Komentáře
článku: Dost bylo piva!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Ano výroba vína je náročná na množství nádob-tanků v kterých víno zraje, Výroba piva je zase náročá na energie. Vinaři nepotřebují při lisování výrazně větší energii než pivovar na šrotování sladu. Nic nevaří, nic nechladí. V našem daňovém bordelu se jedná o naprosté nadržování jednoho druhu podnikání na úkor druhého. Nejvýraznější je to vidět u nutnosti se nahlásit jako daňový subjekt. Pivař před první várkou. Vinař až překročí 2000litrů na dospělého člena rodiny. Přiznání k dani z příjmu až po překročení hranice prodeje zemědělských nadproduktů. Každej stánkař s buřtama musí platit daně, ale malý vinař se sklípkem, hostí pražáky, neplatí žádné daně a může brečet jako nezaměstnaný na úřadě.
Ale taky chladí a ohřívá.
Ale vzdyt ve svete se vari spousta pivnich stylu, ktere zraji delsi cas nez Vami zminovany mesic...namatkou barley wine(jecne vino, piva maji deset a vice procent alkoholu), imperial stout, lambik...nektere zraji tri a vice let.
Spotřební daň by měla být vyměřována dle % alkoholu. Náročnost technologie by měla být podružná. Osobně tuhle výhodu vinařů, stejně jako nepoměr 200l vs 2000l doma vyrobeného pití, nechápu
Hm, přezíravý pohled jednoho vinaře :-( Pořád říkám, že víno pijou snobové a podobní týpkové a jak je vidět, je na tom dost pravdy...
V roce 2008 bylo vyrobeno 820 000 hektolitrů vína v celé České republice, to jest 62,5% výstavu Budějovického pivovaru(ten činil v roce 2008 1 313 000 hektolitrů piva).
Chcete se opravdu srovnávat s průmyslem,jehož celková výroba je menší než výstav jednoho velkého pivovaru ???
Chcete se opravdu srovnávat s průmyslem,jehož celková výroba je menší než výstav jednoho velkého pivovaru ???
a whisky? te se vyrobi jeste min. Mozna by mela byt uplne bez dane:)
plně s vámi souhlasím :o)
Odkud čerpáte svoje informace o výrobě vína?Můžete dodat odkaz?A nejedná se jen o ty podchycené celním úřadem, kteří překračují onu povolenou hranici 2000litrů na osobu? Co ti malovýrobci, kteří jedou na 1900litrů ročně?Takových jsou mraky a podchyceni asi nebudou. Proč mají vinaři nezdaněných 2000 litrů s průměrným obsahem alkoholu řekněme 11% oproti domácím výrobcům piva s povolenými 200litry(průměr řekněme 4% alk)?Nemělo by to být naopak?A kolik těch malovýrobců vína dělá dlouhozrající vína?Co znám, tak většina z nich jede od sklizně do sklizně a do archivu jim toho moc nezbývá.
Informace pochází ze zdroje : Situační a výhledová zpráva Réva vinná a Víno Duben 2009. Vydalo MZe.
A Znáte nějakého domácího vařiče piva co má doma 2OO litrů piva?
Kolego, pletete si pojmi s dojmi!Domácí vinař tedy ten, kdo víno vyrábí pro svoji domácí potřebu, ten totiž nesmí prodat ani kuličku z hroznu !!!
A co domácí paliči kořalky ? :o)
A Znáte nějakého domácího vařiče piva co má doma 2OO litrů piva?
Kolego, pletete si pojmi s dojmi!Domácí vinař tedy ten, kdo víno vyrábí pro svoji domácí potřebu, ten totiž nesmí prodat ani kuličku z hroznu !!!
A co domácí paliči kořalky ? :o)
Domací paliči kořalky jsou delikventi-doma si nemůžu dle zákona vypálit ani deci=to sem vůbec netahejte. Pokud vypálím v pálenici, jsem limitován určitým množstvím čistého alkoholu na osobu a tím pádem jsem podchycen a odvádím daň.
A stejně jako domácí vinař ani domácí pivař nemůže prodat ani litr své produkce-to jsou mé dojmy a pojmy;-) Dokážete obhájit nepoměr povolené výroby nezdaněného množství piva a vína?Proč myslíte, že je daleko víc domácích vinařů než pivovařičů? Ale asi to nemá smysl řešit takto přes net.
A stejně jako domácí vinař ani domácí pivař nemůže prodat ani litr své produkce-to jsou mé dojmy a pojmy;-) Dokážete obhájit nepoměr povolené výroby nezdaněného množství piva a vína?Proč myslíte, že je daleko víc domácích vinařů než pivovařičů? Ale asi to nemá smysl řešit takto přes net.
Dle svých zkušeností vím, že je snadnější doma uvařit pivo než vyrobit víno (z révy vinné). Proto si myslím, že by mohlo být více pivovařičů.
U výroby domácího vína je třeba míti vinohrad.
U výroby domácího vína je třeba míti vinohrad.
Dle svých zkušeností vím, že je snadnější doma vyrobit víno než uvařit pivo (z ječmene a chmele).
U výroby domácího piva je třeba míti pole a chmelnici... :-)
U výroby domácího piva je třeba míti pole a chmelnici... :-)
Trumf! :-)
to mně stačil internet :o)
Mám dojem, že kolega si pojmy s dojmy neplete a i kdyby, alespoň zná pravopis. Jinak citace ze zákona:(1) Plátcem není fyzická osoba, která na daňovém území České republiky vyrábí výhradně tiché víno (§ 93 odst. 3), za podmínky, že celkové množství vyrobeného tichého vína za kalendářní rok nepřesáhne 2 000 litrů. Při uvedení tichého vína vyrobeného fyzickou osobou na daňovém území České republiky do volného daňového oběhu povinnost daň přiznat a zaplatit nevzniká, pokud jsou splněny podmínky uvedené v § 92 odst. 1 až 3.
Takže zcela evidentně jsou vinaři velice zvýhodněni.
Navíc uvádím citaci návrhu poslance Koudelky, když navrhoval, aby se vinaři nemuseli registrovat:Nicméně výrobci tichého vína jsou povinni plnit povinnosti plátce a registrovat se a evidovat podle zákona o spotřební dani. Z tohoto systému můj pozměňovací návrh vylučuje malé, velmi malé, v podstatě mikrovýrobce tichého vína, kteří vyrobí menší množství, než jsou 2000 litrů na rok, přičemž podotýkám, že stejně by i přes svoji případnou evidenci neplatili žádnou spotřební daň, tudíž jde jenom o administrativní zmenšení zátěže, které nemá žádný dopad na státní rozpočet.
Jestliže je vinař s 1999 litry mikrovýrobce, co je potom asi pivař i s třeba 199 litry. A navíc je pro stát zřejmě tak důležitý, že administrativní zátěž nevadí.
Bohužel je vidět, že pivaři nemají v parlamentu své lidi na rozdíl od vinařů.
Takže zcela evidentně jsou vinaři velice zvýhodněni.
Navíc uvádím citaci návrhu poslance Koudelky, když navrhoval, aby se vinaři nemuseli registrovat:Nicméně výrobci tichého vína jsou povinni plnit povinnosti plátce a registrovat se a evidovat podle zákona o spotřební dani. Z tohoto systému můj pozměňovací návrh vylučuje malé, velmi malé, v podstatě mikrovýrobce tichého vína, kteří vyrobí menší množství, než jsou 2000 litrů na rok, přičemž podotýkám, že stejně by i přes svoji případnou evidenci neplatili žádnou spotřební daň, tudíž jde jenom o administrativní zmenšení zátěže, které nemá žádný dopad na státní rozpočet.
Jestliže je vinař s 1999 litry mikrovýrobce, co je potom asi pivař i s třeba 199 litry. A navíc je pro stát zřejmě tak důležitý, že administrativní zátěž nevadí.
Bohužel je vidět, že pivaři nemají v parlamentu své lidi na rozdíl od vinařů.
Ve znění zákona u piva je v odstavci o osvobození daně u rodiny výrobce do 200l podmínka, za podmínky že nedojde k prodeji, ale povinnost se nahlásit před první várkou.
U vína osvobozen se nahlásit kdo jednotlivec vyrobí do 2000l tichého vína, bez nutnosti se nahlásit a bez podmínky o prodeji. Prodej je možný stejně jako když u silnice prodám přebytek svých brambor. Osvobození od daně a povinnosti živnostenského oprávnění na takovýto prodej viz.prodej zemědělských nadproduktů. Ale panu Nechranovi nemá cenu něco vykládat, on Chrání jen tu vinou pravdu.
U vína osvobozen se nahlásit kdo jednotlivec vyrobí do 2000l tichého vína, bez nutnosti se nahlásit a bez podmínky o prodeji. Prodej je možný stejně jako když u silnice prodám přebytek svých brambor. Osvobození od daně a povinnosti živnostenského oprávnění na takovýto prodej viz.prodej zemědělských nadproduktů. Ale panu Nechranovi nemá cenu něco vykládat, on Chrání jen tu vinou pravdu.
Pokud mě paměť neklame, tak v době tvorby zákona o spotřebních daních kvůli pivu lobboval pouze pan Bernard a ostatní pivovarníci s podobnáým výstavem a vymohli si nižší daň. Domácí vařiči tam neměli a doposud nemají nikoho,kdo by podpořil. A navíc vinaři spolu s rodinnými příslušníky byli a jsou poměrně velká skupina lidí a jejich hlasy mohou ve volbách přinést do stranických pokladen poměrně dost peněz.
To je právě ono, vinařská lobby z jižní moravy, tradiční bašty křesťanů a bez nich se neobešla žádná porevoluční vláda. Později přišla evropskouniiní lobby francouzská a stanovení v několika zemích EU nulové daně. A to i na(hlavně) dovážená vína.
1 | 2 |
Vyhledávání
Z vašeho (pivního) pohledu jsou vinaři zvýhodňováni. Pánové a co víte o vinařství, kromě toho že se víno nevyrábí z chmele, sladu a vody? Jen pro srovnání, výroba jednoho vína trvá i několik let než se vydá ze sklepa za zákazníkem. Pivo to stihne v některých pivovarech do měsíce.Pojem "sladové víno" už totiž v české legislativě existuje. Označuje nápoj vyrobený alkoholovým kvašením sladových výluhů pomocí sulfitových kvasinek, zatímco pivo je vyráběno za použití jiných kvasinek. V případě používání zmíněného pojmu pro pivo by docházelo ke klamání spotřebitele.