno | reagovat
Holt co člověk, to názor.
Nicméně musím říci, že jsem byl v Moritzovi už poměrně krátce po otevření loni v listopadu a tehdy pivo bylo vynikající, jídlo jsem si tehdy nedával. Pšeničné pivo bohužel ani v jednom případě na čepu nebylo.
A v Hospůdce se mi možná líbilo i kvůli tomu interiéru, je to prostě hospůdka. Ale teď už aspoň vím, proč to jejich černé pivo bylo zkyslé.
Nesouhlas s T.M., (Jiří Jobánek, 18.04.2007 07:34) celé vlákno | reagovat
Přečetl jsem si článek Tomáše Maiera a musím s jeho zkušenostmi vyjádřit naprostý nesouhlas.
MORITZ- co se kuchyně týče, musím říci, že je vynikající. Výborně připravená jídla (především čerstvá). Skvělý boršč, tvarůžkový chléb, kugl...Fantastická husa.
Odpoledne se podává k zakousnutí opečenýc chléb. Jídlní lístek nenabízí skutečně kvantitu, ale kvalitu!
K tmavému pivu jenom jedno- je to 13%tmavé nefiltrované, má název Černá Tereza a nevaří se v Moritzu, ale v nedalekém minipivovaru v Prostějově. Pšeničné je bohužel spodně fermentované (to je i ve Svatováclavském), nevím, kde se tento nešvar v ČR vzal. Jinak já osobně piva z Moritzu považuji za takový náš standard. Neurazí, ale ani nepotěší. Bohužel. Interiér se mi líbil mimořádně. Všude čisto.
Naprosté zděšení u mě vyvolala ona Hospůdka BON. Dorazili jsme tam v sobotu asi v 8pm. Dal by se tedy očekávát plný hostinec, tak tomu ovšem nebylo. Pohaslá světla, lidí poskrovnu, vlastně žádní. Pouze u jednoho stolu, poblíž výčepu, seděla jakási partička stárnoucích frajerů (s hockey hair) a frajerek (chemických blondýnek), popíjející "bavoráky" a rumy s colou, s nimi seděl i výčepní. Interiér hospody mi nejvíc připoměl přelom osmdesátých a devadesátých let. Zplácalo se tu dohromady snad vše, jenom mi chyběla reklama na Cinzano. Politý stůl, plastové stojáčky... to vše dotvářelo dokonale "harmonii" hospůdky. Z rádia, či magnetofomu se linuly hity Michala Davida a další hrůzné paskvily popové éry 80 let. O pivu bych se raději ani nezmiňoval. Dostal jsem je ve špinavé sklenici od Kofoly! Všechna piva byla teplá, nachrchlaná alespoň na 10x. S čistoutou trubek si zde pravděpodobně taky hlavu moc nelámou.
Sud stál pod výčepem a využíval jen průtokového chlazení. Tmavý čtrnáctka se nedala ani pozřít. myslím, že piva BON by si zasloužila nejen jiné, kvalitní, ošetření, ale především stylovou pivnici. Hospůdka Bon- NEVER MORE.
12
Vyhledávání