úvod
homepage

Komentáře

článku: Kostelecké hrncovar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

exkurze, (Laďa, 07.04.2009 20:55) celé vlákno | reagovat
Ahoj, rád bych přijal pozvání na exkurzi v Kostelci. Chtěl bych si taky začít vařit svoje pivo, ale nemám žádné zkušenosti, tak bych uvítal radu profíka,jak se říká je lépe jednou vidět než 3x slyšet. Nemám to moc daleko su z Pustiměřa u Vyškova.
tel. 605 876 122
Dík Laďa
ležení, (LM, 23.03.2009 23:13) celé vlákno | reagovat
Ahoj,
také jsem řešil prostor na dokvašování, respektive jeho velikost. Zakoupil jsem na aukru slušnou lednici (i s mrazákem výška 180cm) a nyní hodlám demontovat jednu boční stěnu a chladící prostor rozšířit podobným způsobem jako ty. V nově vzniklém prostoru budou na zrání uskladněny sudy (poleze se do něho tedy sporadicky) a přístup dveřmi bude sloužit spíše pro petky,chmel,ap.Výška té přístavby bude cca 120cm, bude tedy nižší než lednice a tak na ní vznikne výčepní-odkládací pult , přičemž pípy budou vyvedeny z boku na původní lednici.Vařím průběžně 5 druhů piv a udržet v letním období všechny sudy pod přijatelnou teplotou byl problém. Tímto situaci vyřeším bez toho, abych mi v garáži běžely tři lednice a pokud se to nebude často otvírat, neměl by to být problém uchladit.Tož tak.Dej bůh štěstí.
LM
Re: ležení, (Petr Měrka, 24.03.2009 13:23) celé vlákno | reagovat
Ahoj, oproti ležácké lednici na fotce sem se už taky trochu posunul. Minulý týden jsem zprovoznil dvoudveřovou lednici s objemem 900l
zachráněnou ze školní jídelny. Uvnitř sem postavil regálek, takže teď mám prostor na uložení několika várek.
Mimo uvedené ustálené recepty samozřejmě experimentuju a míchám různé poměry sladů (naposled plzeňský s nakuřovaným).
Pokud by ses chtěl podělit o svoje recepty, tak bych je rád vyzkoušel.
merka.petr(ZAV)email.cz
Re: Re: ležení, (Honza Kočka, 24.03.2009 18:14) celé vlákno | reagovat
Chlapi, to by urcite chteli vsichni homebrewari. Tedy se podelit o zkusenosti s michanim sladu a vysledne chuti:)
Re: Re: Re: ležení, (LM, 25.03.2009 00:47) celé vlákno | reagovat
Ahoj, tak to asi ano. Osobně udržuji konstantní zásobu světlé a tmavé 12° a doplňuji experimenty jako Ale, oatmeal stout apod. Jsem zaměřen spíše na piva hořká či bylinná (rád bych ke Kocourovi na IPU ), ovocná nemusím a nakuřované mi rovněž nijak zvlášť nesedí. Když jsem na netu hledal inspirace , např. http://www.tastybrew.com/newrcp/styleview.html, měl jsem pocit, že už jakýkoliv poměr jakýchkoliv sladů byl již kdysi namíchán a zakvašen a pojmenován, takže nového asi nic nevymyslíme, jen zbývá si najít favority. Svoje receptury prozatím neodhalím, třeba se někdy sejdeme a alespoň se budeme moci vzájemně překvapit (snad jen tu světlou - dávám tam pár kilo plzeňáku :-))))))

S experimenty nicméně neustávám. Jeden můj známý z US, rovněž velmi angažovaný v pivovarnictví, považuje ČR za zemi pivně velmi nudnou a něco na tom je ( proto jezdí od jisté doby jen do Belgie a tak se to snažím trochu narovnat i když jen doma na „koleně“.
Jsem od Holic a v létě by tu měla být v poměrně příjemném prostředí lesního arboreta pivní akce, včetně prezentace piv z minipiv., tak se třeba uvidíme. Odkud jsi?
LM
Re: Re: Re: Re: ležení, (Luděk, 25.03.2009 09:02) celé vlákno | reagovat
A kolikátého přesně ta akce v Holicích bude? Myslím, že by to zajímalo víc lidí :-)
Re: Re: Re: Re: Re: ležení, (Petr Měrka, 25.03.2009 13:24) celé vlákno | reagovat
A hlavně v kterých Holicích?
Když vyloučím okres Galanta, zbývá ještě Olomouc a Perdubice
Re: Re: Re: Re: Re: Re: ležení, (LM, 25.03.2009 19:06) celé vlákno | reagovat
Holice v Čechách, tedy Pardubický kraj. Ohledně té akce, hodím sem info až to bude definitivní.Předběžný termín je někdy v červenci a snad za účasti Pink Floyd revival,ale nic není v této fázi na 100%.
LM
Re: Re: ležení, (Honza Kočka, 26.03.2009 10:45) celé vlákno | reagovat
Jinak registrovani ctenari si mohou dopisovat vnitrni postou - po prihlaseni do sveta piva - pravy horni roh, se vam zobrazi vase jmeno a cislice, ktera zobrazuje, kolik mate novych zprav. Klinutim na ni se dostanete do posty, najdete si adresata a muzete si psat...
izolace, (hroch, 23.03.2009 21:48) celé vlákno | reagovat
Já jsem původně taky vařil v hrnci na plotnách, ale na elektrice je to prakticky nemožné. Když jsem sehnal relativně levně hotový zailzolovaný kotel s topnou vodo-parní vložkou tak jsem neváhal. Já mám zaizolovanou scezovací nádobu- taky mirelonem a jen zalepeno lepenkou. Při přelívání mám horní hranu této nádoby v 180cm, sám mám 190 a tak někdy se uplně netrefím. Izolace trpí je olepená a při vysypávání mláta jsem ji občas natrhl o hranu kvádrové nádoby kam vysypávám láto. Jinak když se seženou odřezky mirelonu od podlahářů zadarmo, pak je jediná investice jednou za čas za kvalitní lepicí pásku a můžu izolaci prvidelně měnit, jenom nebýt jako já líný ji vyměnit.
Re: izolace, (denjack, 24.03.2009 18:21) celé vlákno | reagovat
Mirelon se da sehnat i v ruznych hobby marketech a myslim, ze nestoji moc (jestli se nepletu 15 kc metr?). Ale tohle i izolace z mineralni vlny, jak popisuje autor ma nevyhodu v tom, ze je to spatne omyvatelne.
Re: Re: izolace, (Petr Měrka, 25.03.2009 13:20) celé vlákno | reagovat
Vlna se sice blbě myje i když ze balená v hliníkové folii, ale Mirelon zale nejde použít na varnou nádobu.
Zkusil sem to, ale teplo vycházející z pod hrnce jej spolehlivě rozpustilo
Izolace kotle, (denjack, 23.03.2009 10:52) celé vlákno | reagovat
Vyborny napad s tou izolaci kotle. Taky jsem uz premyslel, ze by s tim chtelo neco udelat, protoze ohrev k varu dost trva a zbytecne clovek neizolovanym kotlem vytapi i mistost ve ktere vari (v mem pripade zhruba o dva stupne).
Nemate vsak problem s mytim toho hrnce? Nebo je ta izolace nejak sundavaci?
Re: Izolace kotle, (Petr Měrka, 23.03.2009 15:40) celé vlákno | reagovat
Sundávací není. Je to stažené vázacím drátem (řemeslně nejsem nijak zručný), esteticky nic moc, ale funguje to. Naštěstí mám dva metry, takže při troše opatrnosti zvládám manipulaci i takto velkým hrncem.
Jen při přelévání musím dávat bacha, abych moc nebryndal a moc to z venku nepolil. Osvědčil se mi kulatý podnos hluboký cca 2 cm, kterýpoužívám jako odkapávač, jednou rukou ho přidržuju pod konvicí, kterou přelévám dílo (i sladinu, mladinu atd)
12
Vyhledávání