Komentáře
článku: Homebrewing – otázky a odpovědi I.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Dobrý den, četl jsem odpověď na otázku o domácí výrobě sladu a nerozumím tomu proč je to popsáno tak složitě, jakože nejdřív namočit pak pauza pak zase namočit a zase pauza a takhle několikrát dokola, přičemž ve Finsku se to dělá tak, že pěstitel vezme sladový ječmen, dá ho do pytlů a nahází to do potoka, přijde za pár dní, naloží pytle(teď už o něco těžší) a může vařit pivčo. Myslim, že to ani nesušej, když to pak rovnou vařej. Zajímalo by mě co si o tom myslíte.
Tak už mám v lednici svoje pivečko, zatím jenom kvasí, ale musím říct že ta všechna práce okolo stála zato, ty excelentní vůně a skvělé chutě lze při vaření jen těžko popsat. To musíte vyzkoušet! Vřele doporučuji, je to skvělá zábava, ještě větší bude až budu pivečko popíjet s přáteli. Není se čeho bát, je jen třeba nastudovat celý proces, vše si dobře rozvrhnout a snažit se vše pokud možno velice přesně dodržet a pak i doma v panelákové kuchyni lze pivo úspěšně uvařit. To co mi kvasí v lednici si dovoluji zatím hodnotit jako povedené, mladina měla výbornou chuť a i při kvašení velice pěkně voní. Tak se Vy ostatní nebojte a s chutí se pusťte do práce, výsledek, ať už je jakýkoliv určitě vždy stojí zato, je to opravdu skvělá zábava!
Dej bůh štěstí a pivu zdar!
Vít Bauer
Dej bůh štěstí a pivu zdar!
Vít Bauer
Nejjednodušší? To by mě zajímalo, jak to p. Lorenc zvládne v jeho domácích podmínkách! Toto je analytické stanovení a je k němu zapotřebí : pyknometr o přesně známém objemu, analytické tabulky, destilační přístroj a hlavně analytická váha a správný návod. Po předestilování by navíc musel destilát doplnit na původní objem....Nejjednodušší tedy bude, když po zaražení chmelovaru změříte koncentraci hustoměrem (mladina musí být ochlazena na 20°C) a tím hned zjistíte kolika stupňové pivo budete mít po prokvašení této mladiny. U prokvašeného piva zjistíte sacharometrem už jen zbytkový extrakt, který ale bude zkreslen obsaženým alkoholem a oxidem uhličitým. K vypočtění původní koncentrace byste musel znát obsah alkoholu, ale jak už jsem řekl, tak toto stanovení je v domácích podmínkách neproveditelné. Proto doporučuji, až budete příště vařit, aby jste to změřil hned po dovaření. Sacharometr stojí kolem 200 až 1500 Kč a určitě se vám hodí.
pristi tyden se zde objevi popis pouziti a cenik naseho prvniho prototypu pivovarku Mevar. Tam si budete moct srovnat vse potrebne k stavbe toho Vaseho projektu. Jen tak na okraj - sohlasim s nazorem V. Bauera ohledne ceny- tech 30 tisic je minimum, zejmena pak, pokud to chcete stavet v medi.
Hm, docela odvážná myšlenka, vyrobit mikropivovar a ještě k tomu z mědi. A nebylo by levnější si ten mikropivovar za "pouhých" 30000,-Kč koupit? Proč pouhých? Protože kilo mědi lze nakoupit za pouhých 250Kč. Bez DPH. Čítám, že spotřebuješ té mědi hodně a nepočítám práci a určitě se dostaneš na sumu dejme tomu 10-13 tisíc. Pak zjistíš, že něco jaksi nefunguje. Začneš předělávat. A ve finále tě ten pivovárek přijde taky na těch 30000,-Kč. Ale pokud máš dostatek financí, dobrou motivaci a kvalitní nářadí, popřípadě možnost si někde "ulejt" nějakej ten materiál, tak směle do toho, držím palce.
Vážení, patřím rovněž k těm "praštěným" jak říká má lepší polovička, vzhledem k pokusům s výrobou piva.
Mám přesto jeden dotaz.
Mám různou literaturu týkající se výroby piva, včetně učebnic z průmyslové školy v Praze, která je k dostání v digi formě.
Existuje i mnoho různých nákresů, ale sháním jestli se nedá někde sehnat, abych nemusel mnoho přemýšlet. jak jsou vlastně propojeny trubky v celém tom systému výroby u mikropivovarů.
Dále bych velmi rád věděl kde se dá sehnat příslušná elektrotechnologie čízení výroby piva, vzhledem k tomu, že existují profesionálně vyrobené mikropivovary, ale bratru téměř za 30000,- Kč.
Nevíte někdo kam se obrátit?
Protože jsem "praštěnej" chtěl bych vyrobit pivovar celý v mědi a to tak s obsahem cca 10 - 20. Ať je nějaká sranda.
Čau a díky za odpověď.
Mám přesto jeden dotaz.
Mám různou literaturu týkající se výroby piva, včetně učebnic z průmyslové školy v Praze, která je k dostání v digi formě.
Existuje i mnoho různých nákresů, ale sháním jestli se nedá někde sehnat, abych nemusel mnoho přemýšlet. jak jsou vlastně propojeny trubky v celém tom systému výroby u mikropivovarů.
Dále bych velmi rád věděl kde se dá sehnat příslušná elektrotechnologie čízení výroby piva, vzhledem k tomu, že existují profesionálně vyrobené mikropivovary, ale bratru téměř za 30000,- Kč.
Nevíte někdo kam se obrátit?
Protože jsem "praštěnej" chtěl bych vyrobit pivovar celý v mědi a to tak s obsahem cca 10 - 20. Ať je nějaká sranda.
Čau a díky za odpověď.
Velice mě zaujal tento článek a možnost koupit suroviny, nicméně, suroviny jsem objednal, pročetl jsem několik webů a narazil na několik problémů: Cena za poštovné je dosti vysoká, při koupi malého množství surovin se cena doma vařeného piva může vyšplhat výše, než dvě koruny, které někteří píšou. Pivo je třeba vařit určitými přesnými postupy, ty je ale třeba většinou sesbírat po internetu na různých místech, hodně často v recepturách chybívají některé důležité "maličkosti". Je třeba k vaření piva mít vybavení alespoň základní. Jednu nádobu (hrnec), ve které bude probíhat hlavní vaření, druhou, o stejném objemu pro scezování a odkládání části surovin, teploměr (stupnice od 0-100 a více°C), "cukroměr", jemný cedník, nádobu, ve které bude probíhat hlavní kvašení a minimálně ještě chladič (šnek), pomocí kterého je třeba mladé pivo rychle zchladit. Ale kde takový sehnat? Pokud nemají v prodejnách hutního materiálu měkkou měděnou trubku (na použití polotvrdé či tvrdé raději zapoměňte, tu dřív zlomíte než ohnete do spirály), pak stačí poprosit o odprodej v servisu chlazení. 6 metrů měkké mědědé trubky o průměru 12mm vyjde bratru na zhruba 500Kč. Plastový knystr 20l s kohoutkem na asi 250Kč a "cukroměr" s odměrným válcem na dalších asi 300Kč. Suma sumárum 1000Kč za dle mého soudu základní nutné pomůcky a věřím, že to není zdaleka poslední investice do vybavení, nehledě na způsob získávání surovin, jen doufám, že ty které mám objednané mi nepřijdou až bůhví kdy, docela rád bych si to svoje první "pivo" už konečně doma uvařil, těším se a jak!
paráda! toto je skvelý krok pre všetkých.Mohli by ste to potom hodiť ako stálu rubriku,aby sa nemuselo potom pátrať.
Pod kolika atmosfery se ma spravne drzet narazeny sud piva?
Vyhledávání