Komentáře
článku: Homebrewing – otázky a odpovědi I.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Velice mě zaujal tento článek a možnost koupit suroviny, nicméně, suroviny jsem objednal, pročetl jsem několik webů a narazil na několik problémů: Cena za poštovné je dosti vysoká, při koupi malého množství surovin se cena doma vařeného piva může vyšplhat výše, než dvě koruny, které někteří píšou. Pivo je třeba vařit určitými přesnými postupy, ty je ale třeba většinou sesbírat po internetu na různých místech, hodně často v recepturách chybívají některé důležité "maličkosti". Je třeba k vaření piva mít vybavení alespoň základní. Jednu nádobu (hrnec), ve které bude probíhat hlavní vaření, druhou, o stejném objemu pro scezování a odkládání části surovin, teploměr (stupnice od 0-100 a více°C), "cukroměr", jemný cedník, nádobu, ve které bude probíhat hlavní kvašení a minimálně ještě chladič (šnek), pomocí kterého je třeba mladé pivo rychle zchladit. Ale kde takový sehnat? Pokud nemají v prodejnách hutního materiálu měkkou měděnou trubku (na použití polotvrdé či tvrdé raději zapoměňte, tu dřív zlomíte než ohnete do spirály), pak stačí poprosit o odprodej v servisu chlazení. 6 metrů měkké mědědé trubky o průměru 12mm vyjde bratru na zhruba 500Kč. Plastový knystr 20l s kohoutkem na asi 250Kč a "cukroměr" s odměrným válcem na dalších asi 300Kč. Suma sumárum 1000Kč za dle mého soudu základní nutné pomůcky a věřím, že to není zdaleka poslední investice do vybavení, nehledě na způsob získávání surovin, jen doufám, že ty které mám objednané mi nepřijdou až bůhví kdy, docela rád bych si to svoje první "pivo" už konečně doma uvařil, těším se a jak!
Vyhledávání