Komentáře
článku: Pivní speciály mají svojí soutěž
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
ještě jednou se omlouvám za nařčení. Děkuji za upřesnění pravidel soutěže. Bylo by ještě zajímavé dát dohromady seznam , alespoň z větší části přesný, přihlášených piv.
Rád bych doplnil několik informací k soutěži. Použit byl nominační princip, známý již řadu let na veletrzích, ale pro soutěže piv u nás zcela nový. Piva nebyla bodována, ale nominována, a to bez předem daných požadavků na počty. K získání např. 1. ceny bylo nutným minimem 12 nominací z 20 a nadpoloviční většina nominací na 1. místo. Ta diskutovaná švestka získala 19 nominací z 20. Degustace byla anonymní, ale u kategorie neobvyklých piv mohl výrobce připojit deklaraci vlastnosti, kterou byl nápoj odlišný. Porotu tvořilo celkem 20 lidí ve dvou panelech (bez jakéhokoli vztahu k výrobcům vzorku) z toho 12 nezávislých degustátorů, z části z VÚPS, z větší části z kruhů lidí, kteří mají zkušenosti s neobvyklými pivy. 8 zbylých byli zčásti novináři, ale byl tam i člověk, který pravidelně degustuje potraviny a studoval potravinářskou senzoriku. Protože profesionálové tvořili 60%, bylo možné dát váhu každému jednotlivci stejnou. A zajímavé je, že s výjimkou asi dvou vzorků se oba panely velmi dobře shodly - jak u těch nominovaných, tak u těch z opačného konce. Soutěž byla zajímavou zkušeností, určitě se budou některé věci upravovat (především zadání kategorií, které bylo letos hodně volné). K poslední věci - úspěšnému lobování: je to jakýsi signál doby, signál nedobrý, protože ať se koná jakákoli akce, vždycky se řada z nás domnívá, že je ve hře něco nečistého (a bohužel někdy právem). Za sebe mohu říct jen jedno - metodika hodnocení soutěže je můj nápad a nikomu bych nedovolil, aby ho mrzačil nějakými čachry. Kromě mé osoby průběžné výsledky neviděl nikdo, ani pořadatel soutěže (agentura Port), navíc Ing. Vacl by se ani o nic podobného nepokusil. Dělám soutěže (Pivex, České pivo, Cena českých sládků) už 15 let a ještě nikdy se nestalo, že by se kdokoli pokusil ovlivnit výsledky nebo zjistit, jak si stojí, dokud není po soutěži. Kdo mě zná, ví, že se snažím říci účastníkům maximu, co mi dovolí pravidla a organizátoři, ale pokud jsou výsledky jakkoli embargované, vědí i mí nadřízení, že nemá smysl jakkoli vyzvídat (navíc mi ani Alzheimer nedovolí nic říct už pět minut po skončení). Ale fakt je, že negativní důkaz čehokoli je zpravidla nemožný.
Degustační soutěže jsem se zúčastnil coby člen poroty, tak se trochu vyjádřím.
Ad Dědek: Pan Frantík nám na závěr řekl kdo byl kdo, takže mohu konstatovat, že Budvar byl jediný ze supervelkých, Prazdroj, Staropramen, Heineken ani PMS v soutěži nebyly.
Ad Hroch: V kategorii neobvyklých piv byla tři nealka, neochucená jsem vyřazoval, tomu švestkovému jsem dal nejhorší možnou nominaci. Jediné, co dle mého stálo za něco, byly ony tři svrchňáky z Náchoda. Ale nezapomeňte, že pak ještě byla laická část a sčítalo se to. Taky mi tam zařazení nealko piv nesedělo.
Nevím, jak ostatní degustátoři, ale nikdo mě ze Svijan ani z jiného pivovaru předtím nekontaktoval, záležitost ohledně lobbyingu je opravdu úsměvná. Rovněž úsměvný je názor, že Svijany musely získat víc ocenění než Primátor - oba pivovary měly shodně po třech vzorcích. Moc nerozumím výrazu "někdy jsou ceny za stálost chuti (bezchuti), za odvahu (přijít z novým výrobkem), za možnost uspořádat degustační soutěž (SPP) atd.". Jsem v nejužším vedení SPP a co mi paměť sahá (jsem v SPP od roku 2004), jsme vlastní degustaci dělali vždy na neutrální půdě, naposledy v salonku hotelu Alton v Praze a vzorky piv nominovaných členskou základnou jsme si vždy kupovali.
Ad Dědek: Pan Frantík nám na závěr řekl kdo byl kdo, takže mohu konstatovat, že Budvar byl jediný ze supervelkých, Prazdroj, Staropramen, Heineken ani PMS v soutěži nebyly.
Ad Hroch: V kategorii neobvyklých piv byla tři nealka, neochucená jsem vyřazoval, tomu švestkovému jsem dal nejhorší možnou nominaci. Jediné, co dle mého stálo za něco, byly ony tři svrchňáky z Náchoda. Ale nezapomeňte, že pak ještě byla laická část a sčítalo se to. Taky mi tam zařazení nealko piv nesedělo.
Nevím, jak ostatní degustátoři, ale nikdo mě ze Svijan ani z jiného pivovaru předtím nekontaktoval, záležitost ohledně lobbyingu je opravdu úsměvná. Rovněž úsměvný je názor, že Svijany musely získat víc ocenění než Primátor - oba pivovary měly shodně po třech vzorcích. Moc nerozumím výrazu "někdy jsou ceny za stálost chuti (bezchuti), za odvahu (přijít z novým výrobkem), za možnost uspořádat degustační soutěž (SPP) atd.". Jsem v nejužším vedení SPP a co mi paměť sahá (jsem v SPP od roku 2004), jsme vlastní degustaci dělali vždy na neutrální půdě, naposledy v salonku hotelu Alton v Praze a vzorky piv nominovaných členskou základnou jsme si vždy kupovali.
omlouvám se jestli jsem tak trochu nechtíc někoho nařkl.
Ono když už se to zmiňují některé podrobnosti v diskuzi a přesné informace k dané degustační soutěži jsou, tak by stálo za to vždy zmínit místní pravidla degustace a přihlášené vzorky. Nakonec by jsme třeba podle vyjmenování přihlášených vzorků ani neremcali.
Jestli to byla soutěž kde se sčítali odborné hlasy s hlasy laickými a ještě třeba soutěž nebyla anonymní, tak je jasné že ten můj zmiňovaný lobing je v tomto případě vytvářen dlouhodobým obrazem, případně reklamou ve vnímaní laické veřejnosti. Ty moje poznámky k cenám za stálost chuti to padlo k diskuzi k nějaké degustaci kdy byl oceněn G, a za možnost uspořádat správně mělo být prezentovat viz diskuz k článku čl.http://www.pivnidenik.cz/clanek/1230-Oceneni-Sdruzeni-pratel-piva-2007/index.htm, o cenách novinkám není třeba diskutovat.
Ono když už se to zmiňují některé podrobnosti v diskuzi a přesné informace k dané degustační soutěži jsou, tak by stálo za to vždy zmínit místní pravidla degustace a přihlášené vzorky. Nakonec by jsme třeba podle vyjmenování přihlášených vzorků ani neremcali.
Jestli to byla soutěž kde se sčítali odborné hlasy s hlasy laickými a ještě třeba soutěž nebyla anonymní, tak je jasné že ten můj zmiňovaný lobing je v tomto případě vytvářen dlouhodobým obrazem, případně reklamou ve vnímaní laické veřejnosti. Ty moje poznámky k cenám za stálost chuti to padlo k diskuzi k nějaké degustaci kdy byl oceněn G, a za možnost uspořádat správně mělo být prezentovat viz diskuz k článku čl.http://www.pivnidenik.cz/clanek/1230-Oceneni-Sdruzeni-pratel-piva-2007/index.htm, o cenách novinkám není třeba diskutovat.
Ještě dodám, že jako každá obdobná soutěž byla samozřejmě i tato zcela anonymní. Jediná vyjímka byla u oněch neobvyklých piv, vzhledem k heterogennosti oné kategorie nám byla poskytnuta informace o jaký typ piva (nikoliv značku) se jedná.
A k těm pravidlům, mohli jsme piva nenominovat, tj. dát jim nulu nebo nominovat a dát jim 1, 2, 3, přičemž 1 je nejlepší. Mohli jsme nominovat libovolný počet vzorků, případně nenominovat nic atd. Vychází to prý z degustačního hodnocení nějaké evropské země, bohužel si nevzpomínám které, pan Frantík Vám to na požádání zajisté sdělí. Proto také bylo i několik oceněných na jednom místě. Neptejte se mě ale kolik musel mít dotyčný vzorek nominací od všech hodnotících, aby se umístil. A ještě něco, jednalo se o první ročník takovéto soutěže, takže třeba příští rok dojde k nějakým změnám.
Jinak co se týká onoho vyhlášení SPP, na které poukazujete, tak i tam jsme se nevyhnuli osočování, ale bohužel jste se trefil do jediného vyhlášení za posledních asi 5 let, kde jsem nebyl.
A k těm pravidlům, mohli jsme piva nenominovat, tj. dát jim nulu nebo nominovat a dát jim 1, 2, 3, přičemž 1 je nejlepší. Mohli jsme nominovat libovolný počet vzorků, případně nenominovat nic atd. Vychází to prý z degustačního hodnocení nějaké evropské země, bohužel si nevzpomínám které, pan Frantík Vám to na požádání zajisté sdělí. Proto také bylo i několik oceněných na jednom místě. Neptejte se mě ale kolik musel mít dotyčný vzorek nominací od všech hodnotících, aby se umístil. A ještě něco, jednalo se o první ročník takovéto soutěže, takže třeba příští rok dojde k nějakým změnám.
Jinak co se týká onoho vyhlášení SPP, na které poukazujete, tak i tam jsme se nevyhnuli osočování, ale bohužel jste se trefil do jediného vyhlášení za posledních asi 5 let, kde jsem nebyl.
Sice čtu, že soutěž byla vypsána "jen" pro průmyslové pivovary, ale ze zveřejněných výsledků plyne, že jediným ze silné TOP - čtyřky, který uspěl, byl Budějovický Budvar se svým BUD Selectem. Takže ty menší "průmyslové" si mohou těžko stěžovat, že by je kolosy válcovaly... BUD Select jsem ještě nepil, ale těším se na to. Už proto, že, co jsem slyšel, zráje v ležáckých tancích 200 dnů. To už by mělo garantovat požitek, protože na suroviny jsou v Budvaru tradičně "pintlich".
Takže pivním speciálům, jako doplňkům třeba slavnostních obědů a večeří, zdar!
Takže pivním speciálům, jako doplňkům třeba slavnostních obědů a večeří, zdar!
pokud vím ani sám výrobce na výrobku švestka neuvádí pivo, ale kvašený nápoj. Je to vskutku zajímavý počin, a mě švestka moc chutná, ale jako pivo bych to nebral. o vyhodnocení svijan svědčí to, že tahle soutěž stejně jako většina jiných je poznamenaná lobistickými šachy.
Ach jo. Uz je to tu zase. Zadna degustacni soutez nedopadne tak, jak by si nekdo pral. vzdycky se najde nekdo, kdo si bude stezovat:)
Kdyby tam sedel nekdo jiny, mozn by to dopadlo jinak. Me to bohuzel nevyslo, nebot jsem nemel volno z prace. Jinak bych se s velkou chuti zucastnil. A lobby Svijan?
Kdyby tam sedel nekdo jiny, mozn by to dopadlo jinak. Me to bohuzel nevyslo, nebot jsem nemel volno z prace. Jinak bych se s velkou chuti zucastnil. A lobby Svijan?
Já jsem se podivil nad tím, že když výrobce to sám nenazývá pivem, tak to přihlásí a je to přijato do soutěže piv.
Co se týká svijan je to můj osobní názor, ale jako mateřská firma Primátora holt museli získat víc ocenění než jejich podřízený Primátor "specialista na speciály".
Co se týká různých tlaků na soutěžích je to taky můj názor podložený pouze podezřelou skutečností, že vlastně všichni výrobci piva včetně výrobců patoků a eurobírů se mohou honosit několika cenami za poslední léta.
Ano již dřív bylo naznačeno někdy jsou ceny za stálost chuti (bezchuti), za odvahu (přijít z novým výrobkem), za možnost uspořádat degustační soutěž (SPP) atd.
Co se týká svijan je to můj osobní názor, ale jako mateřská firma Primátora holt museli získat víc ocenění než jejich podřízený Primátor "specialista na speciály".
Co se týká různých tlaků na soutěžích je to taky můj názor podložený pouze podezřelou skutečností, že vlastně všichni výrobci piva včetně výrobců patoků a eurobírů se mohou honosit několika cenami za poslední léta.
Ano již dřív bylo naznačeno někdy jsou ceny za stálost chuti (bezchuti), za odvahu (přijít z novým výrobkem), za možnost uspořádat degustační soutěž (SPP) atd.
Degustacni souteze jsou vzdy o tom, kdo se prihlasi a kdo degustuje. A porad si stojim za tvrzenim, ze neni vubec jednoduche hodnotit vzorek anonymne.
ano, vzdy po vyhlaseni vysledku seobjevuji pochybnosti. Jak tedy takovou soutez udelat? Vsichni degustuji vsechny vzorky? Kdo budou ti vsichni? Jaka kategorie, aby to bylo prukazne? Svetle dvanactky? Kolik jich u nas je? To by soutez musela trvat tyden.Minimalne...
A pokud se do souteze prihlasi vetsina velkych pivovaru,je statisticky dano, ze vyhraje nekdo z velkych. Jeden cas vyhraval Janacek, ted nekolik let nic...sel s chuti dolu? A SPP? Myslim, ze to nemaji zapotrebi. To by me spis napadly ceny Pivniho kuryra, ktere se za casu vydavani casopisu poradaly...
ano, vzdy po vyhlaseni vysledku seobjevuji pochybnosti. Jak tedy takovou soutez udelat? Vsichni degustuji vsechny vzorky? Kdo budou ti vsichni? Jaka kategorie, aby to bylo prukazne? Svetle dvanactky? Kolik jich u nas je? To by soutez musela trvat tyden.Minimalne...
A pokud se do souteze prihlasi vetsina velkych pivovaru,je statisticky dano, ze vyhraje nekdo z velkych. Jeden cas vyhraval Janacek, ted nekolik let nic...sel s chuti dolu? A SPP? Myslim, ze to nemaji zapotrebi. To by me spis napadly ceny Pivniho kuryra, ktere se za casu vydavani casopisu poradaly...
Mně teda první místo švestky dost děsí, sám jsem ji pro zajímavost ochutnal jednou, a byl to teda hnus fialovej, odporně přechucené a narvané umělými sladidly. Pokud tohle mohlo vyhrát na degustační soutěži, tak vážně nevím, co si mám o degustátorech myslet. Fakt je, že jsem se různě dočetl, že to lidem i chutná, toázka ale je, jestli už nemají zkaženou chuť z těch různých tesco nebo lidl limonád za 3,50 2 litry..
je pravda, že bych si dovedl představit daleko lepšího vítěze kategorie Neobvyklých piv, než Švestku od Bernarda (třeba právě piva z Náchoda, která se umástila na druhém místě), ale že bych na to nadával, to zase ne; beru ho jako velmi chutnou alternativu k nealkoholickým pivům, kam z logiky věci patří a pokud mám chuť na pivo a vím, že musí být nealko, šáhnu právě po švestce...; a že bych si snad někdy prolejval hrdlo tesco-lidl limonádama, to o mě nikdo opravdu nemůže říct ;-)
protoze se v teto soutezi pozuzovala piva ruznoroda, poradi se urcovalo podle poctu nominaci degustatoru. Proto je i vice piv na ruznych mistech. Zase - nekomu to muze chutnat, jiny se nad tim oklepe...
Vyhledávání
.
Tím jsem dostal nápad, jestli by nešlo uspořádat "volnou kategorii" po vzoru ve sportu. Profesionál a amatér.
Do této kategorie by mohl zaslat svůj vzorek každý - profesionální a amaterský pivovarník.
.
Nevím jestli by byl zájem ze strany velkých, ale myslím, že by se jednalo o zajímavou disciplínu.
.
Snad to někdo odpovědný přečte a pokusí se nad tímto nápadem zamyslet. Franta