úvod
homepage

Homebrewing – otázky a odpovědi I. vytisknout článek

Přidáno: 30. května 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,88 hodnotících Hodnotících: 27 počet zobrazení Zobrazeno: 9953x

Protože se nám v redakční poště kupí dotazy ohledně domácího vaření piva, dovolujeme si vám dnes poprvé přinést souhrn otázek a odpovědí. Další budeme publikovat podle toho, jaký zájem u vás tento článek vyvolá.

Nejdříve mi ale dovolte malou odbočku.

Na základě dosavadních zkušeností s vyřizováním vašich objednávek surovin pro domácí vaření piva (přehled surovin najdete ZDE), rozhodli jsme se přistoupit k menším úpravám. Proto bychom vás chtěli požádat o následující:

- objednávky surovin posílejte prosím na email: domacipivo@svetpiva.cz
- v emailu uvádějte i telefonní kontakt na sebe. Již se nám několikrát stalo, že objednávka, která byla připravena k osobnímu vyzvednutí, nemohla být předána, neboť emailová schránka byla přeplněná a dotyčná osoba nemohla být jinou cestou informována
- pokud si objednáváte větší množství šrotovaného sladu (nad 15 kilo), vaše objednávka bude vyřízena přes kurýrní službu PPL. Cena balíku do 50 kilogramů je pak 130 Kč. U menších balení, například pokud si objednáte jen chmel, bude zaslána běžnou poštovní cestou. Jen připomínám, že běžná skladovací doba šrotovaného sladu je maximálně týden
- další suroviny budou přidány do poloviny června
- dovolte mi, abych se omluvil všem,jejichž objednávka byla z jakéhokoliv důvodu vyřízena se zpožděním.

Ale teď už k vašim otázkám. Pro dnešní článek jsme vybrali několik dotazů, o kterých si myslíme, že by mohly zajímat velkou část homebrewářské obce. Pokud i vy máte nějaký dotaz, zašlete ho prosím na emailovou adresu: domacipivo@svetpiva.cz. Budeme se snažit odpovědět na vaše dotazy v co nejkratší době. Z těchto dotazů budeme v budoucnu tvořit výběr pro články podobné tomu dnešnímu. A bych nezapomněl, dnešní otázky pro vás zpracoval a odpovědi připravil Martin Slabý, student třetího ročníku Vysoké školy chemicko-technologické.

1/ pls chcel by som si navarit 13° pivo.kolko litrov vody použiť na 1kg sladu,kolko kvasiniek a ake množstvo chmelu.Aký silný koncentrát/sladina/ by mi mal vzniknuť?napríklad keby som to zmeral sacharometrom a pri akej sile/pomere/ sladiny ukončiť kvasenie? pivu zdar

Na třináctku je třeba dát cca 3,5 litru vody na vystírku, vysladit na 1% sacharizace nebo co dá nádoba. Je známo, že se v pivovarech dodržuje poměr slad : voda 1:3-5.
Kvasnic se dává na celkový objem a ne na stupňovitost, pokud není zběsilá. Na 20 litrů 1 pytlíček sušených kvasnic. A chmele se dává v domácích podmínkách tak 20-30g na 10 litrů dle chuti a hořkosti chmele ( KH chmele – obsah hořkých kyselin). Předek na 13° by měl mít tak 15-17°. Před chmelovarem by mělo dílo mít tak 12-12,5° podle odparu při něm. Konec kvašení by měl být okolo 4°, ale nejlepší indikátor je kvasná deka - jakmile začne klesat až propadat, tak se musí sudovat (petkovat).

2/Vážený pane, našel jsem na netu zde vaši adresu a chtěl bych Vás poprosit o jeden dotaz. Rád bych věděl jak se dělá slad, podomácku. Slad je prý velmi zdravý a je dokonce lékem, v tomto ohledu by mne zajímal, leč nevím jak ho vyrobit. Dalo by se to stručně a pro praxi popsat amatérovi? Stačí jednoduše aby to fungovalo, nic extra a odborně. Četl jsem a vím o sladu jen to že se nechají naklíčit zrna obilí až mají ocásky stejně dlouhé jako zrno a pak se dají do inkubátoru na cca 45 stupňů na 24 hodin. Pak se ještě za vyšší teploty dosuší - a je to. Stačí to takhle udělat??

Je pravda, že se zrno musí namočit asi na 4 hodiny, pak 15 hodin pauza, zase namočit na 8 hodin, pauza 10 hodin, zase namočit na 5 hodin a nakonec 4 hodiny nechat vykapat ječmen. Voda by měla mít 10-15°C. Správně namočené zrno lupne mezi prstyJ. Nechá se klíčit v hromádkách či štrůdlech při teplotě cca 10-12°C do doby než naroste střelka (ocásek) do ¾ až po celé zrno, to je tak za 5 až 10 dní v závislosti na teplotě. Lepší je samozřejmě déle a při nižší teplotě. Během celého klíčení tak 1-2 denně obrátit hromady.Následuje sušení (hvozdění). To probíhá nejprve pomalu tak do 55°C a to po dobu cca 10-12 hodin. Potom se teplota zvedá pomalu na teplotu 80-85°C – 8-10 hodin( dá se i ve skocích po 5-10°C) a při teplotě 85°C se nechá tak 3 hodiny. Ale není jednodušší si ho u nás koupit???J

3/Byl jsem na II. srazu Homebrewingu a z přivezených surovin jsem uvařil pivo teď mi zraje v lednici. Už se těšim na degustaci,ale rád bych zjistil jaký obsah alkoholu a tím i stupňovitost se mi podařila vytvořit.Poraďte mi čím mám změřit obsah alkoholu a jaké množství alkoholu odpovídá:10°, 11°,12°atd. Lorenc

Nejjednodušší stanovení je destilační. Vezme se trochu piva (tak 100ml) a destiluje se do 95°C. Známý objem destilátu se zváží a z hustoty se v tabulkách odečtou % alkoholu.

4/Tuhle jsem se vytahovala před dědou, že na internetu člověk najde dnes všechno ... ale bohužel se mi mezi tou spoustou informací nedaří najít, kolik je potřeba chmelových šišek na 1/2 piva. Nemáte někde odpověď? Děkuji :-)

Tak to je veselá otázka. V našich podmínkách se používá hlavně aromatický chmel, tak množství bude vyšší než třeba v Anglii. Půl litru je cca 13mg hořkých látek, což odpovídá dávce chmele asi 1g u normálně chmeleného piva. Vzhledem k tomu, že zvážit sušený chmel v malinkatém množství je složité, řekl bych, že to odpovídá jedné chmelové šišce.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 31.05.2007 20:31 Komentovat
slad vojta31.05.2007 20:31
Dobrý den, četl jsem odpověď na otázku o domácí výrobě sladu a nerozumím tomu proč je...
Vaření piva je skvělá zábava! Vít Bauer12.06.2005 15:58
Tak už mám v lednici svoje pivečko, zatím jenom kvasí, ale musím říct že ta všechna...
jak se zjistí stupňovitost Langer04.06.2005 17:31
Nejjednodušší? To by mě zajímalo, jak to p. Lorenc zvládne v jeho domácích podmínkách!...
Stavba pivovarku Honza03.06.2005 15:51
pristi tyden se zde objevi popis pouziti a cenik naseho prvniho prototypu pivovarku Mevar. Tam...
re: obrázky technologie Vít Bauer03.06.2005 08:47
Hm, docela odvážná myšlenka, vyrobit mikropivovar a ještě k tomu z mědi. A nebylo by...
obrázky technologie franta02.06.2005 19:16
Vážení, patřím rovněž k těm "praštěným" jak říká má lepší polovička, vzhledem k...
Jak jsem se nadchl... Vít Bauer31.05.2005 22:12
Velice mě zaujal tento článek a možnost koupit suroviny, nicméně, suroviny jsem objednal,...
skvele čačo31.05.2005 19:36
paráda! toto je skvelý krok pre všetkých.Mohli by ste to potom hodiť ako stálu rubriku,aby...
Vyhledávání