úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní normálnost se vrací do Česka

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

dotaz, (Daník, 07.09.2010 08:16) celé vlákno | reagovat
Skromný dotaz > bude hospůdka nekuřácká ?
Re: dotaz, (Shimmy, 15.10.2010 19:25) celé vlákno | reagovat
Jo, to by mě taky zajímalo. Doufám, že aspoň částečně ano.
Zase tak hrozné to nebylo, (Zbyněk, 16.08.2010 13:20) celé vlákno | reagovat
Nevím,zda socialistická éra tak hodně pivovarům ublížila. Mnohé pivovary zanikly,to uznávám, ale neříkejme ,že všechny druhy piva byly špatné, vše bylo linkované apod.
Dnes patří většina pivovarů nadnárodním gigantům,které si rovněž dělají co chtějí.
a to, že spousta strejdů vaří doma v hrnci,to moc rozvoji pivovarů neprospívá. V miniivovarech budoucnost nevidím
Re: Zase tak hrozné to nebylo, (Jan Kocián - pivní snob, 16.08.2010 21:12) celé vlákno | reagovat
Stejně tak jako černobílá fotka není automaticky uměním, ani pivo z minipivovarů nemusí být dobré.
Nostalgie a realita, (Martin Jarošek, 17.08.2010 13:07) celé vlákno | reagovat
V 80.letech bylo v ČSSR určité množství pivovarů, které vařily mok různé kvality. Vedle standardních piv (PU, Gambrinus, Staropramen, Budvar) byla vyráběna i piva o pochybné chuti či jakosti (Kolín, Hradec, většina slovenských značek), na druhé straně na spoustě regionálních výrobků si bylo možno pochutnat (Regent, Platan, Chebské Hradní, Lučan, Svijany atd.). Dnes se rovněž piva dělí na strašná (...), příšerná(...), neutrální a vynikající. Ne každé pivo z minipivovaru je nejlepší, ale alespoň bývá osobité a tak si važme široké nabídky na našem pivním trhu a věřme, že se hnusná ponurost globalizace vyčasí aspoň na pivní polojasno s 10 - 33 stupni a rosným bodem 7 - 10 °C.
Re: Nostalgie a realita, (krutohlt, 18.08.2010 09:59) celé vlákno | reagovat
Nevím proč jste uvedl i pivovar Hradec Králové. Světlá dvanáctka Hradečan se pravda moc nepovedla, ale nevařila se zase tak dlouho. Pracoval jsem v těch letech v n.p. Východočeské pivovary (později s.p. a k.p.) a například velikonoční nebo vánoční Kalich 14 přímo z tanku byla vynikající, ale i standardní tanková 12 byla velmi dobrá. Hradec si zkazil jméno na zač. 90. let a potom už mu hradečáci nevěřili i když to pivo bylo velmi dobře pitelné.Já sám jsem ho pil až do zavření pivovaru.
Re: Re: Nostalgie a realita, (Martin Jarošek, 19.08.2010 10:10) celé vlákno | reagovat
HK jsem jmenoval jen namátkou, zřejmě jsem měl při svých několika degustacích oné značky smůlu. Kolín však měl obecně špatnou pověst a údajně byl zejména z důvodů konstantní nízké kvality výrobků (Furiant, Perla) kolem roku 1987 uzavřen. Stejně tak mne tenkrát nikterak neoslovilo Vysokochlumecké (dnešní Lobkowitz) či pivo z Mostu. Možná však v té době někomu tyto značky chutnaly.Myslím, že to byl nektar proti tomu co z našich moků udělaly chemické koncerny typu SAB Miller, InBev nebo Heineken.
Re: Re: Re: Nostalgie a realita, (Myrekl, 15.09.2010 06:33) celé vlákno | reagovat
Na chlumeckou desítku vzpomínám s nostalgií - chutnala mi. Mostecké ze starého pivovaru bylo hodně dobré, ze Sedlece už nikoli.
Nadnárodní firmy české tradici moc nepomáhají , (zeman, 17.08.2010 13:50) celé vlákno | reagovat
Souhlas. Stačí se podívat, jak nadnárodní firmy upravují chuť svého "českého" piva podle "mezinárodních potřeb" - takovým odstrašujícím příkladem byly Krušovice, když je převzali Němci. Ale i Prazdroj ubral na hořkosti, aby se "zařadil". O europivech spojených s dalšími značkami z této "nadnárodní" produkce, ani nemluvě. Takže pivovary, držící při životě "české pivo", tedy pivo z českých surovin, bych hledal jinde: třeba v Budějovickém Budvaru.
Re: Nadnárodní firmy české tradici moc nepomáhají , (Martin Jarošek, 22.08.2010 11:08) celé vlákno | reagovat
Nechci malovat zlověstného čerta na zeď pivního sklepa, ale kdo ví co bude s naším Budvarem za pár let. Naše politická elita národa je za mrzký bakšiš schopná prodat vlastní matky a vylízat z mrtvého psa oko (případně z umakartového stolu rozlitý gambáč).
Re: Nadnárodní firmy české tradici moc nepomáhají , (Honza Kočka, 22.08.2010 13:50) celé vlákno | reagovat
A co kdyby nebylo ery komunistu a jejich planovaneho hospodarstvi. Treba by ceske pivovary byly ekonomicky silnejsi a naopak by oni kupovaly pivovary zahranicni. Treba ne, kdo vi...
Re: Re: Nadnárodní firmy české tradici moc nepomáhají , (Jan Kocián - pivní snob, 22.08.2010 14:46) celé vlákno | reagovat
České pivo se vždy vařívalo ekonomicky velmi neefektivními metodami. Teď to vyřešili tak, že šidí všechny fáze výroby... některé rovnou přeskočí.
Re: Re: Re: Nadnárodní firmy české tradici moc nepomáhají , (Myrek, 15.09.2010 06:35) celé vlákno | reagovat
Pak nám nezbývá nic jiného, než vynechat fázi poslední. Ať se nepoctivými patoky zahltí a chcípnou.
Re: Zase tak hrozné to nebylo, (krutohlt, 18.08.2010 10:06) celé vlákno | reagovat
Socialistická éra ublížila pivovarům a to dost likvidačním způsobem - žádné investice, likvidace soukr.vlastnictví, již uvedená rajonizace, zrušení desítek pivovarů.
Re: Zase tak hrozné to nebylo, (Myrek, 15.09.2010 06:29) celé vlákno | reagovat
Trochu souhlasím. A trochu zase ne. Každý rub má totiž i svůj líc, jak zpívali už V+W. Hygiena výroby, manipulace i výčepu se velice zlepšila. Kvalita? Jak kde. V Gambrinusu, v Popovicích, ale hlavně v Krušovicích dnes vaří pěkné hnusy. Totalitní "krušovičky" ... joj to bývalo pivko! (Také díky panu Mášovi.) Každá doba má holt svoje. A když žehráme, že nám nejede to a někomu zase ono pivko? Výběr je široký a nemusíme přece vypít všechno.
zkušenost, (Tomáš, 10.09.2010 08:15) celé vlákno | reagovat
Navštívil jsem tenhle podnik včera, kdy to tam hučelo jak v úle. Byla to otvírací akce, takže je to pochopitelné, ale jak to bude vypadat dál, o to mám trochu obavu. Výběr piv úžasný, všechna, která jsem okusil, velmi dobrá, ale hospoda je to hodně malá na to, aby se tam udrželo trvale 30 naražených piv:-( Obávám se, že to bude neudržitelné, že možná polovina značek bude mít příliš malou výtoč na to, aby se nekazila. Systém rotujících piv, jaký mají například v Pivovarském klubu v Křižíkově, je nepochybně schůdnější a ekonomicky udržitelný.
Fandím jakémukoli projektu, který dává prostor menším pivovarům, ale bojím se, že tohle v této podobě dlouho nevydrží. Rád bych se mýlil...
Re: zkušenost, (Luděk, 10.09.2010 21:48) celé vlákno | reagovat
Chtěl jsem navštívit tenhle podnik dneska a pokud avizujou otvíračku ve 12:00 a přitom ještě ve 14:00 je zavřeno a na dveřích žádné vysvětlení a omluva, proč mají holenkové zavříno, tak ať si jde Si Páprda a jeho "podnik" klidně do prdele...
Prague Beer Museum, (Thomas, 21.08.2010 20:42) celé vlákno | reagovat
Rekord s 30 kohouty? Vždyť to není pravda. To je hezký článek ale 30 kohoutů není rekord, jedině že jsou v řadě. Ještě neotevřeli a jsou druzí. Ale pravda pane Kočka děláte jim reklamu aby jste měl odbyt. Tom
Re: Prague Beer Museum, (Honza Kočka, 22.08.2010 13:48) celé vlákno | reagovat
jo jo, v pripravovane mape Hospod pro znalce budou nad vsema mistama vyscnivat pivnice, kde toci Kocoura. To by bylo, abych nezved vystav Kocoura o polovicku:)
Re: Re: Prague Beer Museum, (Jan Kocián - pivní snob, 22.08.2010 14:52) celé vlákno | reagovat
Super nápad! :-D
:-D
12
Vyhledávání