úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní město Olomouc

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

ČR - země "jednoho druhu piva", (Petr Žalio, 18.04.2007 15:39) celé vlákno | reagovat
Musím jen plně souhlasit s p. Jobánkem, pivovar Moritz opravdu nabízí kvalitní jídla haličské kuchyně. Ovšem pivo opravdu nikterak zajímavé, klasický tzv."český minipivovarský styl" - všechna piva spodně kvašená, nefiltrovaná, navíc v průměrné kvalitě. Na rozdíl od zahraničí, kde se každý minipivovar snaží zaujmout různými DRUHY piv (Ale, Stout, Weiss, Porter, Barley wine, Altbier atd. atd.) nenabízí, stejně jako většina pivovarů v ČR (až na 3 světlé výjímky) nic jiného než jeden typ piva, který se od sebe liší pouze stupňovitostí. (někdy i barvou:))
Myslím, že je to velká škoda, protože zde je právě ta šance obohatit velice chudý, český pivní trh nějakými zajímavými druhy piv. Příkladem může být Francie, Itálie, Holandsko, ale zejména USA, kde během 80-90 let 20.století, vzniklo na stovky mini a restauračních pivovarů, které vaří všechny TYPY piva co existují. A navíc v extra kvalitě!!!
Byla to odpověď na tehdy velice chudý a nezajímavý americký sortiment " jednoho druhu piva" , který se tenkrát, podobně jako u nás v součastné době, vařil.
Tento rok má v ČR vzniknout dalších cc 10 nových minipivovarů a nezbývá než doufat, že konečně někdo dostane odvahu zkusit alespoň nějaký ten typ piva co se všude "kolem" nás vaří. Hrozilo by jinak nebezpečí, že se staneme opravdu zemí "jednoho druhu piva". Vše naštěstí zachraňuje Honza Kočka a ve spolupráci s Honzou Šuráněm+kolektivem, kteří tuto odvahu našli a zachraňují tak "českou ostudu" vařením různých druhů spodně i svrchně kvašených piv. A opravdu ve špičkové kvalitě!! Tímto jim také chci poděkovat za nás všechny pivní nadšence, kterým doposud zde něco takového moc chybělo a popřád jim ještě více elánu, se kterým se do tohoto projektu vrhli, i do dalších let! Myslím, že by si zasloužili jako jediní v ČR ocenění za NEJLEPŠÍ PŘÍNOS ČESKÉMU PIVOVARNICTVÍ.
Také musím souhlasit s názorem p. Jobánka, že Bonova (neplést s belgickým pivovarníkem Frankem Bonem:))pivnice v Olomouci je opravdu odstrašujícím příkladem pohostinosti. Kromě katastrofálně ošetřeného piva-teplé, zkyslé, na 20krát nachrchlané do kolalokových sklenic, také odpudí socialistický interiér ala Disco bar 80s a nepříjemná obsluha. Doufám, že si to vezme pan Holoubek k srdci abychom mohli ochutnat jeho pivo kvalitně ošetřené. Takhle ani nevíme co jsme to vlastně pili.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání