úvod
homepage

Komentáře

článku: Polské pivní postřehy 2007 – 1.část (Polské pivo roku)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

ż, ź, (MirEgg, 27.03.2007 18:32) celé vlákno | reagovat
Jen pro upřesnění, Brackie, Koźlak (v češtině to znamená "překvapivě" Kozlík ;-D ), Żywiec. Ż (z s tečkou) se čte jako české ž; ź (z s čárkou) se čte měkčeji než české ž. To jen tak naokraj :-)
Polské Brackie mám coby kamenem dohodil, ale kultura čepování piva v Polsku je přímo tragická, bohužel. Zmrzlé, přesycené, naprosto bez pěny :-/ Asi mám na Brackie smůlu, ale vždycky když jsem ho pil, cítil jsem v něm docela silně chuť železa :-( Koźlaka vyhledám, ještě jsem ho neochutnal...

MirEgg
Bratskie vede, (Martin Jarošek, 15.02.2007 07:49) celé vlákno | reagovat
Ze všech polských piv mi prozatím nejvíce chutnalo Bratskie z Czieszyna, pak produkty minipivovarů Spiž a CK Browar, pozoruhodný je i výrobek malého krakovského pivovaru Relakspol a špatné není ani pivo Staropolskie ze Zdunskie Woli. Jako literaturu doporučuji knížku Przewodnik Piwosza, která je sice v polštině, ale je skvělá.

Na zdrowie !!
to Jiří Kaňa, (Míra Šmíra, 01.02.2007 12:12) celé vlákno | reagovat
Sorry, nebyl jsem pár dní na webu, takže až dnes:
utajované logo a název nového, lidovějšího budweisseru na trhu (PARDÁL) jsem objevil asi v posledním čísle časopisu m&m, media a marketing, nebo spíš obráceně: marketing a média.

email, (Tomáš Erlich, 01.02.2007 09:59) celé vlákno | reagovat
Stačilo kliknout na mé jméno v příspěvku pod, ale zasílám i tak v této podobě: erlich@pratelepiva.cz ! Děkuji za zprávu.
že by nový člen?, (Zbyněk Holan, 30.01.2007 15:29) celé vlákno | reagovat
Děkuji za pozvání. Mejl na Vás bohužel nemám, ale mám na Zdendu Š., takže se určitě dohodneme!

SPP zdar!
SPP, (Tomáš Erlich, 28.01.2007 22:13) celé vlákno | reagovat
To Zbyněk: Dobrý den! Díky za zprávičku a rádi Vás vezmeme za slovo a uvítáme někdy mezi námi. Ev.mi napiště na mail, děkuji... :o))
Také se hlásím, (Zbyněk Holan, 28.01.2007 15:17) celé vlákno | reagovat
Také bych se rád účastnil degustace polských piw. Klidně i vstoupím do SPP...Kluci jsou to šikovní a naprosto podporuji iniciativu pro zvýšení množství litrů povoleného vaření domopivovařičů. Minimálně na stejnou hladinu jako mají vinaři, ale lépe více (víno je koncetrovanější nápoj!).

SPP zdar!
Tome, diky, (honza, 26.01.2007 23:33) celé vlákno | reagovat
Tome, diky:). Hned se mi bude lepeji usinat:)). TAk posli ten oslavny clanek na SPP a pristi tyden ho u nas vystavime...:)
degustace, (Tomáš Erlich, 26.01.2007 23:02) celé vlákno | reagovat
Honzo, já myslím že každý zde ví, co jsi za člověka!! :o)) Ale to v tom nejlepším slova smyslu... Díky tobě vděčí čeští pivaři za mnohé... I když máš ty zpoplatněné degustace... :o))) :o)))
Degustace, (honza, 26.01.2007 22:46) celé vlákno | reagovat
jen si Tome delkej reklamu, no problem:). Aspon ted kazdy vi, jakej ja jsem to clovek. Ty temer zadarmo das clenstvi, pak zadarmo degustace ( a jak u tveho clanku videt, o polska piva je zajem)...a ja zadne clenstvi nenabizim, jeste ty degustace zpoplatnuju. CO ja jsem to za cloveka:)
Koźlak, (Luděk, 26.01.2007 14:13) celé vlákno | reagovat
Koźlak bo dla przikladu Źywiec se piszu tak asi, nie (ty wasze czeske Husowe nabodeniczka, cholera :-) )?
Frater a ostatní, (Tomáš Erlich, 26.01.2007 14:03) celé vlákno | reagovat
Ohledně piva Frateru, musím zcela souhlasit s Romanem. Ale na druhou stranu, každý má trošku jinou chuť a to je vlastně dobře. Jedno z dalších skvělých piv je dle mne lodzskie mocne, zcela výtečné pivo, nejen skvělé a plné chuti, ale též krásné barvy. Ale Romane, ohledně Kožlaku, nad "Z" není tečka, ale čárka! :o))) A když už jsme u Kožlaku, zcela výtečný je též i Kožlak kvasnicový světlý, ( pův.extrakt 14,5% )! Prostě skvělé, ale vím, že milovníkům nejen extra hořkých piv Polsko nikdo pivně k duhu nepřijde...
To Jiří Jobánek, (Roman Holoubek, 26.01.2007 13:17) celé vlákno | reagovat
O Porterech jsem se již zmínil, také je chválím, ale dovolil bych si oponovat k některým Vašim hodnocením (mám na jazyku asi jiné chuťové pohárky:-)
Musím konstatovat, že mne naopak mile příjemně překvapil Okocim Palone. Ano název slibuje něco jiného, ale jedná se o příjemné tmavé pivo s výrazně sladkým chuťovým vjemem. Co se týče piva Frater 1623 - svrchně kvašený, pak mne zcela uspokojil a řekl bych, že je zcela v kontextu stylu belgian abby ale. Mám rád tento styl, znám řadu originálů a pivo Frater se nemá za co stydět.
Pravda v pivu Dog in the Fog nelze najít vůbec nic zajímavého a souhlasím, že některé novinky a zvláště různá ochucená piva nejsou nic extra. Ale na Kožlak (je tam nad písmeno z tečka) - na ten si nenechám sáhnout a opakuji - to nejlepší co jsem doposud z polských piv pil.
Aktuální postřehy z "polské pivní scény", (Jiří Jobánek, 26.01.2007 12:19) celé vlákno | reagovat
Osobně se domnívám, že za ochutnání stojí většina silných tmavých porterů (baltic porter).
Je to koneckonců klasický styl pobaltských oblastí a Poláci ho skutečně uvařit umí!
Ač se jedná o spodně kvašené produkty nabízí to, co od daného stylu máme očekávat.
Všechny Portery mají téměř stejné parametry: Alc. cca 9,0%Vol. původní extr. maldiny- 22%. Chuťové vlastnosti mají rovněž velmi podobné: plné aroma pražené kávy a čokolády doprovázené jemnou chmelovou suchostí. Výrazně tělnaté, robustní s dlouhým dozníváním.
Je jen škoda, že se již nevyrábí Okocim- Porter. Nejdostupnější značky jsou asi Zywiec- Porter, Lodzjie Porter a EB- Porter. Všechna vynikající. Osobní zkušenost s pivem Strzelec- Porter bohužel nemám, ale další produkty z tohoto pivovaru (Mocne...) mě zrovna nenadchly.
Mimochodem narazil jsem i na jednu pravděpodobně svrchně fermentovanou výjimku, kterou je Staropolskie- Original Porter z pivovaru Browar Staropolski, Zduńska Wola.
Je to mimořádně uspokojivé pivo. Na objem alkoholu a svůj styl je překvapivě málo tělnaté. V chuti je lehce ovocné s výraznými praženými podtóny a jemnou nakyslostí. V závěru má hřejivé alkoholové doznívání.
Výběr piv v supermarketech je skutečně neobyčejně pestrý, zvláště britská a belgická piva. Takové lahůdky jako piva z pivovaru Young´s a navíc za cenu menší než v samotné GB... (supermarkety Auchan).
Nejhorší zklamání mi přinesly "novinky", které polské pivovary v současnosti přináší na trh.
Člověk se těší na bůhvíjaké chutě a výsledkem je pak obvykle totální fiasko. Divím se, že se vždycky znovu nechám napálit a koupím zase nějaké nové a téměř vždy vždy špatné pivo.
Jen pár příkladů z loňského roku:
Belfast 16- Irish Style (Browar Jablonowo), drze inzerované jako "irish stout" je ve skutečnosti obyčejný, dosti chuťově odpudivý, rubínový ležák, stejně tak pivo Dublin (Browary Warninsńsko- Mazurskije) nemá nic společného se stoutem, ke kterému se hlásí. Jedná se o nechutný tmavý ležák. Další piva hrající si na typ "irish red ale" byla Dog in the Fog (Browar Tyskie) a Irish Beer (Browar Kormoran). Pod oběma se skrývaly rubínově zbarvené ležáky nevalné chuti.
Co se piva Okocim- Palone týče, domnívám se, že je to tak dva roky stará novinka, ale mě tedy neoslovilo. Naivně jsem pod tímto názvem očekával "rauchbier":-).
Rozpaky lze pocítit i u piva, které má být vařeno v "klášterním stylu (abby ale)"- Frater 1623 (Alc. 7,6%Vol. 16,3% Wag.) z Belgia Browar v Kielce. Pivo je sice svrchně fermentované, avšak, chuťově zrovna uspokojivé není a s klášterním stylem nemá společného vůbec nic.
Pivo Kozlak (Alc. 7,8%Vol. Ekstr. 18% Wag.) z Browary Warninsńsko- Mazurskije. Browary Jurand, mě rovněž nepřišlo nikterak geniální, v podstatě se jedná o pivo typu bock (resp. doppelbock), ale k jeho bavorským pravzorům má co do kvality ještě hodně daleko. Nicméně jak by řekl Švejk: "bylo to ještě ucházející".
Licenčně vyráběná piva, která jsem ozkoušel Palm, Kaltenberg, těžce pokulhávala za svými originály.
Osobně si v klidu dopřeji některé světlé ležáky Zywiec a Tyskie. Nejsou to žádné "špeky", ale považuji je za vcelku ucházející.
No na povídání a psaní o polském pivovarnictví by toho bylo ještě mnoho... Jen chci varovat před nabubřelými názvy a lákavými etiketami... Polsko nakonec není oblastí mého "pivního zájmu":-)


.


degustace polských piv, (Tomáš Erlich, 26.01.2007 11:48) celé vlákno | reagovat
Ad WEETEK: Jenom technická... pro upřesnění... Degustace polských piv bude určena samozřejmě převážně pro členy SPP a teprve v případě volných míst bude nabídnuta i ostatním. Rád bych ji udělal zcela volně a pro všechny, ale nebude to pravděpodobně vzhledem k možnostem asi možné. ( Už proto, že naše degustace jsou zadarmo!!! ) Přesto se pokusím(e) uspokojit i co nejvíce zájemců z řad nečlenů SPP, ale přesný počet nejsem schopen garantovat. PS: pro posílení šancí pak není nic jednoduššího, než vstoupit mezi nás... :o))) PPS: Není to pane šéfredaktore příliš velká reklama zadarmo? :o))
Degustace polských piv? Ohó!, (Weetek, 26.01.2007 11:22) celé vlákno | reagovat
To bych si dal líbit! Tak velký soused, tak velký trh a já o něm vím tak málo. Možná nejsem sám. Moc rád bych si obzory rozšířil. Polsko jsem naposledy navštívil snad před osmi lety, kdy jsme jeli od jihu až na sever po polských národních parcích. Cestou jsme i leccos ochutnali a vzpomínám si, že chuťové zážitky sahaly od stěží pitelných břeček (Elblag, Suwalki, Dojlidy a naprosto úděsné pivo jménem Jagiello, o kterém jsem později už nikde nic bližšího nenašel, ale připravilo mi opravdu "nezapomenutelnou" noc) až po velmi zajímavé zážitky, nejvíc si asi vzpomínám na už zmizelou značku Jan Hevelius z Gdaňsku.
polská "Plzeň", (Tomáš Erlich, 26.01.2007 09:39) celé vlákno | reagovat
Tak to je ono! Před dvěma lety byla "plzeň" výtečná, loni již značně povadlá a letos už je to obyčejné europivo. A proč? Důvod je zcela jednoduchý. Dělají to všechny pivovary stejně ( kteří rozjíždějí výrobu svého piva v cizině ). Nejprve 80% svého piva pracně dováží a míchá s 20% místního uvařeného piva a takto se v průběhu měsíců pozvolna poměr obrací až jednoho dne ( až si "místní" zvyknou ) se tzv.originální pivo vaří už jen tam. A jestliže pak ještě po čase se tu a tam v leččems ubere, výsledek je jasný... Akorát nevím jak jsou nadšení v SABu, když vedle té jejich Plzně se naštěstí v Lodži dá na řadě míst ( kteří vlastní pivní fajnšmekři ) sehnat i originální Plzeň.... Rozdíl musí být totiž propastný. Ale nebyl...!!!! A souhlasím s tím, že v prvopočátku to bylo zcela výborné pivo!
Ad Tomáš Erlich, (Roman Holoubek, 26.01.2007 09:29) celé vlákno | reagovat
Tomáši, polský Prazdroj jsem pil záhy po spuštění jeho výroby v Polsku. Od té doby ne. Vidím, že si jej letos znovu koupím. Víš rád ochutnávám nová piva a ty mě přesvědčuješ, že polský Prazdroj je další nové pivo - jiné než předloni :-)(

Jak jsem napsal i pro mne je jedničkou Kožlak. a potvrzuji, pozapoměl jsem Pobaltská piva - nejsnadnější cesta jak se k nim může Moravan, Slezan a Čech dostat.
Ad Martin a Roman, (Tomáš Erlich, 26.01.2007 08:50) celé vlákno | reagovat
Ještě dříve než zde uvedu svůj druhý díl povídání o polském pivu, věnovaný převážně zajímavostem z oblasti pivní reklamy a nového lodžského minipivovaru, rád bych reagoval na dvě věci:
Ad Roman: Je pravda, že výběr piv ve všech hypermarketech, ale i malých krámcích, či pubech a hospůdkách je opravdu veliký a můžeme jen slepě závidět. Chtěl jsem jen dodat, že vedle již zmíněných cizích piv, jsou zde hlavně ve větších obchodech též velmi dobře k sehnání i piva ukrajinská a baltická ( což je též velmi zajímvá skupina piv ). Ohledně polského Prazdroje, pak Romane s tebou bohužel už nesouhlasím. To platilo před rokem. Bohužel to co jsem pil před týdnem mi vzalo veškeré iluze ( a nebylo to výčepem ). Pivo zcela jiné, prázdné, slabé ( chuťově mi připomínalo licenční europiva ) - prostě něco se stalo. Něco je zcela jinak..... :o(
Ad Martin: Naprostá pravda! jedno z absolutně nejlepších polských piv je skutečně polotmavý kvasnicový Kožlak z pivovaru Amber ( 15,1% extraktu, 6,5% alkoholu ). Také proto jsme si hned několik kartonů tohoto piva přivezli i s sebou domů. Navíc, když jsme před dvěma lety dělali jako SPP ve spolupráci s Bractwem piwnym oficiální degustaci polských piv, toto pivo zcela bezkonkurenčně zvítězilo. Bude-li zájem i zde mezi čtenáři, rádi tuto akci po dvou letech znovu zopakujeme ( a to cca někdy v polovině května ).
Piwu czecś!
To Martin Borský, (Roman Holoubek, 26.01.2007 08:16) celé vlákno | reagovat
Ano, Brackie je stále na trhu a patří k chutným variantám, dosti podobným našim hořčím pivům (a ačkoli patří do velkého uskupení, stále, jako Ostravar, vaří klasicky). Potvrzuji Okocim Mocne, bez zajímavostí není ani Okocim Palone. V Polsku byly vždy velmi chutné Portery. Škoda, že už zmizel Okocim Porter, ale zmiňovaný Strzelec je také výborný. Doporučuji se podívat i na piva z funglovky - pod belgickým jhem z Belgia browar - především piva Frater. Ale můj tip na to nejlepší co jsem z polských piv pil je Browar Amber a jeho kvasnicové polotmavé "Kožlak" - lahůdka
12
Vyhledávání