úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák is not dead

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Poctivý Lager, (Pet Žalio, 23.03.2015 19:57) celé vlákno | reagovat
Servus Honzo, tak potěšující zpráva. Ležák bude opět IN :-)? To jsem rád, protože my se poslední tři roky poctivě věnujeme čistému dobrému ležáku. Zatím těm špičkovým a kvalitním z Bavor. Toho IPA boomu a spol. jsme měli už plné zuby a tak si vozíme ty nejlepší ležáky z Bavorska, jak z proslulé horské D-83ky tak z Franků. Poslední dobou objevuji i krásu průzračných čistých propracovaných ležáků z D-82ky. Asi před půl rokem jsme předpovídali do pár let návrat ležáku a jeho znovuobjevení. A vydíš..tys to dal do placu už o něco dřív. Tak jsem zvědav, zda to tak opravdu bude. Bylo by to moc fajn. Jen mám pocit, že za ta léta většina zapomněla dobrý Bohemian Lager vařit. Velké pivovary změnili technologii, suroviny. Minipivovary zase škudlí na surovinách a halvně ležáky nefiltrují, tak jsou z nich zakalné žbrundy. Viz jeden nejmenovaný brněnský sládek z nového mini tvrdí, že používat např. žatecký poloraný červeňák je ekonomická sebevražda. No a bez kvalitních surovin, dobré technologie, zkušeností, umu a poctivému přístupu se dobrý ležák udělat nedá. Tak uvidíme, zda někdo nynější přístup změní. Lager forever! :-)
Re: Poctivý Lager, (Jan Kocián - pivní snob, 28.04.2015 22:07) celé vlákno | reagovat
"Jen mám pocit, že za ta léta většina zapomněla dobrý Bohemian Lager vařit. Velké pivovary změnili technologii, suroviny. Minipivovary zase škudlí na surovinách a hlavně ležáky nefiltrují, tak jsou z nich zakalené žbrundy. Viz jeden nejmenovaný brněnský sládek z nového mini tvrdí, že používat např. žatecký poloraný červeňák je ekonomická sebevražda."

JÁ TO ŘÍKÁM FURT: Výborný Bohemian Lager se u nás přestal vařit.
Re: Re: Poctivý Lager, (Jiri.j, 29.04.2015 15:04) celé vlákno | reagovat
No to je bohužel pravda. Střední venkovské pivovary postupně zanikají nebo se staly součástí velkých skupin (viz. pivovary Lobkowicz). Výstav se pohybuje řádově v 10 tis. hl. a slušné pivo, aby člověk hledal teleskopem. Minipivovary hrají na trend svrchně kvašených piv a speciálů, aniž je umí uvařit. Kvasnice otočí klidně 100x, suroviny bohužel stojí taktéž za prd a s dobou ležení si také moc hlavu nelámou. Navíc je problém, že se pivo rozváží po celé republice na tzv. 4 pípy a často tím utrpí další šok, ať již špatným skladováním, či přímo čepováním. Bohužel na 1000x omýlaný názor, že nejlepší a nejzdravější je nefiltrované pivo veřejnost skočila. Pak je závbavné pozorovat, jak si konzumenti pochutnávají na zakalené vodě, připomínající mladý burčák:-) Filtrace rozhodně pivu neuškodí, vynikne tak slad a chmel, který je bohužel často přeražen právě kvasnicemi. A naše ejly a ajpíčka, to je kapitola sama pro sebe...
Hospody vycházely na pokračování v novinách "24 hodin", (Luděk, 21.03.2015 00:04) celé vlákno | reagovat
JJ, ještě mám doma vystříhané v tzv. pivním šuplíku všechny díly Honzova průvodce po Praze s n-tou pípou nebo na tu dobu v Praze neobvyklým pivem. Vycházelo to v instantních novinách "24 hodin" od Ringieru (dnes CNC), které vycházely od podzimu 2005 a zanikly někdy v roce 2010, šacuju to na nějakých 30 pokračování.
Re: Hospody vycházely na pokračování v novinách "24 hodin", (Honza Kočka, 22.03.2015 22:46) celé vlákno | reagovat
To jako fakt Ludku? :) To musis mit stohy clanku pokud vse archivujes :)
Re: Re: Hospody vycházely na pokračování v novinách "24 hodin", (Luděk, 23.03.2015 07:16) celé vlákno | reagovat
Nene, je to jenom to jedno šuple, který si postupně převádím do elektronické podoby. Už toho moc v papírový podobě nemám. On se kolikrát takovej "archiv" docela hodí. :-)
Ano mistře, (Rosťa, 20.03.2015 14:43) celé vlákno | reagovat
Honzo, nikdo nám nevezme český ležák, a nikdo tobě nevezme zásluhy v oblasti pivního vzdělání tuzemskéhp pivaře, zásluhy za propagaci pivní rozmanitosti a zásluhy za rozhýbání českého pivovarnictví v mnoha smyslech... Díky za všechno a příště nám prosím tady prozraď, čemu se nyní věnuješ :-) Ještě jednou díky a někdy nashle!
Re: Ano mistře, (Honza Kočka, 22.03.2015 22:55) celé vlákno | reagovat
Ale psat tak jako ty, to by byla parada :) Chystam si propagaci kvasnic, abych si mohl v ramci Nomada varit piva, co tu na trhu jeste moc nejsou, dalsi degustace, dalsi veci kolem piva. Toz tak :) (cr RH)
Honzo konečně, (Roman Holoubek, 20.03.2015 11:43) celé vlákno | reagovat
Honzo jsem rád, pokud to myslíš vážně, že opět rozvíjíš publikační činnost. Víš, že na stejné téma jsem myslel také a bude ode mne v Pivní ročence 2015? Myšlenky se nám potkaly.
Re: Honzo konečně, (Honza Kočka, 22.03.2015 22:49) celé vlákno | reagovat
No minimalne to chci zkusit :) A rad si prectu tvuj myslenkovy pochod. A jednou bych tam treba take ne mohl napsat :)
Hliníkové zátky od piva, (vena, 20.03.2015 20:55) celé vlákno | reagovat
Nezlobte se ,že obtěžuji na tomto WEBU,je možné
že to jsem toto ani nepatří.
Jsem detektorář a nacházím na polích ,lukách a
lesích hliníkové zátky od starých značek piv.
Nejčastěj nacházím:KRATOCHVÍL -TŘEMOŠNÁ PLASKÉ SCHRANKBIER VYČEPNE.
Mohl by,někdo datovat toto víčko od piva a je
nějaký sběratel pivních víček nebo muzeum.
Děkuji za odpověd..........Vena
Re: Hliníkové zátky od piva, (Luděk, 20.03.2015 23:54) celé vlákno | reagovat
Kratochvíl - Třemošná byla stáčírna plaského piva, v Třemošné pivovar nikdy nebyl, i když počátkem 20. století se o jeho stavbě uvažovalo, pravděpodobně s odbytem kromě místních pijanů i pro dělnictvo v sousední Horní Bříze. Pokud jste z Plzeňského kraje a máte zájem víčko odborně určit/datovat, tak bych doporučil obrátit se na Pivovarské muzeum ve Veleslavínově ulici v Plzni.
víčka od piva, (Pavel, 21.03.2015 23:33) celé vlákno | reagovat
zdravím, sbírám víčka od piva 25 let. Jestli je na té vaší z Třemošné napsáno Schankbier, tak je z války (1939-45). Předválečnou najdete vyfocenou na mých stránkách (odkaz níže), bylo to sice na samé hranici Sudet, přesto má ta předválečná text jen česky. Ve sbírce ji nemám, jsem rád, že mám aspoň fotku. Jinak z Plaského pivovaru mám i jednu předválečnou korunku. Stáčírnu v Třemošné měl asi kvůli odbytu (poměrně velká obec, kde bylo několik továren) http://www.ecaps-space.estranky.cz/fotoalbum/zapadni-cechy/rokycany/ -- pauliner@seznam.cz
Pivní blog rose from the dead, (DoubleP, 20.03.2015 11:06) celé vlákno | reagovat
Pivní blog vstal z mrtvých.
Vyhledávání