úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní město Olomouc

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Klatovy, (Roman Holoubek, 18.05.2007 11:03) celé vlákno | reagovat
Tak to se tam kluci uvidíme, že?
"...setkání s člověkem chyceným dobrým pivem tělem i duší.." Tím myslím Tebe Chody.

Klatovy, (Tomáš MAier, 18.05.2007 09:01) celé vlákno | reagovat
Tak už to máš včetně přiznání. Pan Pavlas má otevřeno každý den mimo soboty, ale toho 16.6. tam má výjmečně otevřeno - viz http://modryabbe.wz.cz/index.php?page=novinky
To Roman, (Chody, 17.05.2007 21:18) celé vlákno | reagovat
Jak asi?

P.S.: Doufám, že nevadí ....
Ad Tomáš, (Roman Holoubek, 17.05.2007 19:35) celé vlákno | reagovat
Máš pravdu je to ležák speciál.

To jsou ale tamtamy, ano chystám se tam s kamarády na kole na druhý ročník cyklovandru. Kde Klatovy jsou jednou ze zastávek a také by se zde mělo uskutečnit setkání s člověkem chyceným dobrým pivem tělem i duší. Být v této oblasti a vynechat pověstmi tolik opředenou hospůdku pana Pavlase by byl hřích. Tedy, bude-li otevřeno. Jak o tom víš?
Tmavý ležák???, (Tomáš Maier, 17.05.2007 12:04) celé vlákno | reagovat
Romane, já myslel, že to dle stupňovitosti je už speciál a ne ležák?
A propos, slyšel jsem, že se 16.6. chystáš do Klatov, copak je na tom pravdy?
Ad Tomáš podruhé, (Roman Holoubek, 17.05.2007 11:25) celé vlákno | reagovat
Tomáši, vzal jsem si Tvá slova k srdci a doufám, že nyní už v Hospůdce BON budou hosté jen spokojení.
PS: a díky za pochvalu tmavého ležáku.
ad Olomouc podruhé, (Zbyněk Holan, 17.05.2007 08:42) celé vlákno | reagovat
Tady je jasně vidět, jak obsluha obrovskou měrou ovlivňuje mínění o restauraci. Pokud je příjemná a nedělá základní gastronomické chyby, tak host ledacos jiného odpustí.

Při mé návštěvě tam byla servírka kolem 20-25let a zhruba stejně starý číšník a paní kolem 45let, ale jestli měla melír si nepamatuji.

Když jsem odcházel, tak jsem měl málo chuti se někdy vrátit, ale jak už vím z mnoha a mnoha návštěv v jiných restauracích - vrátím se nejméně dvakrát! Pokud by však i další návštěvy dopadly negativně, pak opravdu nemá cenu to zkoušet dále, když v Olomouci je dost jiných míst stojících za návštěvu!
Olomouc podruhé, (Tomáš Maier, 16.05.2007 22:54) celé vlákno | reagovat
Včera (16.5.) jsem znovu navštívil v Olomouci Moritze a Hospůdku a návštěva dopadla o poznání lépe. U Moritze jsem si dal desítku a dvanáctku a pivo bylo nesrovnatelně lepší, možná bych jim trochu mohl vytknout malinko drsnější chuť (málo "zakulacenou"). Seděl jsem na baru, obsluhovala brýlatá paní s melírem, pivo točila na jedničku s hvězdičkou a navíc byla velmi příjemná. Mimochodem, pokud to nevíte, tak se zde dá zakoupit reklamní porcelánový podtácek a rovněž porcelánový půllitr. V Hospůdce pivo super a musím říci, že tak dobré černé pivo jsem už dlouho nepil, fakt lahůdka. Obsluhoval takový mladý chlapík a byl naprosto v pohodě.
A ještě reakce na ten Romanův dovětek (všiml jsem si ho až taď), tehdy ta jantarová jedenáctka byla taková mladě-ovocná, prostě taková, jak chutnají piva, když leží velmi krátkou dobu, samozřejmě to ale tím být nemuselo.
BON v Olomouci, (Roman Holoubek, 23.04.2007 18:47) celé vlákno | reagovat
Zbyňku, díky za nezávislý a objektivní názor.
Vysvětlení zde nenajdeš. Rozhodl jsem se, že napíši samostatný článek, ve kterém se pokusím nastínit problematiku spolupráce s nájemci a jejich představami. Vysvětlím v něm i zrcadla a markýzy a neboj, také řeknu něco k jedné bolesti - zkyslé tmavé pivo. To už půjde do našich (myslím BONáckých) řad. To jen pro objektivnost.
Pokud se mi to povede, tak by článek mohl vyjít počátkem příštího týdne. Snad tím dám i odpověď Tomáši Maierovi, panu Jiřímu Jobánkovi a Petru Žaliovi.
Moritz, Svatováclavský pivovar a Bon, (Zbyněk Holan, 23.04.2007 14:57) celé vlákno | reagovat
Tuto sobotu se mi poštěstilo poprvé navštívit Moritze a těšil jsem se velice. Vstup do restaurace je naprosto perfektní - žádný zápach po kouři či kuchyni, jen vůně interiéru, tj. směs pachů nábytku a lidí... DO MĚSÍCE BYCH PROSIL VŠECHNY RESTAURACE NEKUŘÁCKÉ!!!

Sedl jsem si tak, abych měl výhled na výčep a těšil se na pivo (asi to byla chyba...). Obsluha byla totiž hrozná: znuděné obličeje, postávání v hloučku na baru (3 číšníci+kuchařka nebo kdo to byl, usuzuji, protože odbíhala do kuchyně), to by tak ještě nevadilo i když...ale co bylo hrozné určitě, tak to bylo čepování piva! Puštění proudu piva z pípy do stojícího půlitru a přelévání piva ze sklenice do sklenice mě porazilo. Nejen, že jim to ze začátku vypěnilo, takže na pivo jsem čekal asi 5 minut, ale to přelévání je fakt humus!!!

V nabídce byla 11°, 12° světlá a 13° tmavá. Dotazem jsem si ověřil že 13° tm. pochází z Prostějova. 11° byla docela dobrá nicméně na můj vkus příliš perlivá, naopak 12° byla teplá a téměř bez řízu!!! Kdyby byla příjemnější obsluha požádal bych o řízka 11° a 12ky...tím by se to vyrovnalo! 13° mi přišla prázdnější a bezpohlavní, ani neurazí ani nepotěší! Jídlo jsem si nedal protože čepováním piva jsem byl zhnusen. Také na dotaz jestli mají nějaké povídání o vlastním pivu jak bývá zvykem téměř ve všech minipivovarech - přinejmenším zmínka o pivu na nápojáku - jsem dostal zápornou odpověď. Odcházel jsem zklamán s malou chutí se tam ještě někdy vrátit! Jediným byť velkým plus zůstává nekuřácký prostor.

Dále jsem se vypravil do Svatováclavského pivovaru - platí, co bylo řečeno je studený a neosobní, chvíli jsem si připadal jako v obchodním domě nebo v nákupní pasáži (ani nevím proč!). Nicméně interiér ujde - doporučuji k posezení druhé patro - o poznání klidnější a příjemnější. Dal jsem si 12° dávají ji pouze do sklenic 0,4l: tedy ani velké ani malé! To mi však vůbec nevadí. Pivo je to výborné: po nějaké brutální hořkosti, jak kdosi psal, ani vidu ani slechu, naopak pivo má velmi zajímavou chuť - kořeněné podtóny hřebíčku a vanilky plus lechce citronový dozvuk - trochu mi to připomnělo Hoegarden, ale s hlubší chuťí. Dále jsem si dal pšeničné: velmi dobré, svěží chuť s grepovým dozníváním, velmi mi to připomnělo burčák (jen mi vadilo, že se mě nezeptali, zda chci citron či nikoli, takže jsem ho dostal s citronem a to malinko ovlivnilo chuť než jsem ho vyhodil). Na závěr jsem si dal višňové, vychází z pšeničného - má stejnou barvu, tedy není červené, jak jsem čekal - chuťově však sladce-višňové s vhozenou kompotovanou višní (to jsem míval rád i v Pivovarském domě, než od toho upustili, tam však byla višeň i s peckou, kdežto ve Svatováclavském je bez pecky - výborné!).

Poté jsem se vydal do Hospůdky Bon. Interiér mi přijde vcelku pěkný viz foto, které zabírá téměř celou hospodu. Pěkné stoly i výčep. Výhradu mám jen k vnitřním markýzám (i vnějším, které kryjí logo Bonu), které se tam vůbec nehodí a zrcadlovým nikám - vypadají skutečně diskotékově...
Na začátek jsem si dal 10° filtrovanou vcelku dobrá, úžasně plná nicméně na můj vkus trochu nasládlá (jejich nefiltrovanou 10° řadím k nejlepším v ČR!). Pak jsem si dal 12° to byla lahůdka, plná a vyvážená chuť, dlouhé doznívání. Zakončil jsem to 14° tmavou a to byl průšvih - pivo bylo zkyslé, na dotaz, jak dlouho ho čepují jsem dostal odpověď, že před 2 hodinami ho narážel!!! Takže jen kroutím hlavou a ptám se: "Romane, kde je problém?" Protože znám 14° přímo z pivovaru a řadím ji mezi top 3 mezi černými speciály! Jinak obsluha skvělá, příjemný a komunikativní výčepní (prý jen záskok - škoda). Po mém upozornění na zkyslé pivo ochutnal, velmi se omluvil, vzal si pivo zpět a šel odrazit sud! Teplota u všech piv byla v pořádku. V hospůdce se nevaří, jsou pouze studené chuťovky k pivu. Po vyřešení problému se 14° tm. a možným drobným úpravám interiéru, alespoň ty zrcadla Romane..., je to velmi dobré místo v Olomouci kam zajít na výbornou 12°!

Různým názorům zdar!
Moritz, (Jarin, 23.04.2007 10:18) celé vlákno | reagovat
Mě se taky podařilo Moritze navštívit.Jako restaurace mě nadchnul.A i když zrovna neoplývá bohatým výběrem pokrmů,tak jeho nabídka jídel je velice zajímavá.Co se však týče piva,musím uznat,že se jedná a průměr.Je pitelné,ale žádný zázrak to není.Rovněž musím souhlasit s panem Maierem,že 11° je lepší (plnější) než 12°.(nevím,zda to platí pokaždé,já tam byl letos na velikonoce).
omluva, (jaroslav stofko, 22.04.2007 19:33) celé vlákno | reagovat
omlúvam sa za tie slová,ale samozrejme som to pivo u Moritza pil a bolo ozaj v poriadku,aj tak by ma zaujímalo aké má zamestnanie Jirko Jobánek,dúfam že nie je sládek ak áno ospravedlňujem sa mu s pozdravom Jaro
práve včera som si dal výbornú filtrovanú kvasnicoú 11°Perlu v minipivovare Perla Banská Bystrica
Ad JArda, (honza, 21.04.2007 08:11) celé vlákno | reagovat
Pokud Te to Jardo uklidni, Juro Jobanek o pivu vi vic nez dost. A oddegustovano toho ma nejspis vic nez Ty, vcetne piv ceskych a slovenskych. Myslim, ze osobni ataky na tomto serveru nejsou nutne:)
Herold, (honza, 21.04.2007 08:02) celé vlákno | reagovat
Tak podle sdeleni z pivovaru, delaji sve psenicne (kdyz ho uz tedy delaji) svrchnim kvasenim. Zkusim sehnat vzorky z dalsi varky na jednu z dalsich degustaci.
jirko jobánek, (jaroslav stofko, 20.04.2007 23:08) celé vlákno | reagovat
Chlape ako možeš napísať takú blbosť o minipivovare Moritz a kvalite piva,tak to pivo bolo perfektné,podla mňa asi nevieš čo znamená kvalitné české pivo,som síce slovák,ale čo sa týka piva viem dosť o tom,musíš sám uznať, že české a slovenské pivá sú jednými z najkvalitnejšími pivami nas svete.
musíš si davať pozor......
PS:bol som aj v jednom aj v druhom olomouckom minipivovare a v oboch boli pivá OK.
Ad BON v Olomouci, (Roman Holoubek, 20.04.2007 07:36) celé vlákno | reagovat
Nového nájemce a nový vzhled hopůdky máme od druhé poloviny března. Předchozího jsme museli propustit. Díky tomu jak podnik vedl se rapidně zmenšila návštěvnost téměř na nulu - nevlídnost, nepořádek a špatné ošetření piva byly jen špičky ledovce. Nyní si těžko nový nájemce získává zpět důvěru hostů.

Zbyňku, prověř, prosím jako nezávislý kvalitu piv a obsluhy u nás v současné době. Díky.

Možná zkusím sepsat na toto téma nějaký článek.
Herold weizen, (honza, 20.04.2007 04:25) celé vlákno | reagovat
Hm, tak ted opravdu nevim. NAposledy jsem pil, myslim ze tak dva roky zpatky, jejich dunkel weizen. A prislo mi,ze lehka bananova vune v tom byla. Ale je to jen muj dojem. A protoze ty jsi president (SPP), tak musis mit pravdu:)
Herold, (Tomáš Erlich, 20.04.2007 03:28) celé vlákno | reagovat
Herold dělal pšenici klasicky svrchně kvašenou, ale tak cca před 3-4 lety (?) začal dělal pšenici jako ležák a nic na tom nemění to, že si jezdí do Německa pro speciální kvasnice...

Ale také se nechci hádat, když jsi na mne vždy Honzo takový milý... :o))))
Herold, (honza, 19.04.2007 20:13) celé vlákno | reagovat
No nechci se tedy hadat ohledne Herolda,kdyz me tu tak hezky chvalis (aby jsi me pak zahy hned sepsul:) ), ale mam za to, ze Herold dela psenici svrchne. Pokud vim, vozi si kvasnice z Nemec
pro P.Žalia, (Tomáš Erlich, 19.04.2007 20:06) celé vlákno | reagovat
Plně s Vámi téměř se vším souhlasím. Co se týká minipivovarů, shledávám v nich velkou budoucnost českého pivovarnictví a očekávám, že jejich počet se v následujících letech zdvojnásobí na zhruba 150, což není nikterak nerálné. Ohledně aktivit Honzy Kočky a Světu piva pak jen musím připomenout, že právě za své zásluhy už získal Honza minulý rok od našeho Sdružení přátel piva cenu za Pivní počin roku. Myslím že právem, byť všichni víme, že občas si bere na svá již tak dost zatěžkaná a zkoušená bedra víc než je zdrávo...
12
Vyhledávání