úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák is not dead

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Poctivý Lager, (Pet Žalio, 23.03.2015 19:57) celé vlákno | reagovat
Servus Honzo, tak potěšující zpráva. Ležák bude opět IN :-)? To jsem rád, protože my se poslední tři roky poctivě věnujeme čistému dobrému ležáku. Zatím těm špičkovým a kvalitním z Bavor. Toho IPA boomu a spol. jsme měli už plné zuby a tak si vozíme ty nejlepší ležáky z Bavorska, jak z proslulé horské D-83ky tak z Franků. Poslední dobou objevuji i krásu průzračných čistých propracovaných ležáků z D-82ky. Asi před půl rokem jsme předpovídali do pár let návrat ležáku a jeho znovuobjevení. A vydíš..tys to dal do placu už o něco dřív. Tak jsem zvědav, zda to tak opravdu bude. Bylo by to moc fajn. Jen mám pocit, že za ta léta většina zapomněla dobrý Bohemian Lager vařit. Velké pivovary změnili technologii, suroviny. Minipivovary zase škudlí na surovinách a halvně ležáky nefiltrují, tak jsou z nich zakalné žbrundy. Viz jeden nejmenovaný brněnský sládek z nového mini tvrdí, že používat např. žatecký poloraný červeňák je ekonomická sebevražda. No a bez kvalitních surovin, dobré technologie, zkušeností, umu a poctivému přístupu se dobrý ležák udělat nedá. Tak uvidíme, zda někdo nynější přístup změní. Lager forever! :-)
Re: Poctivý Lager, (Jan Kocián - pivní snob, 28.04.2015 22:07) celé vlákno | reagovat
"Jen mám pocit, že za ta léta většina zapomněla dobrý Bohemian Lager vařit. Velké pivovary změnili technologii, suroviny. Minipivovary zase škudlí na surovinách a hlavně ležáky nefiltrují, tak jsou z nich zakalené žbrundy. Viz jeden nejmenovaný brněnský sládek z nového mini tvrdí, že používat např. žatecký poloraný červeňák je ekonomická sebevražda."

JÁ TO ŘÍKÁM FURT: Výborný Bohemian Lager se u nás přestal vařit.
Re: Re: Poctivý Lager, (Jiri.j, 29.04.2015 15:04) celé vlákno | reagovat
No to je bohužel pravda. Střední venkovské pivovary postupně zanikají nebo se staly součástí velkých skupin (viz. pivovary Lobkowicz). Výstav se pohybuje řádově v 10 tis. hl. a slušné pivo, aby člověk hledal teleskopem. Minipivovary hrají na trend svrchně kvašených piv a speciálů, aniž je umí uvařit. Kvasnice otočí klidně 100x, suroviny bohužel stojí taktéž za prd a s dobou ležení si také moc hlavu nelámou. Navíc je problém, že se pivo rozváží po celé republice na tzv. 4 pípy a často tím utrpí další šok, ať již špatným skladováním, či přímo čepováním. Bohužel na 1000x omýlaný názor, že nejlepší a nejzdravější je nefiltrované pivo veřejnost skočila. Pak je závbavné pozorovat, jak si konzumenti pochutnávají na zakalené vodě, připomínající mladý burčák:-) Filtrace rozhodně pivu neuškodí, vynikne tak slad a chmel, který je bohužel často přeražen právě kvasnicemi. A naše ejly a ajpíčka, to je kapitola sama pro sebe...
Vyhledávání