Komentáře
článku: Chlazení mladiny
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Když používám poloranný červeňák v šišticích, tak není třeba tuto otázku řešit. Dostanu ho ven přes cedník. Dokážu si ale představit, že jiné to může být, když použiješ granule s vysokoprocentním obsahem hořkých kyselin (např. Magnum) a nemáš dostatečně jemné síto na cedníku a zůstane ti to v mladině. Zatím jsem s tím neměl problémy, ale všim jsem si, že když jsem použil Marynku (7% alfy), tak jsem vypozoroval, že hořkost ovlivnila doba, po kterou jsem nechal chmel usadit ve whirpoolu. S chmelem je to vždycky trochu horší matematika než u sladu, zvlašť když jich používáš víc druhů a vaříš hodně různých piv. Pak záleží na tom, jestli chmel vaříš prudce nebo zvolna, jak je čerstvý a v jaké formě, jestli ho necháš přepěnit, jestli použiješ varný pytlík na chmel, jak máš silnou sladinu a jakou výtěžnost (běžně okolo 25%), kolik ti ho projde cedníkem do mladiny, ktrou chladíš atd. Je víc faktorů a myslím, že pomalé chlazení bude mít vliv jen takový, jaké jsou suroviny a cedník. :-)
Vyhledávání