úvod
homepage

Pivní speciály mají svojí soutěž vytisknout článek

Přidáno: 16. září 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3414x

Druhá dobrá zpráva tohoto týdne – pivní speciály mají svojí degustační soutěž.

Zákon praví, že speciálem je u nás vše, co má vyšší stupňovitost než 13°. A také se myslí na piva pšeničná. Stouty, barley wines nebo piva svrchně kvašená piva IPA mají smůlu. Nemají ani oporu v zákonu, ani v degustačních soutěžích.

To druhé se ale už změnilo. Tedy doufejme. Sice se říká, že jedna vlaštovka jaro nedělá, ale snad u piva tomu bude jinak. A to první, že zákon jednou bude myslet na různé pivní styly s tím, že na etikety se nebude psát wheat lager nebo místo stoutu tmavé speciální svrchně kvašené pivo, snad jednou bude také následovat.

Ale zpět k soutěži. Proběhla k právě skončenému festivalu Znojemský hrozen. A protože se jedná o piva speciální, zahrnující i piva svrchně kvašená, kterých na trhu zatím opravdu není moc, musely se nějakým způsobem vejít do kategorií a tak se může zdát, že se tu míchají hrušky s jabkama. Vše se můžete dočíst v přiložené tiskové zprávě zaslané Svazem pivovarů a sladoven.

Jediná skvrnka na kráse je fakt, že degustační soutěž byla vypsána jen pro průmyslové pivovary. Ale to se může příští rok změnit.

První ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv
při festivalu Znojemský hrozen 2009 zná vítěze


Praha 16. září 2009 – První ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv, který se uskutečnil v rámci gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2009 vyhlásil ocenění nejlepších piv. Celkem přihlásilo 10 pivovarů 26 vzorků do třech vypsaných kategorií. V kategorii světlá speciální piva třetí cenu obdržela piva Rebel sváteční speciál z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod a pivo 1530 Černá Hora z produkce pivovaru Černá Hora, a.s. Druhou cenu získalo pivo Bud Superstrong z Budějovického Budvaru, n.p., Kvasar z pivovaru Černá Hora, a.s. a Svijanský kníže, který vaří v pivovaru Svijany, a.s. Vítězem se stal Vyškov General 14 % z Pivovaru Vyškov, a.s.
V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály nebyla třetí cena udělena. Druhou cenu získalo pivo Jubiler 1680 Vyškov z Pivovaru Vyškov, a.s. a Bernard tmavý s přísadou jemných kvasnic. Vítězem se stalo pivo Svijanská kněžna 13 % z Pivovaru Svijany, a.s.


kategorii neobvyklých piv, která byla nejpočetněji obeslaná, nebyla udělena třetí cena. Druhou cenu získala piva Bernard Free jantarové, jehož výrobcem je Rodinný pivovar Bernard, a.s., Weizenbier Primátor a English Pale Ale z produkce Pivovaru Náchod, a.s. a Black Hill z Pivovaru Černá Hora, a.s. První cenu obdrželo pivo Bernard Švestka z produkce Rodinného pivovaru Bernard, a.s., které také dostalo cenu předsedy poroty za nejvíce nominací.

Tento typ soutěže je v České republice zcela nový a umožňuje soutěžit pivům velmi vzájemně od sebe odlišným,“ uvedl Mgr. František Frantík, předseda poroty z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Praze. „Věřím, že tato soutěž bude mít pokračování i v dalších letech a již dnes mohu říci, že její další ročník chceme určitě uskutečnit,“ dodal František Frantík.

Soutěž, kterou organizovala společnost PORT spol. s r. o. a odborným garantem byl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., byla vypsána ve třech kategoriích: pro světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), pro polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC a vyšší). Třetí kategorie potom pro neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. ochucená nebo v našich podmínkách neobvyklou technologií vyráběná piva. V této kategorii přihlašovatel mohl uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlížela.

Velmi nás překvapil zájem pivovarů a počet přihlášených piv již v prvním ročníku soutěže a překonal naše očekávání,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc., ředitel firmy PORT spol. s r. o. „Potvrzuje se tak trend zvyšujícího se zájmu spotřebitelů o speciální i neobvyklá piva a rostoucí popularita dosud málo známých piv,“ dodal Josef Vacl.

Vyhodnocení přihlášených piv provedla dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. Dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium bylo složeno z členů degustační komise VÚPS doplněných o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí (jako např. VŠCHT Praha a Zemědělská univerzita v Praze). Osmičlenný panel reprezentantů byl tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně. V tomto panelu byla např. i Edita Randová, mezzosopranistka světového věhlasu.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 21.09.2009 18:18 Komentovat
Degustační soutěž framax21.09.2009 18:18
Ahoj všem a rád jsem si přečetl všechny příspěvky. Velmi jsem ocenil příspěvek...
přihlášená piva hroch21.09.2009 13:13
ještě jednou se omlouvám za nařčení. Děkuji za upřesnění pravidel soutěže. Bylo by...
K soutěži Frantík21.09.2009 08:09
Rád bych doplnil několik informací k soutěži. Použit byl nominační princip, známý již...
Re: Re: názor degustátora Felčar18.09.2009 21:15
Ještě dodám, že jako každá obdobná soutěž byla samozřejmě i tato zcela anonymní....
Re: názor degustátora hroch18.09.2009 13:51
omlouvám se jestli jsem tak trochu nechtíc někoho nařkl. Ono když už se to zmiňují...
názor degustátora Felčar17.09.2009 20:45
Degustační soutěže jsem se zúčastnil coby člen poroty, tak se trochu vyjádřím. Ad...
Z velkých uspěl jen Budvar ... Dědek17.09.2009 18:44
Sice čtu, že soutěž byla vypsána "jen" pro průmyslové pivovary, ale ze zveřejněných...
Re: Re: Re: švestka Honza Kočka17.09.2009 13:45
Degustacni souteze jsou vzdy o tom, kdo se prihlasi a kdo degustuje. A porad si stojim za...
Vyhledávání