úvod
homepage

Polské pivní postřehy 2007 – 1.část (Polské pivo roku) vytisknout článek

Přidáno: 24. ledna 2007  •  Autor: Tomáš Erlich
průměrné hodnocení Hodnocení: 0,83 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 8375x

Tak jako již tradičně, na konci ledna každého roku, probíhá v Lodži v Muzeu kinematografie slavnostní vyhlášení polského piva roku, které pořádá polská pivní organizace Bractwo piwne. Nejinak tomu bylo i letos a 21.1.2007 byli zástupci českého Sdružení př

Vítězné polské pivo je vždy známo již několik týdnů před samotným vyhlášením a je výsledkem prostého součtu umístěních, kterého toto pivo dosáhlo ve všech třech degustačních soutěžích v Polsku a v jedné anketní soutěži.


Z.Olobry a M.Suliga se chystají předat cenu

Letos se jím stal porter Strzelec ze stejnojmenného pivovaru, patřící k nadnárodní skupině (původně dánské) Royal UNIBREW, která vlastní v Polsku například i pivovar Brok. ( Více o této nadnárodní skupině se lze dozvědět na www.royalunibrew.com ).

Cenu za pivovar přebírala ředitelka pivovaru, paní Agata Czarnecka. Při rozhovoru s ní jsem zjistil i několik zajímavostí z pivovaru. Pivovar - bohužel tak jako ostatní z této pivovarnické skupiny - nepoužívá tradiční způsob vaření, ale používá CK tanky, HGB technologii apod. Výstav pivovaru je 500.000 hl, což mne sice připadá hodně, dle slov paní ředitelky však jde o malý výstav a je třeba ho rozhodně zlepšit a doufá, že i toto ocenění jim k tomu částečně pomůže. Rozhodně nám prý však závidí naši spotřebu piva na hlavu.


Pár slov od zástupce polského svazu pivovarů

Zajímavostí pak je, že na druhém neuváděném místě, skončilo nealkoholického pivo z pivovaru Perla, ( její „piwo mocne“ vyhrálo titul Polské pivo roku minulý rok ), neboť v této soutěži může vyhrát jakýkoliv typ a druh piva napříč všemi kategoriemi.


Všechny ceny pěkně pohromadě

Samotnému pivu porter Strzelec nelze nic vytknout ( v rámci své kategorie ). Má krásnou tmavou barvu, je příjemně stopově nahořklý a je výrazně sladový, nikoliv však sladký. Stejně o pivu hovoří i nejlepší polský degustátor ( z Bractwa piwnego ), Marek Suliga, jenž připomíná i podobnost s porterem Okocim, který je však přeci jen poněkud sladší, zatímco porter Strzelec je zcela chuťově čistý. Nejen v chuti, ale i ve vůni. V případě možnosti doporučuji ochutnat, rozhodně budete mile překvapeni. Pivo je porterem baltického typu a má 22% původního extraktu a 9% alkoholu. O ostatních pivech a polských pivních zajímavostech se zmíním v návazném článku.


Strzelec Porter

Bez zajímavosti však pro české čtenáře nebude informace, že na samotném vyhlášení se vedle vítězného porteru čepoval i ležák z pivovaru Brok, ale hlavně též palle ale z pivovaru Primátor na který byla posléze i nejdelší fronta. Ale ani tím však propojení s českým pivem nekončí, neboť jako překvapení a dar pro ředitelku pivovaru byl i připravený krásný obraz, celou dobu však schovaný za kartony piv z belgických pivovarů a pivovaru Zlatopramen !!! Tak řekněte, nemohli jsme se tak trochu cítit jak doma? :o))))

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 30 komentářů, poslední komentář: 27.03.2007 18:32 Komentovat
ż, ź MirEgg27.03.2007 18:32
Jen pro upřesnění, Brackie, Koźlak (v češtině to znamená "překvapivě" Kozlík ;-D ),...
Bratskie vede Martin Jarošek15.02.2007 07:49
Ze všech polských piv mi prozatím nejvíce chutnalo Bratskie z Czieszyna, pak produkty...
to Jiří Kaňa Míra Šmíra01.02.2007 12:12
Sorry, nebyl jsem pár dní na webu, takže až dnes: utajované logo a název nového,...
email Tomáš Erlich01.02.2007 09:59
Stačilo kliknout na mé jméno v příspěvku pod, ale zasílám i tak v této podobě:...
že by nový člen? Zbyněk Holan30.01.2007 15:29
Děkuji za pozvání. Mejl na Vás bohužel nemám, ale mám na Zdendu Š., takže se určitě...
SPP Tomáš Erlich28.01.2007 22:13
To Zbyněk: Dobrý den! Díky za zprávičku a rádi Vás vezmeme za slovo a uvítáme někdy...
Také se hlásím Zbyněk Holan28.01.2007 15:17
Také bych se rád účastnil degustace polských piw. Klidně i vstoupím do SPP...Kluci jsou to...
Tome, diky honza26.01.2007 23:33
Tome, diky:). Hned se mi bude lepeji usinat:)). TAk posli ten oslavny clanek na SPP a pristi...
Vyhledávání