Komentáře
článku: Homebrewing – otázky a odpovědi I.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Nejjednodušší? To by mě zajímalo, jak to p. Lorenc zvládne v jeho domácích podmínkách! Toto je analytické stanovení a je k němu zapotřebí : pyknometr o přesně známém objemu, analytické tabulky, destilační přístroj a hlavně analytická váha a správný návod. Po předestilování by navíc musel destilát doplnit na původní objem....Nejjednodušší tedy bude, když po zaražení chmelovaru změříte koncentraci hustoměrem (mladina musí být ochlazena na 20°C) a tím hned zjistíte kolika stupňové pivo budete mít po prokvašení této mladiny. U prokvašeného piva zjistíte sacharometrem už jen zbytkový extrakt, který ale bude zkreslen obsaženým alkoholem a oxidem uhličitým. K vypočtění původní koncentrace byste musel znát obsah alkoholu, ale jak už jsem řekl, tak toto stanovení je v domácích podmínkách neproveditelné. Proto doporučuji, až budete příště vařit, aby jste to změřil hned po dovaření. Sacharometr stojí kolem 200 až 1500 Kč a určitě se vám hodí.
Vyhledávání