úvod
homepage

Komentáře

článku: Polské pivní postřehy 2007 – 1.část (Polské pivo roku)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

to Zbyněk Holan, (Standa Jakoubek, 26.01.2007 07:55) celé vlákno | reagovat
.... postřeh nepivní, leč lingvistický (inspirovaný tvým vtipem) - vloni v řijnu jsme byli na jedný mezinárodní akci v Maďarsku a byli tam i Poláci; a když tam polská kolegyně Agnieska (nevím, jestli to píšu správně) pobíhala a pokřikovala něco v tom smyslu, že "šuka pana Mieska", tak jsme s kolegama panu Mieskovi jen bledě záviděli :-); jak malý kluci, tož tak :-)
Přeprašam, (Zbyněk Holan, 25.01.2007 22:31) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se pšonskim piwam, ale ješce jsem je nešmakoval.

Reaguji na English Pale Ale z Primátoru - www.primator.cz -(složení: voda, ječné slady, pšeničný slad, oves, upravený chmel, antioxidant E300), alkohol: 5% obj.

Kde ho lze sehnat?? V PKK přeci. Točené a lahvové. Není špatné, ale trochu slabé v porovnání s Pale Ale.cz, chybí chmelení za studena a přebývá pasterace.

Piwu zdarek!

P.S. pšonski ftip: pan šuka měškanie? Nie pan měška šukanie!
PIWO, (Martin Borský, 25.01.2007 21:27) celé vlákno | reagovat
Pivo je v Polsku opravdu různé. Pokud jsem měl možnost ochutnat, tak částečně (nikoliv vždy) platí, že čím větší pivovar, tím mizernější chuť. Příkladem za všechny by mohl být EB z Elblagu nebo Haineken - ten, co se vozí v půllitrových lahvích i k nám. To je pro mě příklad odporné chuti.
Na druhou stranu Okocim Mocne, byť z produkce velkých, mě chutnala.
Výborné je (aspoň doufám, že to pořád platí) pivo Brackie z pivovaru v Těšíně. Tenhle menší pivovar, který je od ČR vzdálen jen stovky metrů vaří skvělé hořké pivo, i když patří do Grupy Žiwiec, tedy k těm v Polsku největším.
Ochutnal jsem také jednu desítku z menšího pivovaru - Browar Suwalki. Pivo z tohoto pivovaru ze severovýchodu Polska mi přišlo podobně nepitelné, jako zmiňovaný Haineken...
Naproti tomu můžu jen doporučit pivíčko z pivovaru Lwowek Ślaski. Taková dobrá regionální značka. Ochutnal jsem na vodě při sjíždění řeky Bobr (nasedá se asi 30 km za harrachovským hr. přechodem) před pár lety. Jak pivo, tak řeku můžu vřele doporučit!
Výběr polských piv je velký také v každých vesnických potravinách, které většinou slouží také jako "hospoda".
Jestli máte možnost, doporučuji zajet do Polska pro vzorky tamních piv. Stojí jen o málo víc než u nás a rozšíříte si tak své pivní obzory...!
to Míra Šmíra, (Jiří Kaňa, 25.01.2007 19:42) celé vlákno | reagovat
Kde je to nové logo k vidění?? Dík.
Polská piva - výběr z mnoha, (Roman Holoubek, 25.01.2007 18:37) celé vlákno | reagovat
Polská piva, zdá se, že je to poměrně velká neznámá pro naše pivaře. Teda až na Tomáše Erlicha a jeho partu (sorry Tome - SPP :-)

Já díky naší akvizici v Polsku jsem si jich už nějakou řádku koupil a musím konstatovat, že se jedná stále o nevyrovnaný trh. Od velmi chutných až po piva s různými výrobními vadami. Ale něco polským pivařům můžeme určitě závidět. V každém super-hyper je obrovský výběr nejen místních značek (velmi populární je i kategorie piw mocnych, ale i ochucených, objevují se i svrchně kvašené věci), ale je zde velký výběr zahraničních piv. Německo, Rakousko, Velká Británie, Belgie, Nizozemí, ...

PS: srovnával jsem český a polský lahvový Prazdroj a přes velmi podobnou chuť byl Polský o něco lepší, takový plnější a harmoničtější v chuti!
Pale Ale, (Míra Šmíra, 25.01.2007 17:27) celé vlákno | reagovat
Diskuse se zvrhá od polských piv k náchodskému, asi je PL pro nás málo známý a možná i zajímavý trh (sám sem ochutnal tak čtyři za svůj život - Žiwiec, Okocim, Najlepšie nebo tak nějak z druhý strany Tater, čtvrtý nevim). Ale zpět k Ale: soukromě si myslím, že se náchodským ani pořádně nevrátí náklady na zalistování do řetězců, etiketa vypadá moc pěkně, mě jako zvídavce i chuťově uspokojuje, ale konzervativní zbytek českého pivního trhu? Nevim, nevim...
Jo a když jsme u těch polských piv, co říkáte na nový Budvar :), co název a logo PARDÁL? Můj první dojem z loga je něco mezi americkým MPíkem a Mr. Properem....
Primátor Ale v Brodě, (Martin Borský, 24.01.2007 20:03) celé vlákno | reagovat
Hned od uvedení na trh je toto výborné pivo na pultech Pivní Klenotnice v Havlíčkově Brodě. Problémy se zalistováním nemáme.
English pale ale z Primátora, (Tomáš Erlich, 24.01.2007 17:21) celé vlákno | reagovat
Dobrý den! Vzhledem k tomu, že jsem měl minulý týden možnost mluvit s "náchodskými", vím že měli jistý problém s obchodními řetězci, protože je nechtěli "zalistovat". V tuto chvíli by ale mělo být již vše dojednáno a během několika dní ( max 2 týdnů ) bude pale ale běžně a dobře k dostání.
Ale z Náchoda, (Tomáš Maier, 24.01.2007 16:20) celé vlákno | reagovat
Včera byl tematický večer o tomto pivu v Karlíně v Pivovarském klubu, předpokládám, že ho tam měli i v točené podobě. Lahvové tam mají určitě. Jinak já ho zakoupil na Vánočních trzích.
k palle ale z Primatoru, (bar, 24.01.2007 15:44) celé vlákno | reagovat
Mate nekdo zkusenosti, kde se da Primator Palle Ale u nas sehnat? V novinarske zprave bylo uvedeno, ze bude i ve velkych obchodnich retezcich, ale zatim kde nic tu nic (teda aspon Tesco, Hypernova).
12
Vyhledávání