úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní město Olomouc

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Moritz, Svatováclavský pivovar a Bon, (Zbyněk Holan, 23.04.2007 14:57) celé vlákno | reagovat
Tuto sobotu se mi poštěstilo poprvé navštívit Moritze a těšil jsem se velice. Vstup do restaurace je naprosto perfektní - žádný zápach po kouři či kuchyni, jen vůně interiéru, tj. směs pachů nábytku a lidí... DO MĚSÍCE BYCH PROSIL VŠECHNY RESTAURACE NEKUŘÁCKÉ!!!

Sedl jsem si tak, abych měl výhled na výčep a těšil se na pivo (asi to byla chyba...). Obsluha byla totiž hrozná: znuděné obličeje, postávání v hloučku na baru (3 číšníci+kuchařka nebo kdo to byl, usuzuji, protože odbíhala do kuchyně), to by tak ještě nevadilo i když...ale co bylo hrozné určitě, tak to bylo čepování piva! Puštění proudu piva z pípy do stojícího půlitru a přelévání piva ze sklenice do sklenice mě porazilo. Nejen, že jim to ze začátku vypěnilo, takže na pivo jsem čekal asi 5 minut, ale to přelévání je fakt humus!!!

V nabídce byla 11°, 12° světlá a 13° tmavá. Dotazem jsem si ověřil že 13° tm. pochází z Prostějova. 11° byla docela dobrá nicméně na můj vkus příliš perlivá, naopak 12° byla teplá a téměř bez řízu!!! Kdyby byla příjemnější obsluha požádal bych o řízka 11° a 12ky...tím by se to vyrovnalo! 13° mi přišla prázdnější a bezpohlavní, ani neurazí ani nepotěší! Jídlo jsem si nedal protože čepováním piva jsem byl zhnusen. Také na dotaz jestli mají nějaké povídání o vlastním pivu jak bývá zvykem téměř ve všech minipivovarech - přinejmenším zmínka o pivu na nápojáku - jsem dostal zápornou odpověď. Odcházel jsem zklamán s malou chutí se tam ještě někdy vrátit! Jediným byť velkým plus zůstává nekuřácký prostor.

Dále jsem se vypravil do Svatováclavského pivovaru - platí, co bylo řečeno je studený a neosobní, chvíli jsem si připadal jako v obchodním domě nebo v nákupní pasáži (ani nevím proč!). Nicméně interiér ujde - doporučuji k posezení druhé patro - o poznání klidnější a příjemnější. Dal jsem si 12° dávají ji pouze do sklenic 0,4l: tedy ani velké ani malé! To mi však vůbec nevadí. Pivo je to výborné: po nějaké brutální hořkosti, jak kdosi psal, ani vidu ani slechu, naopak pivo má velmi zajímavou chuť - kořeněné podtóny hřebíčku a vanilky plus lechce citronový dozvuk - trochu mi to připomnělo Hoegarden, ale s hlubší chuťí. Dále jsem si dal pšeničné: velmi dobré, svěží chuť s grepovým dozníváním, velmi mi to připomnělo burčák (jen mi vadilo, že se mě nezeptali, zda chci citron či nikoli, takže jsem ho dostal s citronem a to malinko ovlivnilo chuť než jsem ho vyhodil). Na závěr jsem si dal višňové, vychází z pšeničného - má stejnou barvu, tedy není červené, jak jsem čekal - chuťově však sladce-višňové s vhozenou kompotovanou višní (to jsem míval rád i v Pivovarském domě, než od toho upustili, tam však byla višeň i s peckou, kdežto ve Svatováclavském je bez pecky - výborné!).

Poté jsem se vydal do Hospůdky Bon. Interiér mi přijde vcelku pěkný viz foto, které zabírá téměř celou hospodu. Pěkné stoly i výčep. Výhradu mám jen k vnitřním markýzám (i vnějším, které kryjí logo Bonu), které se tam vůbec nehodí a zrcadlovým nikám - vypadají skutečně diskotékově...
Na začátek jsem si dal 10° filtrovanou vcelku dobrá, úžasně plná nicméně na můj vkus trochu nasládlá (jejich nefiltrovanou 10° řadím k nejlepším v ČR!). Pak jsem si dal 12° to byla lahůdka, plná a vyvážená chuť, dlouhé doznívání. Zakončil jsem to 14° tmavou a to byl průšvih - pivo bylo zkyslé, na dotaz, jak dlouho ho čepují jsem dostal odpověď, že před 2 hodinami ho narážel!!! Takže jen kroutím hlavou a ptám se: "Romane, kde je problém?" Protože znám 14° přímo z pivovaru a řadím ji mezi top 3 mezi černými speciály! Jinak obsluha skvělá, příjemný a komunikativní výčepní (prý jen záskok - škoda). Po mém upozornění na zkyslé pivo ochutnal, velmi se omluvil, vzal si pivo zpět a šel odrazit sud! Teplota u všech piv byla v pořádku. V hospůdce se nevaří, jsou pouze studené chuťovky k pivu. Po vyřešení problému se 14° tm. a možným drobným úpravám interiéru, alespoň ty zrcadla Romane..., je to velmi dobré místo v Olomouci kam zajít na výbornou 12°!

Různým názorům zdar!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání