úvod
homepage

Komentáře

článku: Velké pivovary vítězí nad poctivým českým ležákem

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Prazdroj a Guinness, (Borowiec, 27.01.2005 21:24) celé vlákno | reagovat
Prazdroj se opravdu mění a nezbývá než se stále vězším smutkem vzpomínat na skvělé pivo U Sojků. Noví majitelé plzeňského pivovaru by se měli inspirovat tím, že Guinness točený v Irsku se liší a nikdo se tím netají. Nepasterizovaný Guinness ( musí se rychle vytočit , s čím u nás snad nebude problém ) lépe chutná než vývozní navíc do řady zemí se prodává Guinness Special Export se zcela jinými parametry. V zásadě je mi jedno, jaký Pilsner U se bude vyvážet a nechť se k tomu využije jakákoli moderní technologie od výroby až po expedici v plechovkach pro armádu. Avšak pro některé české hospody by mohl současný majitel využít klasickou technologii včetně dřevěných sudů, rád si za takové pivo připlatím. Přiměřeně ziskům společnosti z jiných teritorií. Hernám a barům nasrat, hotelům G. Rozdíly v kvalitě čepovaného Prazdroje bývaly dřív obrovské záleželo na hospoddském jaké dostal sudy jak s ní zacházel kolik vytočil. Bylo v tom kus magie. Prostě bych se Prazdroje tak snadno respektive vůbec nevzdával.
Pivo v Plzni, (Chody, 27.01.2005 09:23) celé vlákno | reagovat
Plně souhlasím s článkem. I já vyhledávám hospody s pivy menších českých pivovarů, ale místo mého bydliště a města, kde pracuji mi to příliš neumožňuje. Jde o Plzeň a okres Plzeň - jih.
V samotné Plzni převažuje bombastické G, někde v soutoči s PU, které je alespoň pitelné. Jinak zde jsou zastoupeny značky, kam se dá zajít na pivo, tj. ne bary, herny, hotely, pizzerie apod, Budvar, Krušovice, Staropramen, Samson, Bernard a v poslední době se objevilo výborné pivo ze Svijan, tedy jediné regionální pivo. Dále zde působí minipivovar U rytíře Lochoty. Další pivovary zde nenajdete, což je dáno i zvykem místních na G. Před cca rokem, zde fungovala hospoda jihlavského Ježka, ale její umístění blízko jižního nádraží a nízká cena piva způsobila, že se z ní stal "pajzl" a nakonec byla uzavřena.
Nepomucko (okr. PJ) je plně v zajetí G10. Je zde problém sehnat i točený PU. V samotném Nepomuku jen U Švejka. Jinak jsou zde zastoupeny Krušovice a snad ještě Staropramen. Dřív zde byl vynikající Platan, ale kdeže předpředpředpředloňské sněhy jsou. Jednou za rok přeci Nepomuk ožil a to v červenci na tradičních pivních slavnostech, kde se prezentovali i značky jako Bernard, Herold, Platan a před svým uzavřením Bakalář či Domažlice. Jenže s novým vedením města, které si za partnera pro pořádání této akce vybralo právě Švejk restaurant, přišla změna na "Slavnosti s Plzeňským Prazdrojem", které je plně v kompetenci piva, které se pije v Nepomuku a v okolí celý rok.
Takže pro mě nejbližší zastavení na dobré točené pivo je Minipivovar Modrá hvězda v Dobřanech a Pivní studio Modrý abbé v Klatovech, kde majitel p. Petr Pavlas točí 8 druhů piv se základem v protivínském Platanu.
Pro pivaře je prostě Plzeň a okolí zakleté, snad se ale blýskne na lepší časy a některý z pivovarů, které to do Plzně nemají tak daleko jako Herold z Březnice, Chodovar z Chodové Plané či Nektar ze Strakonic ale i jiný z celé republiky najde v Plzni své uplatnění. Už aby to bylo!!!
Pivo a chut, kolo a jizda..., (Honza, 26.01.2005 23:01) celé vlákno | reagovat
Souhlasim s tim,ze pivo ma chut, proto tu vlastne taky debatujeme. Jenze kolo tez zprostredkovava urcite pocity- pozitek z jizdy. A ze je pozitek a pozitek, to muze potvrdit kazdy, kdo jel v terenu kolo bez odpruzeni, s prednim odpruzenim nebo dokonce full suspension. A muzete mit take kotoucove brzdy a ja nevim co. A jak jsem psal, vetsine kupujicich pujde o cenu. O to, jestli je ram svareny v USA nebo nekde jinde,to je jim jedno. Zkuste se zeptat znamych, jestli vi, jakou sadu Shimana na svem kole maji.

Jen jsem chtel rict, ze v kazdem sektoru trhu je dominantni vyrobce, ktery svoji reklamou valcuje konkurenci.

Me se treba staci podivat do prehledu vypisu navstevniku nasich stranek a vidim, ze prohlizec MI Explorer je vice nez dominantni. A nejspis vetsine lidi, co chodi na nase stranky nevadi, ze nejvic viru a ja nevim ceho, je napsanych prave pro produkty Microsoft. Ale zkuste zabrousit na stranky lupa.cz nebo root.cz a bude vam pripadat, ze MS je jen mala kapka v mori internetovych prohlizecu:)).

Vse je relativni,ze. Ale protoze vetsine pivovaru, kterym zde vetsina ctenaru fandi, se podarilo zvysit vystav piva(Opat z 13 na 19 tisic hl, Herold zachranen, Maly Rohozec na 30 tisic, Svijany na 170 ze 40 pred 5 roky atd), je tu mozna nadeje, ze se povedomost beznych konzumentu o regionalnich pivovarech zvetsila. Skeptik by ale mohl namitnout, ze vystav vsech techto pivovaru dhromady da mozna tydenni produkci vsemocneho "G".

Vse je relativni. JA vim, to jsemuz psal:))
Re:, (Petr Sitař, 26.01.2005 21:42) celé vlákno | reagovat
Se článkem mohu jenom souhlasit. Také si myslím, že současný vývoj našeho pivovarnictví spěje převážně k produkci piv, která nikoho neurazí, ale nevyniknou. Co se s tím dá dělat? Bernardýn se s tím smíří. Tomáš nikoliv a jako já bude vyhledávat hospůdky s nabídkou malých pivovarů. Současné konzumenty asi těžko už přesvědčíme aby „dostaly rozum“. I když jednoho kolegu jsem otočil „na správnou stranu“. Ale podařilo se mi to, až po okamžiku, kdy mu přestalo chutnat Géčko. Ale jak už Honza poznamenal, i naše děti budou jednou pít … (Doufám, že míň než já). A na druhou stranu jistý druh dobře zvolené osvěty budoucím dospělákům rozhodně neuškodí.

Tak trochu musím souhlasit s Jirkou, co se týče pana Ringhoffera.

A nakonec musím souhlasit s Petrem Pavlasem. Informace na etiketě o způsobu výroby piva, by mohla docela dobře zapůsobit u části konzumentů. Na druhou stranu by jsme možná byly překvapeni, u kterých piv by se tato informace objevila.
Pozor, pivo má mít také chuť, (Martin Borský, 26.01.2005 20:44) celé vlákno | reagovat
Reaguji na Honzovu poslední myšlenku - nesrovnával bych pivo s kolem. Pivo má na rozdíl od kola chuť. Parametr, který nelze dost dobře změřit, o to však je důležitější. Věřím, že nám oběma jde o dobré pivo a že si snad čím dál víc lidí vzpomene, že poctivé pivo je nejenom kvalitní, ale taky skvělé chuti...
Ohlednuti za rokem 2004: Camra a jine clanky..., (Honza, 26.01.2005 14:31) celé vlákno | reagovat
Dovolim postupne reagovat na vetsinu zde uvedenych pripominek.

Tento clanek jsme zde publikovali ze dvou dudvodu. Za prve ted mame serial clanku ohlednuti za lonskym rokem, ktery zacal moji malickosti minuly tyden. Pokracujeme timto clankem, protoze , a to je za druhe, vyjadruje nazor urcite skupiny nasich ctenaru na podle nas jednu z nejdulezitejsich veci lonske sezony- tiskovky Camry a nasledne diskuse.

Nesmazime se tim bojovat s vetrnymi mlyny. NEmyslim si, ze tim neco zmenime, na to v CEchach mezi konzumenty nebude nejspis nikdy takovy pocet hlasu, aby byl opravdu slyset. I kdyz kdo vi, jednou nase deti budou pit ...

Dalsi clanky,ktere budeme publikovat zitra a nasledne nekolik dalsich dni, budou pokracovanim zacateho serialu. Prectete si zde nazory lidi, rekneme redakcni rady, ktery vice ci mene pomahaji s clanky na tomto webu. Prineseme vam tez ohlednuti za vyznamnymi lonskymi akcemi.

Co se tyce HGB, extraktu a podobnych veci - v ramci homebrewingu bych rad usporadal degustacni soutez se zahranicni ucasti. Mam dojednany kontakty s Italii, UK, USA a Holandskem. A vetsina bude varit z extraktu. A nekteri umeji udelat velice dobre pivo ceskeho typu, za ktere by se nemusel stydet kdejaky cesky sladek. Tak me napada hrisna myslenka - je mozna spravne,ze do definince :ceske pivo: tyto atributy nebyly zaneseny.

A nakonec velkovyroba. Vemte si napriklad horske kolo. Drtive vetsine lidi nevadi,z e ram je z odnekud z Asie, ze ma osazeni Shimano. A prece s najde skupina, mala skupina, pro ktere je logoShimana na jejich biku nepripustne. Je to pro neco jako pro nektere pivare "G". Je to ale vyvoj, kteyr se zastavit neda...

Honza
Reakce, (pecka, 26.01.2005 11:01) celé vlákno | reagovat
Článek je dobrý, ale Hostan se dle mého názoru bohužel pohoršil. Už není dobrý jako "tenkrát" , navíc desítka se prakticky nikde netočí. Ale mohou se mýlit.
Ochrana spotřebitele, (Petr Pavlas, 26.01.2005 09:50) celé vlákno | reagovat
Instituce pro ochranu spotřebitele selhaly stejně jako antimonopolní úřad. Spotřebitel má přece právo být informován o tom, jaký výrobek si kupuje. Proto i na každém lahvovém pivu by mělo být uvedeno, jakou technologií je vyrobeno, především v tom případě, že bylo před stočením naředěno vodou a dosyceno CO2. Představme si nápis :
HGB 30 (ředěno 30% vody, dosyceno CO2)
To už bychom věděli, co kupujeme !
Ringhoffer, (Jiří Kaňa, 26.01.2005 09:01) celé vlákno | reagovat
On byl Ringhoffer nějaký pivní romantik? Já si myslím, že spíš progresivní průmyslník. Takže bych řekl, že by CKT instaloval jako jeden z prvních. Počítám, že dnešní stav by se mu líbil (možná až na to, že pivovar už nepatří jemu nebo jeho rodině).
Není vývoj jako vývoj..., (Tomáš Semrád, 26.01.2005 08:40) celé vlákno | reagovat
Jak říká Anička Dajdou, to je Váš názor. Spousta dalších a hlavně na těchto stránkách jak bylo, je a doufám i bude, na to má názor jiný. To, že někdo v kvantech hektolitrů zahlcuje trh vodnatými pivy, nic neříkající chuti a vydává je za vlajkové lodi českého pivovarnictví a ještě k tomu je vnucuje přes stupidní, lživé a naprosto hloupé reklamy většině národa, je opravdu bohužel jistý, ale o to více ubožejší vývoj doby, ale to neznamená, že by se ti, kdo mají rádi, včetně mě, opravdové poctivé české pivo, měli s tímto stavem smířit. Naopak. Nevidím proto jediný důvod. A k tomu, aby mladí do sebe neklopili jedno takové vodnaté pivo za druhým a že existují i piva JINÁ, by měly sloužit právě tyto stránky podbně smýšlející skupiny lidí. Já si raději dám poctivé tři kousky opravdového kvalitního ležáku, než abych do sebe pumpoval jedno G za druhým jenom proto, že taková je doba a že jsem jak se říká "in"...
kvalitní Staropramen ??, (Standa Jakoubek, 26.01.2005 08:35) celé vlákno | reagovat
s článkem jako s celkem musím jen souhlasit; akorát mě dloubla do oka poznámka o kvalitním Staropramenu; ano, před asi 10 lety to bylo dobrý pivko, ale dneska mi to příjde (a v mém okolí zdaleka nejenom mně), jako vyloženě ničemná záležitost; a hospodám s vývěskou Sralopramen se vyhýbám velkým obloukem
VÝVOJ, (Bernardýn, 26.01.2005 08:15) celé vlákno | reagovat
Dle mého názoru, už je toho opravdu moc. Už se smiřte s tím že piva chutnají tak jak chutnají a mají takovou prodejnost jakou mají. Lidé to chtějí a to mají. Je jasné, že je jednoduší zvládnout 10 vodnatelných piv než 10 poctivých dvanáctek. Mladí lidé se chtějí trumfovat kdo toho víc vypil a tato piva jim k tomu pomáhají. Jako majitel pivovaru, přeci budu vyrábět to co má odbyt a z čeho mám zisk. To snad chápe každý. Většina piv před 100 lety měla také jinou chut, kterou bychom dnes třeba neakceptovaly. Sám si ještě vybavuji chut piva z Průnéřova. To bylo jistě poctivě vařené, z kvalitních surovin, a bylo jistě i řádně odleželé. No a kde je mu konec.
Podobné články a diskuze jsou jalové a nikam nevedou.
Rovněž souhlasím, (Kozel, 26.01.2005 07:40) celé vlákno | reagovat
Pivní problematiku sleduji (i aktivní konzumací) už delší dobu
a nezbývá,než dát za pravdu jak CAMŘE,tak tomuto článku.
Přesvědčují mě o tom návštěvy mikropivovarů i konzumace
produktů malých a středních pivovarů,stejně jako nedávná
návštěva Ostravska - desítka Radegast jest moravskou
obdobou českého universálního,pivněvodního,profláklého
"Géčka".Pomalu,ale jistě však na to alespoň někteří konzumenti začínají přicházet !
Souhlas, (Roman Holoubek, 26.01.2005 07:06) celé vlákno | reagovat
Velmi dobře napsaný článek, čtivý a plně vyjadřující i mé názory.

Malinko si dovolím odbočit. Včera jsem si otevřel 12-tku z Kláštera. Každý rok ji ochutnávám, poslední dobou patřilo mezi spíše průměrné, i když zajímavé. Nevím, zda se něco nezměnilo, ale včera jsem pro sebe otevřel "nové" pivo, které začnu více vyhledávat. Stojí za to.
12
Vyhledávání